Тръмп опита да въздейства на Путин за Сирия и КНДР

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | Тръмп опита да въздейства на Путин за Сирия и КНДР
image

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви пред журналисти, че е имал "прекрасен" телефонен разговор с руския президент Владимир Путин.
"Имахме забележителен разговор. Говорихме за Сирия, което е много важно. Говорихме за Северна Корея", каза американският лидер.
По-рано беше съобщено, че разговорът е продължил повече от час. Двамата президенти са обсъдили ситуацията в Сирия, Иран, Северна Корея и Украйна, става ясно от съобщение на Белия дом.
В съобщението на Кремъл се отбелязва, че руският президент е "подчертал готовността да съдейства активно за дългосрочното политическо регулиране" в Сирия. Освен това била лансирана мисълта за необходимостта от съхраняването на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на републиката, съобщи ТАСС.
"Двамата президенти са потвърдили подкрепата си за мирния край на гражданската война в Сирия, преодоляването на хуманитарната криза, завръщането на сирийските бежанци по домовете им и осигуряването на стабилността в единна Сирия, свободна от злонамерено външно вмешателство и нахлуването на терористите", съобщиха от пресслужбата на администрацията на американския президент.
"Тръмп и Путин са „потвърдили важността на съвместната борба с тероризма в Близкия Изток и в Централна Азия и са се съгласили да изучат пътя за по-нататъшното сътрудничество в борбата с "Ислямска държава" и други терористични организации.
В края на разговора двамата президенти са разгледали пътя за постигането на "устойчив мир в Украйна" и необходимостта да "продължават да оказват международен натиск на Северна Корея“, за да я принудят да прекрати разработването на "ядрено оръжие и ракетни програми".
Разговорът се състоя ден след срещата на Путин със сирийския президент Башар Асад в Сочи. Руският президент прие сирийския си колега в черноморския курорт, където днес, 22 ноември, ще има среща на президентите на Русия, Турция и Иран - три държави, играещи ключова роля в сирийската криза.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7