Вирджиния също включва българския език в програмата Seal of Biliteracy

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | Вирджиния също включва българския език в програмата Seal of Biliteracy

След Мериленд и щатът Вирджиния включва тази година българския като чужд език в дипломите за средно образование, съобщи пресцентърът на МВнР. Езиковият тест по български език, провеждан от Департамента за езиково обучение (ДЕО-ИЧС) при СУ „Св. Климент Охридски“, е признат и включен в програмата „Печат за двуезичност“ (Seal of Biliteracy) и на този щат. Решението е взето на 10 април, на извънредно заседание на Управителния съвет на Департамента по образование във Вирджиния, проведено по молба на Българското посолство във Вашингтон.
В резултат на предприетите действия от страна на нашето посолство, и в щата Мериленд беше признат езиковият тест по български език, провеждан от Департамента за езиково обучение (ДЕО-ИЧС) при Софийския университет, който тест бе приет и приложен първо в щата Илинойс.

Припомняме, че Департаментът по образование на щата Илинойс включи българския език в програмата Seal of Biliteracy още през март миналата година. И, че в Чикаго се проведоха вече два изпита по български език за наши младежи, които издържаха всички теста на ДЕО-ИЧС, а третият предстои да се проведе сега, в края на април.
Нещо повече, изпитът по български език по щатската програма Seal of Biliteracy ще бъде вече безплатен за учениците в 5-ти, 8-ми и 12-ти клас в Чигаските държавни училища, както стана известно съвсем скоро. Офисът за езиково и културно обучение /OLCE/ към Чикагските държавни училища ще поеме разходите за това.

Още тази година, както се разбира от съобщението на МВнР, и завършващите гимназия ученици във Вирджиния ще могат да положат дистанционно изпит по български език и да получат „Печат за двуезичност“.
Департаментът по образование във Вирджиния ще включи директна препратка към теста на електронната си страница в срок до две седмици. Сертификат ще бъде издаван при успешно полагане на теста – минимум ниво В 1.

Eurochicago.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7