Лицемерието на властта – в главната роля Доналд Тръмп

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | Лицемерието на властта – в главната роля Доналд Тръмп
image

"Не иракчаните срутиха Световния търговски център. Отидохме в Ирак и изравнихме страната със земята, но не бяха иракчаните. Ще откриете кой беше, защото има документи, които показва – може да откриете, че бяха саудитците. Сами ще разберете, но не бяха иракчаните". Това заяви на 17 февруари, 2016 година сегашният американски президент Доналд Тръмп – по времето, когато все още течеше кампанията за избор на нов президент на САЩ.
Сега, като президент Тръмп прие в Овалния кабинет преди три дни престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман ал Сауд. Не стана ясно дали американският президент е говорил с най-вероятния бъдещ крал на Саудитска Арабия относно 11 септември и очевидната саудитска връзка, пише сайтът WhoWhatWhy*, на чиито въпроси относно визитата на саудитския престолонаследник Белият дом не е счел за нужно да отговори.
Историческа памет
Принц Мохамед бин Салман – носител на наградата "Човек на годината" на списание Time за 2017 година, има полубрат, който се казва Султан бин Салман бин Абдулазис ал Сауд. Принц Султан е личен съветник на принц Мохамед, твърди Bahrain News Agency, а според много репортажи принц Султан има и тесни връзки със зетя на Тръмп – Джаред Къшнър.
Принц Султан обаче е известен и с друг – с тесните си връзки със саудитската фамилия Газауи. Точно тази фамилия приютява някои от атентаторите от 11 септември в къщата си във Флорида – включително Мохамед Ата, сочен за оперативния мозък на цялата акция. Има и публично известни разпечатки от телефонни разговори между Ата и фамилия Газауи. Членове на фамилията напускат къщата в Сарасота, Флорида, буквално дни през 11 септември и отлитат за Рияд през Лондон, а самият имот е продаден през 2003 година.
Принц Султан е председател на EIRAD Holding. Баща му, принц Салман, е управител на провинция Рияд. Освен това, принц Султан е много близък с принц Бандар бин Султан бин Абдул Азис ал Сауд – бившият саудитски посланик в САЩ, известен с прякора си Бандар Буш заради дългогодишната си връзка със семейство Буш. Принц Султан е известен и с интереса си към авиацията, като е председател на борда на директорите на Саудитския авиационен клуб.
* WhoWhatWhy е проект на разследващия журналист Ръс Бейкър. Той е дългогодишен разследващ журналист, работил за издания като Newsday и The New York Times, като е известен с книгата си "Семейство от тайни", посветена на семейство Буш и предполагаемите връзки на Джордж Буш-старши със скандали като "Уотъргейт" и убийството на Джон Кенеди.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7