Тръмп: Заловихме петимата най-издирвани лидери на "Ислямска държава"

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | Тръмп: Заловихме петимата най-издирвани лидери на "Ислямска държава"
image

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се похвали в Twitter, че са заловили петимата най-издирвани лидери на "Ислямска държава", след като са били примамени от Сирия в Ирак с фалшиви съобщения, през приложението за обмяна на съобщения Телеграм, пише Daily Mail.
Иракските власти са използвали телефона на вече заловения лейтенант Исмаил ал-Ейтауи, за да изпратят съобщение на останалите лидери с инструкции да дойдат в Ирак, където те са били заловени.
Криптираното приложение Телеграм, беше обявено от самите бойци на "Ислямска държава" за любимия им начин за размяна на съобщения. И от 2015-та година насам е използвано за поддържането на комуникациите в организацията, както и за разпространение на пропаганда, предаде БГНЕС.
Исмаил ал-Ейтауи беше заловен през февруари от турското разузнаване, базирано в Ирак. Той беше пряк помощник на лидера на ИД Абу Бакр ал-Багдади и е отговорен за прехвърляне на пари към банковите сметки на организацията по света. Благодарение на залавянето на Ейтауи иракските и американските разузнавателни служби откриха банковите сметки и кодовете за комуникация, които организацията използва.
Друг от заловените е Садам ал-Джамал – сириец, за който се смята, че е виновен за клането в провинция Деир Езор през 2014, където загинаха над 700 членове на племе изправило се срещу ИД. Той беше вторият най-издирван член на организацията.
Операцията за залавянето им беше водена от американските военни сили, като част от водената от САЩ коалиция против ИД и беше извършена от двете страни на границата между Ирак и Сирия.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7