Експерти: САЩ няма да спазят ангажимента от Парижкото споразумение

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | Експерти: САЩ няма да спазят ангажимента от Парижкото споразумение
image

САЩ няма да изпълнят ангажиментите си за намаляване на емисиите на парникови газове по Парижкото споразумение, сочи доклад, публикуван в рамките на срещата на ООН за климата в Бон.
Нарастването на усилията на поднационално равнище за намаляване на въглеродния отпечатък на страната няма да компенсира изцяло решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да премахне политиката на предшественика си в областта на климата и да насърчи използването на изкопаеми горива, се посочва в него.
"Предвид заявените политики на сегашната администрация на САЩ, нефедералните усилия не са достатъчни, за да изпълнят ангажиментите на САЩ по Парижкото споразумение", заключава анализът от 120 страници, озаглавен "Американския залог", публикуван в AFP.
Губернаторът на Калифорния Джери Браун и бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг представиха доклада в Бон, подкрепен от ръководителя на ООН по въпросите на климата Патриша Еспиноса и премиерът на Фиджи Франк Байнимарама, който председателства 12-дневните преговори, допълва БГНЕС.
Съгласно споразумението от 196 държави, договорено във френската столица през 2015 г., САЩ поеха доброволен ангажимент да намалят емисиите на страната с 26-28% под нивата от 2005 г. до 2025 г. В доклада се казва обаче:
"Щатите, градовете и бизнеса се очертаха като новото лице на американското лидерство по отношение на изменението на климата и засилват ангажиментите си за намаляване на емисиите на парникови газове. Ако тези нефедерални актьори на сцената бяха държава, тяхната икономика щеше да е третата по големина в света".
20 щати, 110 града и над 1400 предприятия в САЩ приеха количествени цели за намаляване на емисиите. Колективно, те представляват 25 трлн. долара пазарна капитализация и близо 1 млрд. тона емисии парникови газове на година.
Общите емисии в световен мащаб са били около 42 млрд. тона през 2015 г., според проекта Global Carbon.
Калифорния прие най-амбициозните цели, изискващи от щата да намали своите емисии на парникови газове до 40% под нивата от 1990 г. до 2030 г.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7