Тръмп обяви Русия и Китай за съперници в новата си стратегия

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | Тръмп обяви Русия и Китай за съперници в новата си стратегия
image

Доналд Тръмп представи новата стратегия за национална сигурност на страната. Като основна цел в нея ще бъде заложена защитата на световния ред, създаден след Втората световна война, въпреки опитите за разрушаването му от страна на Русия и Китай.
Окончателният вариант на документа е базиран върху четири основни принципа: защита на националната сигурност, развитие на американската икономика, увеличаване на военния капацитет и разширяване на влиянието на САЩ.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкри своята нова стратегия за национална сигурност като по време на представянето ѝ заяви, че неговият избор на поста е спасение от предишните провалени икономически политики и късогледи преговорни стратегии, пише Washington Post.
 
“Вие говорихте ясно и силно. Гласувахте миналата година да направите Америка отново велика. Вие приехте ново водачество и нови стратегии, както и нова надежда“, заяви той.
В одобрената от Конгреса стратегия за национална сигурност Китай и Русия са обявени за конкуренти, които искат да наредят глобалната сила в свой интерес, потенциално заплашвайки САЩ.
„Харесва ли ни , или не, ние сме в нова епоха на конкуренция“, заяви Тръмп. Той допълни, че ще се фокусира върху борбата срещу тероризма и защитата на националните граници. Той също така посочи като успех излизането на страната си от Транс-тихоокеанското споразумение за партньорство и от „скъпото и несправедливо“ Парижко споразумение за климата.
 „Тази стратегия засилва това, което наричам принципен реализъм“, заяви американски държавен служител, добавяйки, че балансът на силата по света се е изместил по начин, който не е добър за американските интереси.
„Новата стратегия представлява план как САЩ да запазят инерцията си, за да обърнат тези тенденции“, допълни той. Според него новият документ за националната сигурност има четири принципа: защитата на САЩ, на техния просперитет, запазването на мира чрез сила и засилването на американското влияние по света.
Стратегията на Тръмп предвижда свят, в който Вашингтон ще се съревновава с две „ревизионистки“ сили – Китай и Русия – искащи да променят световното статукво, в посока, вредяща на интересите на САЩ, пише авторитетното американско издание The New York Times. Но, докато в документа се начертава детайлен план за справяне с глобалните икономически амбиции на Китай, там изобщо не е засегната темата за борбата с кибер и информационните техники, които е използвала Москва по време на президентските избори в САЩ през 2016 година.

 
Стратегията, изложена в речта на Доналд Тръмп от понеделник следобед, е първото усилие на тази администрация за възприемане на всеобхватен стратегически план за политиката на САЩ на световната арена. Служебни лица от Белия Дом твърдят, че тя е сглобена от речите на Тръмп, дадени по време на предизборната кампания, както и по време на обиколките му в Европа и Азия. В нея се описва свят, който е бил на три-десетилетна ваканция от съперничеството между Великите сили и сега отново се връща от нея.
„След като беше отхвърляно като феномен от миналия век, съперничеството между Великите сили се завърна“, се казва в документа.
След това, в него се излага възглед за нова външна политика на САЩ, в която се предвижда различна стратегия към държавите, определяни като такива, „със силни лидери“, „слаби“ или „готови да сключат сделка“.
„Китай, Русия и други държави и недържавни актьори разпознават факта, че САЩ често гледа на света с двоични възприятия, определящи страните като такива „в мир“ или „във война“, докато всъщност земята е арена на продължаващо съревнование“, пише още в стратегията.
Докато описания в документа план за търговско противопоставяне срещу Китай е познат от предизборната кампания на Тръмп, твърдението, че Русия представлява предизвикателство за САЩ противоречи на отказа на американския президент да критикува Путин за анексирането на Крим, дестабилизацията на Украйна и нарушенията на ключов ядрен договор със САЩ. Всъщност, документът описва поведението на Русия с доста по- критичен тон, от този, който използва Тръмп.
Китай и Русия, пише в документа, „са решени да направят икономиките по-затворени и по-несправедливи, да развиват военния си потенциал и да контролират информацията и данните, за да репресират своите общества и да разширяват влиянието си“.
„Тези съперничества изискват от САЩ да преосмисли политиката си от последните две десетилетия – политика, базирана на предположението, че диалогът с конкурентите и тяхното включване в международните институции и световната търговия ще ги превърне в партньори, заслужаващи доверие“, заявява се в стратегията.
„Като цяло, тези предвиждания се оказаха погрешни“.

Източник: Агенция "Фокус", vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7