Палестина заведе иск срещу САЩ заради преместването на US посолството в Ерусалим

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | Палестина заведе иск срещу САЩ заради преместването на US посолството в Ерусалим
image

Палестинската автономна власт заведе вчера иск срещу САЩ в Международния съд заради преместването на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Според палестинския иск, Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. постановява, че мисията на държавата, изпращаща дипломатически представител, трябва да бъде разположена на територията на приемащата страна.

"Поради особения статут на Ерусалим преместването на посолството на САЩ в Израел в Ерусалим е нарушение на Виенската конвенция", заявяват палестинските юристи. Те искат от Международния съд да признае нарушението и да постанови САЩ да изведат посолството си от Ерусалим и да спазват международните си задължения според конвенцията, както и да поиска от Вашингтон да се въздържа от бъдещи нарушения.

Статутът на източната част на Ерусалим е един от ключовите проблеми в палестинско-израелския конфликт. Израел окупира Източен Ерусалим след войната от 1967 г. и го определя като своя вечна и неделима столица. Палестинците искат Източен Ерусалим да стане столица на бъдещата им държава. През декември миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди посолството на САЩ да се премести в Ерусалим и на 14 май тази година новата сграда беше открита официално, припомня ТАСС.

Международният съд е механизъм на ООН за разрешаване на конфликти между страни. Нито Израел, нито САЩ са признавали държавността на Палестина, но през 2012 г. тя беше призната от Общото събрание на ООН за страна наблюдател, припомня Ройтерс.

Източник: БТА, dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7