Тръмп е свършил „наистина фантастична работа“ в Азия

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | Тръмп е свършил „наистина фантастична работа“ в Азия
image

Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи 12-дневната си обиколка в Азия като "наистина добра" и каза, че по време на нея е свършил "наистина фантастична работа", предаде ДПА.

"Това бяха наистина 12 страхотни дни и завързах много страхотни приятелства", каза Тръмп пред репортери, придружаващи го в самолета на връщане от Манила, където участва в срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).

Още преди напускане на Манила Тръмп написа в Туитър, че азиатското му пътуване, включило освен Филипините, Япония, Южна Корея, Китай и Виетнам, "ще доведе до СПРАВЕДЛИВИ ТЪРГОВСКИ СДЕЛКИ, за разлика от ужасното шоу, представено от миналите администрации".
 
Едно от първите действия на Тръмп като президент бе да изтегли САЩ от Транстихоокеанското партньорство, договорено по време на предшественика му Барак Обама и включващо 12 страни. Впоследствие това договорът бе преименуван и 11-те оставащи в него страни се опитват да го поддържат жив, отбелязва агенцията.

"След обиколката ми в Азия всички страни, които обсъждат с нас ТЪРГОВИЯТА, знаят, че правилата са се променили", написа в Туитър Тръмп.

Тръмп съобщи също, че пътуването му е било "наистина добро" що се касае до обединяването на страните от Азиатско-Тихоокеанския регион около по-твърда позиция срещу севернокорейската ядрена програма и ракетни изпитания.

В декларация страните от Азиатско-Тихоокеанския регион призоваха Пхенян да се откаже от балистичните и ядрените си технологии и незабавно и изцяло да се придържа към резолюциите на ООН.

"Всички източноазиатски страни са поели ангажимента за пълно и цялостно прилагане на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН за Северна Корея и призовават всички страни да направят същото", се казва в документа от срещата на върха.

Друг важен резултат от визитата бе съживяване на отношенията на Вашингтон с Филипините, каза Тръмп и описа бившата американска колония като "невероятно важна военна локация".

"Ние не поддържахме отношения с Филипините за дълъг период от време и сега имаме много добри отношения там", каза Тръмп.

Връзките на САЩ с Филипините се влошиха с идването на власт на президента Родриго Дутерте миналата година, когото правителството на Обама разкритикува заради бруталната му война срещу наркотрафикантите. Дутерте освен това отправи лични нападки към Обама.

Източник: БТА, dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7