Тръмп понесе удар, опровергаващ негови и на републиканците твърдения за руската намеса

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | Тръмп понесе удар, опровергаващ негови и на републиканците твърдения за руската намеса
image

"Меморандумът на демократите за правителствените нарушения в следенето е абсолютен политически и юридически провал. Той само потвърждава всички ужасни неща, които са извършени. ТОЛКОВА НЕЗАКОННО"! "Fox News, руснаците нямат компрометираща информация за Доналд Тръмп. Нямат, защото няма такава, няма и да има. Този лов на вещици е незаконен позор ... и Обама не направи нищо за Русия". Този нервен изблик в Twitter на американския президент Доналд Тръмп обобщава най-новия епизод от сериала "Руска намеса в президентските избори в САЩ“.
След известно изчакване, вече публично излезе меморандумът на Демократическата партия, с който се дава официален отговор на меморандума на Републиканската партия относно руската намеса в президентските избори в САЩ. Припомняме, че меморандумът на републиканците беше изготвен от близкия съратник на Тръм – конгресмен Девин Нунес, който е председател на комисията по разузнаване към Камарата на представителите на Конгреса. Според меморандума, изготвен от Нунес, ФБР и американското правосъдно министерство са разписали 4 заповеди (FISA), всяка от които с валидност за 90 дни, за на практика незаконно следене на сътрудника на Тръмп от кандидат-президентската му кампания Картър Пейдж. Пейдж е следен, тъй като е заподозрян като "топла връзка" между Кремъл и Тръмп. Нунес твърди, че при представянето на основания за издаването на заповедите пред съда обаче правоохранителните органи са спестили част от известните им към съответния момент факти – например, че набирането на информацията, заради която е започнало следене на Пейдж – т.нар. "руско досие" на Доналд Тръмп, съставено от служител на британската МИ-6 Кристофър Стийл, е била платена от Демократическата партия (вижте ТУК за подробности). Освен това Нунес пише в републиканския меморандум, че Стийл казал на висш служител на американското правосъдно министерство – Брус Ор, че "желае неистово Тръмп да не бъде избран за президент" т.е. има личен мотив и това го прави недостоверен източник на данни.
От страна на ФБР 3 от заповедите са подписани от уволнения от Тръмп бивш директор на Бюрото Джеймс Коми и 1 от зам.-директора на ФБР Андрю Маккейб, който си тръгна буквално преди дни заради натиска от страна на Тръмп. От името на американското правосъдно министерство заповедите са подписвани от бившия правосъден министър и главен прокурор на САЩ Сали Йейтс, също уволнена от Тръмп - заради отказа ѝ да изпълни заповедта му за забрана за допускане на граждани от Иран, Ирак, Йемен, Сомалия, Сирия, Судан и Либия на американска територия, както и зам.-главния прокурор и зам.-правосъден министър Род Розенщайн. След като САЩ обвини 13 руснаци за намеса в американските президентски избори, Розенщайн публично каза, че опитите за влияние върху изборния процес не са въздействали пряко на вота и че няма достатъчно доказателства, че са довели до промяна на резултати в полза на когото и да било.
Какво казват демократите
В рамките на общо 10 страници, Демократическата партия опровергава тотално твърденията на Нунес. На първо място, демократите посочват, че изготвеното от бившия британски шпионин Кристофър Стийл "руско досие" на Доналд Тръмп е стигнало до ФБР седем седмици, след като Бюрото е почнало да следи активно Картър Пейдж. ФБР е разпитвало Пейдж още през март, 2016 година – когато Тръмп го посочва за свой съветник по външната политика. Освен това, при първия иск пред съда да позволи Пейдж да бъде следен – на 21 октомври, 2016 година, той вече не е бил активен член на предизборния щаб на Тръмп, тъй като го напуска още през септември същата година. При искането за разрешение Пейдж да бъде поставен под наблюдение, американското правосъдно министерство почти не е ползвало като аргумент информацията от досието, изготвено от Стийл, твърдят демократите. Макар досието да е било един от аргументите, от ФБР и американското правосъдно министерство са посочили, че информацията в него е събрана по поръчка на "политически мотивиран източник", който е искал да попречи на кандидатурата на Тръмп, но и че Стийл се е доказал многократно като достоверен източник на информация в други случаи на ФБР.
Връзките на Пейдж с Русия
Според меморандума на демократите, Пейдж е живял в Русия още в периода 2004 – 2007 година и е имал бизнес отношения с "Газпром". Освен това ФБР е установило, че руските специални служби са проявили специален интерес към Пейдж и са опитали да го вербуват. През 2013 година, на съд в САЩ са изправени трима руски шпиони, двама от които посочват Пейдж като вербуван от руските служби.
Що се отнася до кампанията на Тръмп, като член на предизборния щаб на милиардера, Пейдж е пътувал до Москва през юли, 2016 година. Кристофър Стийл твърди, че при това пътуване Пейдж се е срещнал с дясната ръка на Путин – Игор Сечин, човекът, който контролира "Роснефт". На тази среща Сечин е коментирал с Пейдж възможността санкциите срещу Русия заради кризата с Украйна да бъдат свалени, твърди Стийл. Станало е въпрос и за компрометираща информация в ущърб на Хилари Клинтън, с която Кремъл разполагал. ФБР е потвърдило данните на Стийл за срещата на Пейдж със Сечин и представители на Кремъл. Самият Пейдж отрече тези срещи при разговор с комисията по въпросите на разузнаването към Камарата на представителите, но при самия разпит в крайна сметка призна, че се е видял с Андрей Баранов, директор отдел "Инвестиции" в "Роснефт" и дясна ръка на Сечин.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7