Канада и САЩ се разбраха за НАФТА, чакат се подробности

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | Канада и САЩ се разбраха за НАФТА, чакат се подробности
image

Късно вечерта на 30-ти септември американско време преговорните екипи на Канада и Съединените щати са се договорили за измененията на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), съобщават канадската телевизия CTV, цитирана от БГНЕС.
Според медията двете страни ще излязат със съвместно изявление до часове.
Преди това министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо свика извънредно правителствено заседание с начален час 22:00 часа (5:00 часа българско време), когато беше крайният срок за предаване на ревизирания текст на договора за обсъждане в Американския конгрес.
От събота в Отава протичат консултации между Канада и САЩ за предоговаряне на НАФТА. От канадска страна в тях участват министър-председателят Джъстин Трюдо, министърът на външните работи Кристия Фрийланд и посланикът на страната във Вашингтон Дейвид Макнотон. Не се съобщава кои са американските представители.
Понеделник Макнотон заяви пред журналисти, че преговорите са изключително интензивни и той е "умерен оптимист" за постигане на споразумение. Най-проблемен беше въпросът за Глава 19 от договора за НАФТА от 1992 година, която предвижда търговските спорове да бъдат решавани от специални арбитражни съдилища. Канада иска да запази това положение, докато администрацията на Доналд Тръмп е против.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7