САЩ местят посолството си в Йерусалим през май

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | САЩ местят посолството си в Йерусалим през май
image

САЩ ще преместят посолството си от Тел Авив в Йерусалим през май тази година. Това беше приветствано от израелския министър на транспорта, безопасното улично движение и по разузнаването Израел Кац.
Неговият пресофис разпространи следното му изявление: „Приветствам решението на президента Доналд Тръмп за преместване на посолството на САЩ в нашата столица Йерусалим за 70-я Ден на независимостта на Държавата Израел“, заявява Кац. „Трудно ми е да си представя по-ценен подарък, това е исторически верният и справедлив път“, съобщи ТАСС.
По-рано в петък агенция Ройтерс, позовавайки се на представител на американските власти, съобщи, че САЩ планират да преместят посолството си в Израел в Йерусалим още през май тази година. Официално потвърждение на тази информация от страна на Вашингтон засега няма.
Обявяването на независимост от Израел беше прието на 14 май 1948 г., което съответствало в тази година на петото число от месец ияр по еврейския лунен календар, отчитащ дните от залез до залез. През тази година 70-та годишнина от създаването на съвременната еврейска държава ще бъде отбелязана от вечерта на 19 април до вечерта на 20 април, предаде БГНЕС.
През декември миналата година Тръмп обяви, че е дошло време Йерусалим да бъде признат като столица на Израел и разпореди да започне подготовка за преместване на американското посолство от Тел Авив. В края на януари пред Световния икономически форум в Давос президентът обеща, че „неголямо“ американско посолство ще започне да работи в Йерусалим още през тази година.
Статутът на Йерусалим е един от ключовите проблеми в израелско-палестинския конфликт, като палестинците гледат на Източен Йерусалим като на столица на бъдещата си държава

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7