Конгресът в САЩ одобри затягане на санкциите срещу Русия, Иран и КНДР, Тръмп е на ход

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | Конгресът в САЩ одобри затягане на санкциите срещу Русия, Иран и КНДР, Тръмп е на ход
image

Без никакви изненади и със съкрушително мнозинство Камарата на представителите на американския Конгрес прие пакета от мерки, с които на практика се ограничават възможностите на Белия дом да олекоти режима на санкции срещу Русия. Резултатът от гласуването беше 419 гласа „за” новия пакет, който включва санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея, а само 3-ма конгресмени гласуваха против, предаде CNN. И тримата, които бяха против, са републиканци.
Новият пакет беше разширен спрямо гласуваното от Сената преди месец и половина и сега всъщност Сенатът отново трябва да разгледа пакета за оформяне на "технически детайли", но е възможно това да не се случи до края на сесията на горната камара на Конгреса, която приключва в началото на август. На практика с пакета се дава възможност на Конгреса да налага вето на каквито и да е самостоятелни инициативи на Белия дом да облекчи санкциите срещу Русия, Иран и/или Северна Корея. Освен това сакнциите от 2016 година срещу Русия, които бяха наложени от режима на Барак Обама, вече се превръщат в закон, уточнява The Hill. Това означава, че Русия няма да може да използва два имота за дипломатически мисии - забрана, наложена още от Обама.
Съгласно новите мерки се съкращава максималния срок на пазарно финансиране на руските банки, които се намират в черния списък на САЩ още от времето на Обама, на 14 дни, а на санкционираните компании от нефтогазовия сектор - на 30 дни. Документът също така предвижда, че президентът на САЩ ще може да налага санкции на лица, които имат намерение да вложат в строителството на руски експортни тръбопроводи повече от пет милиона долара за година или един милион долара наведнъж. Под удар попадат също така лицата, които предоставят на проекта услуги, технологии или оказват информационна поддръжка. Беше изрично изяснено обаче, че американски проекти за проучване и добив на петрол и природен газ извън американска територия ще бъдат засягани само и единствено ако в тях има руско участие от над 33% и не говорим за руска компания в черния списък на САЩ. Срещу Иран пък има санкции заради иранската ракетна програма, а срещу Северна Корея се включват санкции заради използване на робски труд за развитие на ядрената и ракетната програма на КНДР, както и срещу севернокорейския износ.
Точно санкциите срещу руските енергийни проекти, които влияят на цели 8 енергийни проекта, сред които и такива от потенциална полза за България и участие имат както европейски, така и руски компании, принудиха Европейската комисия да предвиди спешно обсъждане на случилото се още днес (26 юли). Още след като Сенатът одобри първия пакет от мерки, Германия и Австрия излязоха с обща декларация срещу действията на САЩ.
Сега най-големият въпрос е дали американският президент Доналд Тръмп ще наложи вето. До момента той не е дал такива индикации, но има противоречиви сигнали какво смята да прави. Новият говорител на Белия дом Сара Сандърс каза, че президентът на САЩ подкрепя пакета от санкции, докато директорът по комуникациите Антъни Скарамучи каза, че Тръмп трябва да претегли плюсовете и минусите на мерките.
Приемането на пакета стана факт след като зетят на Тръмп – Джаред Къшнър, свидетелства и пред комисията на Камарата на представителите, която се занимава с евентуалната руска намеса в американските президентски избори. Къшнър не каза нищо по-различно от досега – че не знае някой от предизборния щаб на Тръмп да е работил с Русия, за да осигури на милиардера победа на изборите.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7