Тръмп вече е между чука и наковалнята заради руската намеса в изборите за президент

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | Тръмп вече е между чука и наковалнята заради руската намеса в изборите за президент
image

Комитетът по въпросите на разузнаването към Камарата на представителите в Конгреса разреши на Демократическата партия да публикува свой отговор на скандалния меморандум на републиканците, написан от близкия съратник на Доналд Тръмп – Девин Нунес. Меморандумът на Нунес обвини в злоупотреба с власт вече бившите ръководители на ФБР Джеймс Коми и Андрю Маккейб, както и бившият правосъден министър и главен прокурор Сали Йейтс заради заповедите за следене и използване на специални разузнавателни средства (СРС) срещу сътрудника на Тръмп – Картър Пейдж.
Според Нунес ФБР и американското правосъдно министерство са разписали 4 заповеди, всяка от които с валидност за 90 дни, за следене на Пейдж. Нунес твърди, че при представянето на основания за това пред съда обаче правоохранителните органи са спестили част от известните им към съответния момент факти – например, че набирането на информацията, заради която е започнало следене на Пейдж – т.нар. "руско досие" на Доналд Тръмп, съставено от служител на британската МИ-6 Кристофър Стийл, е била платена от Демократическата партия (вижте ТУК за подробности). Освен това Нунес пише в републиканския меморандум, че Стийл казал на висш служител на американското правосъдно министерство – Брус Ор, че "желае неистово Тръмп да не бъде избран за президент" т.е. има личен мотив и това го прави недостоверен източник на данни.
Отговорът на демократите на меморандума на Нунес, който по същество представлява директно разобличаване на твърдения на републиканеца, трябва да бъде декласифициран и е необходимо позволението и на Доналд Тръмп като президент на САЩ, информира BBC. Тръмп има срок до петък, 9 февруари, за да реши какво да прави. Автор на отговора на демократите е Адам Шиф, който изрази задоволство, че Комитетът по въпросите на разузнаването в Камарата на представителите е дал позволение. В този комитет мнозинство държат републиканците. А лидерът на демократите в Сената Чък Шумър се обърна специално писмено към американския президент, казвайки, че е въпрос на чест и справедливост да декласифицира отговора на демократите. Припомняме, че Шумър беше атакуван персонално от Тръмп след атентата в Манхатън в края на октомври, 2017 година - заради ролята му в създаването на програмата за зелената карта, тъй като атентаторът се оказа узбекистанец.
Отговорът на Тръмп - по адрес на Шиф, не закъсня и е типичен за него. В Twitter той написа следното: "Малкият Шиф, който отчаяно иска по-висок пост, е един от най-големите лъжци във Вашингтон – точно както Джеймс Коми. Адам незаконно изнася информация от съвещание на комитет на Конгреса, проведено при затворени врати – трябва да бъде спрян".

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7