Тръмп нарече смъртоносен ураган "успех", критиките заваляха

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | Тръмп нарече смъртоносен ураган "успех", критиките заваляха
image

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че действията на неговата администрация за ураганът "Мария“, който унищожи Пуерто Рико миналата година, са "непризнат успех“ и "невероятно успешни“.
Кметът на столицата на острова обаче му отговори с туит, в който пише: "Ако Тръмп мисли, че смъртта на 3 000 души е успех, Господ да ни е на помощ“.

Пуерто Рико тъкмо възстанови напълно електрическото захранване, 11 месеца след като унищожителната буря връхлетя страната.
Губернаторът на острова Рикардо Росело обяви в изявление, че "Мария“ е "най-ужасното природно бедствие в модерната история. Основната ни инфраструктура беше опустошена, хиляди наши сънародници загинаха, а много други още живеят с последствията“.
Какво заяви президентът Тръмп
Доналд Тръмп отговори на въпрос в Белия дом какви поуки може да се вземат след урагана "Мария“, след като ураганът "Флорънс“ приближава Северна Каролина.
"Мария“ беше "най-тежкото природно бедствие досега заради естеството на острова“, като добави: "Смятам, че това беше една от най-добре свършените някога работи, с уважение към случилото се“.
Критиките към американския президент
Губернаторът на Пуерто Рико Рикардо Росело заяви, че "никакви взаимоотношения между колония и федерално правителство не могат да се определят като "успешни“ заради липсата на някои неотменни права, които американците в САЩ притежават“.
Кметът на столицата Кармен Юлин Круз, която определи отговора на Тръмп за действията спрямо "Мария“ като "петно по време на мандата му“, добави, че последният му коментар е "обиден“.
Сенатор Бърни Сандърс написа в туит: "Почти 3 000 души загинаха. Това не е "успех“. Това е трагедия и позор“.
Демократът Чък Шумер заяви: "Това е обидно, злобно и очевиден фалшив коментар от страна на президента“.
Друг демократ – Александрия Кортез каза: "Част от моето семейство в Пуерто Рико отскоро отново има електричество. Хората на острова развиват дихателни проблеми заради липсата на адекватни нужни от първа необходимост. Отговорът от администрацията на Белия дом за Пуерто Рико беше катастрофален“.
Някои от застъпниците на Тръмп признаха, че е имало неправилни изказвания, но заявиха, че президентът е направил всичко по силите си, и че властите в Пуерто Рико са тези, които трябва да поемат вината.
"Мария" миналата година
В средата на септември 2017 г. ураганът "Мария“ се стовари върху Пуерто Рико, а преди това и други две големи бури – "Харви“ и "Ирма“.
"Мария“ беше ураганът обаче, който нанесе катастрофални щети на острова и е определен като най-интензивния циклон в света за 2017 г.
Инфраструктурата беше опустошена, а страната се бореше с ремонти по електропреносната мрежа, които приключиха преди месец.
Смята се, че "Мария“ е нанесла щети за 100 милиона долара.

Източник: BBC, Business Insider, Nova.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7