Кризата се задълбочава: Русия се готви да изгони американски дипломати

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | Кризата се задълбочава: Русия се готви да изгони американски дипломати
image


Русия се готви да експулсира около 30 американски дипломати и да отнеме собственост на САЩ в страната, в отговор на санкциите, които Вашингтон наложи, твърдят руски официални лица.
За заплахата съобщава руския ежедневник „Известия“, цитиран от Би Би Си (BBC), който се позовава на източници от руското външно министерство. Подобни предположения изразиха наскоро и други руски представители.
През декември миналата година администрацията на предишния американски президент Барак Обама изгони 35 руски дипломати и затвори две разузнавателни служби.
Мерките бяха реакция на предполагаемата руска намеса в изборите в САЩ, а Русия вече беше подложена на санкции от американска страна. Обама се противопостави на Русия, след като източници на американското разузнаване обвиниха руски държавни агенти, че са хакнали компютри на Демократическата партия, за да подкопаят кампанията на Хилари Клинтън.
Руският президент Владимир Путин повдигна въпроса за санкциите на Обама по време на срещата си с новия американски президент Доналд Тръмп, на 7 юли в Хамбург, пише „Известия“.

Напрежението между САЩ и Русия

Екипът на Доналд Тръмп е разследван за предполагаемо тайно споразумение в Русия по време на миналогодишната президентска кампания в САЩ. Кремъл отрече да се е намесвал в изборите.
Междувременно се появиха нови съмнения, че Русия е помогнала на Доналд Тръмп да стане президент на Съединените щати, пише Би Би Си (BBC). След като стана ясно, че най-големият син на милиардера се е срещал с руска адвокатка по време на кампанията, се появи още един интересен детайл.
Преди срещата на Тръмп-младши бил пратен имейл, в който се разяснявало, че този разговор е част от опитите на Русия да помогне на баща му да спечели изборите.
Имейлът бил изпратен от бивш журналист, който запознал Тръмп-младши и адвокатката.
Едни от най-големите вестници в САЩ пишат, че жената е свързана с Кремъл. От Москва обаче отричат и заявиха, че не я познават. Няколко институции в САЩ и още проверяват дали Доналд Тръмп е опитал да спре разследването на евентуалната руска намеса в изборите.
След като САЩ изгони 35 руски дипломати и затвори руските разузнавателни служби в Ню Йорк и Мериленд,
Путин се въздържа от реципрочни действия.
Русия обаче казва, че президентът Тръмп не е представил „план за разрешаване на кризата“, когато въпросът е бил повдигнат в Хамбург.
Неназован руски дипломат е споделил пред „Известия“, че като ответни мерки Русия може да отнеме американската правителствена вила в Серебряни Бор, на северозапад от Москва, и американски склад в самия град, който също е американска държавна собственост.
Русия ще изпълни заплахата, ако не бъде постигнат компромис на срещата в Санкт Петербург между зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков и зам.-държавния секретар на САЩ Томас Шанън по-късно този месец.

Източник: BBC, vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7