Тръмп за грубото си изказване за развиващи се страни: Не съм расист

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | Тръмп за грубото си изказване за развиващи се страни: Не съм расист
image

Не съм расист. От всички хора, които сте интервюирали, най-малко аз съм расист. Това заяви американският президент Доналд Тръмп пред журналисти по повод негово изказване от преди няколко дни, в което нарече редица развиващи се държави "клоаки" и заради което бе обвинен в расизъм.
Припомняме, че по време на среща в Овалния офис по темата за имигрантската реформа президентът каза, че САЩ не се нуждаят от мигранти от "държави-клоаки" (използваният на английски израз бе "shithole countries"). По такива той имаше предвид страни от Централна Америка като Хаити и Ел Салвадор, както и африкански държави. Тръмп попита защо да се дава възможност за емиграция на техни граждани, вместо на такива на Норвегия например.
Екипът на държавния глава първоначално не отрече използвания израз. Самият Тръмп обаче по-късно използва любимото си средство за комуникация Twitter, за да заяви, че езикът на срещата бил "суров", но не казал точно това. Няколко сенатори - и от Демократическата, и от Републиканската партия, обаче оспориха думите му.
Изказването на Тръмп бе остро разкритикувано от ООН, Африканския съюз и редица държави.
Това не е първият път, в който той е обвиняван в расизъм. Още по време на предизборната си кампания Тръмп правеше противоречиви, а понякога и откровено груби коментари за хора от различни етнически малцинства.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7