САЩ дават $200 млн. за бази в Източна Европа

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | САЩ дават $200 млн. за бази в Източна Европа
image

Над 200 млн. за възстановяване на старите и създаването на нови военни обекти предимно в Източна Европа ще отделят САЩ.
Това се прави в рамките на „инициативата за сдържане на руската агресия“.
„Air Force Times“ уточнява, че парите ще бъдат отделени от военния бюджет, който беше утвърден от президента Доналд Тръмп. Общо „за защита“ на европейските си съюзници от „руската агресия“Вашингтон ще използва 4,6 млрд. долара, съобщи в. „Аргументи и факти“.
Детайлите по предстоящите разходи на Пентагона не се разкриват, но майор Хуан Мартинес, работещ в американското военно командване в Европа, заявил, че в авиобазите ще бъдат разположени самолети F-22 Raptor и F-35 Strike Fighter. Те ще проследяват дейността на руската бойна авиация в районите на Северно и Балтийско море. Освен това се предполага засилване на американското военно присъствие в Норвегия и Исландия. В исландската въздушна база Кефлавик ще бъдат построени нови хангари за самолети P-8 Poseidon, чиято задача ще бъде проследяването на руски подводници в Атлантика.
Пентагонът също така ще проведе мащабна модернизация на военните бази в Източна Европа. 55 млн. долара ще бъдат похарчени за построяването на допълнителни резервоари за гориво и втора полоса в унгарската в Кечкемет. По думите на Мартинес всички тези мерки трябва да повишат нивото на готовност на САЩ и техните съюзници в региона. Не се предвижда увеличаване на американския личен състав в района, модернизацията ще засегне основно транспортната инфраструктура, за да може при необходимост НАТО във възможно най-кратки срокове да прехвърли в региона допълнителни сили, предаде БГНЕС.
Според експертът Игор Коротченко „главната цел на модернизацията е тренировка за бързо пребазиране на войски и системи високоточно оръжие на територията на Естония, Латвия, Литва и Полша в случай на изостряне на отношенията между НАТО и Русия“, съобщи „Аргументи и факти“. Експертът допуска и проиграване на предислоцирането на тактическо ядрено оръжие на САЩ. За това ще е необходима съответна инфраструктура на авиобазите, поради което модернизирането може да бъде и в тази насока.
Според Коротченко в отговор на тези действия Русия засилва на западната си граница подразделенията на противовъздушна отбрана, въоръжени със С-400 и авиационни подразделения.
Военният бюджет на САЩ е 626 млрд. долар, още 65 млрд. са за поддържане на военните операции на САЩ в чужбина.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7