Тръмп заяви, че САЩ ще имат съвършено нови ядрени сили и поиска 716 млрд. за отбрана

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | Тръмп заяви, че САЩ ще имат съвършено нови ядрени сили и поиска 716 млрд. за отбрана
image

Американският президент Доналд Тръмп поиска от Конгреса 716 милиарда долара за военни разходи за финансовата 2019 година, която започва на 1 октомври 2018 г. Това съобщи на брифинг в Пентагона заместник-министърът на отбраната Дейвид Норкуист, предаде ТАСС.
За базовите нужди на Пентагона се предвижда да бъдат отпуснати 617 милиарда долара, за продължаване на военните операции в Афганистан, Ирак, Сирия, Йемен, Сомалия и други страни – 69 млрд. долара. Още 30 млрд. са средствата за поддържане на бойната готовност и модернизацията на ядреното оръжие.
Горната граница на отбранителните разходи за настоящата финансова година беше одобрена от законодателите в размер на почти 700 млрд. долара, включително 629 млрд. за базови нужди и 71 млрд. за операции в чужбина. Законопроектът за отпускането на тези средства до момента не е утвърден.
Предлаганият от администрацията на Тръмп военен бюджет ще „позволи на Пентагона да изпълнява задачите, поставени в публикуваната на 19 януари Стратегия за национална сигурност на САЩ“. В този документ се казва, че Министерството на отбраната на САЩ трябва да бъде готово за „дългосрочно стратегическо съперничество с Русия и Китай“, напомни заместник-министърът на отбраната Дейвид Норкуист.
Междувременно Тръмп заяви, че САЩ ще модернизират своя ядрен арсенал, но се надяват, че няма да им се наложи да го използват. Думите му дойдоха след като американската администрация разпространи проектобюджета на федералното правителство, пише още БГНЕС.
„Ще имаме напълно модернизирани ядрени сили, съвършено нови. Надявам се, че никога няма да ни се наложи да ги използваме. Да се надяваме, че ще ги съкратим в близките години, но това ще зависи от действията на други хора“, каза Тръмп. 
Той настоя и за 2,2 милиарда долара за дейността на „Сикрет сървис“, която отговаря за охраната на първите лица в държавата. В изпратения до законодателите проект на бюджет се „предлага да бъдат наети допълнително за "Сикрет сървис" 450 служители. „Това ще позволи на службата да реализира своята цел – да има 7600 служители към края на 2019 г., т.е. да достигне по численост на личния състав най-високото ниво за цялата си история“, се подчертава в документа.
В проекта за федерален бюджет се отбелязва, че администрацията „иска 24 милиарда долара за модернизирането и поддържането на бойната готовност на трите компонента на ядрената триада“. В материалите на Пентагона се уточнява, че „модернизацията на ядрения арсенал включва разработването на възможности за противодействие на стратегическите конкуренти, основаващи се на заплахи с използването на ядрено или стратегическо неядрено оръжие“.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7