Над 130 експерти осъдиха новата забрана за пътуване на Тръмп

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | Над 130 експерти осъдиха новата забрана за пътуване на Тръмп
image

Над 130 американски експерти по външна политика осъдиха преработената забрана за пътуване на президента Доналд Тръмп, заявявайки, че тя подкопава националната сигурност и интересите на Америка, колкото първоначалния й вариант.
В понеделник държавният глава подписа нов указ, според който властите на САЩ въвеждат отново забрана за 90 дни за влизане в страната на граждани на Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан. Изключение се прави за тези, на които вече е издадена виза и от списъка е изключен Ирак.
"За мюсюлманите, включително и тези, които са жертва на групировката „Ислямска държава“, това е съобщение, че САЩ засилва пропагандата и води война с исляма“, се казва в общо писмо на специалистите.
Документът е подписан от общо 134 души, сред които са бившият висш дипломат Никълъс Бърнс, бившият директор на Национален съвет за сигурност Ричард Кларк и бившият заместник-секретар по отбраната Мишел Флоурной. В списъка се четат и имената на още популярни дипломати - бившия държавен секретар Мадлин Олбрайт, бившия секретар по вътрешната сигурност Джанет Наполитано и бившия съветник по националната сигурност Сюзън Райс, предаде БГНЕС.
"Забраните, подобни на тези, са вредни за националната сигурност на САЩ и са под достойнството на нашата велика нация", казва се в писмото. Според експертите тази стъпка „отслабва способността на страната да си осигури глобално лидерство и застрашава интересите на националната сигурност, като не е в подкрепа и на стабилността на съюзниците, които са домакин на голям брой бежанци“.
Писмото беше изпратено до Доналд Тръмп, държавния секретар Рекс Тилърсън, министъра на отбраната Джеймс Матис, министъра на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс и министъра на вътрешната сигурност Джон Кели.
Вчера новата забрана претърпя първия си правен удар, след като федерален съдия спря изпълнението й, пречещо на семейство сирийски бежанци да получат убежище.
В предварителна ограничителна заповед, издадена в петък вечер, окръжният съдия Уилям Конли в Уисконсин е позволил на мъж, жена и тяхното 3-годишно дете от Алепо да потърсят подслон в града.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7