Емил Табаков в Ню Йорк

image
балетното представление на "погребаните градове" в 92 Y

През октомври българската културна общност в Ню Йорк се наслади на серия музикални празници. Маестро Емил Табаков, по мнението на мнозина – най-значителният жив български композитор и диригент – гостува за седмица в Ню Йорк, дето български и американски музиканти изнесоха шест концерта с негови творби.
Празникът започна на 16 октомври в рециталната зала Weill на Карнеги Хол, където тържествено бе открит десетият юбилеен сезон на Български концертни вечери в Ню Йорк (Bulgarian Concert Evenings in New York, www.bceny.org) – концертен цикъл на млади български музиканти, които се събраха в 2005 г. в българското генерално консулство в града за своя първи безплатен концерт и оттогава ни радват с хубава камерна музика всеки месец. Концертите в уютния салон на консулството, на 62 улица между Парк и Лексингтън авеню, са, според популярен нюйоркски музикален блог, "една от най-добре пазените тайни на Манхатънската горна източна страна". 
Начело на организацията са пианистките Лора Чекоратова и Анна Стойчева, в борда фигурират имена като пианистката и педагожка Павлина Доковска и
сопраното Стефка Евстатиева. Емил Табаков и Стефка Евстатиева са съученици от музикалното училище в Русе. И двамата от началото са контрабасисти, но според техен учител „от контрабасист става всичко“. И те са живо потвърждение: Стефка – певица, Емил – композитор и диригент, и двамата с международна кариера.
В концерта от творби на Емил Табаков, Барток, Дворжак и младите композитори, българина Свет Стоянов и бразилеца Рафаел де Лима участваха именити инструменталисти от България, САЩ и други страни, сред които водещи оркестранти на Метрополитън опера. Присъстваха посланикът на България в ООН Стефан Тафров, дипломати, спонсори, сред които княгиня Мария Луиза.
От 17 до 19 октомври в манхатънска културна институция „92 Y“ бяха представени четири балетни спектакъла под наслов „Гласове от България и Америка“ (Voices of Bulgaria and America) на балетната трупа на Кетрин Позен (The Kathryn Posin Dance Company), в която помощник-директор е българинът Момчил Младенов, бивш солист на софийската Национална опера и балет.
Две от произведенията бяха композиции на маестро Табаков: „Мотиви“ за контрабас и „Погребани градове“ по неговия грандиозен Концерт за цигулка, вибрафон, маримба, камбани и смесен хор, написан за цигуларя Минчо Минчев. „Погребаните градове“ предизвикаха бурна реакция не само с експресивната си музика и хореография, но и с етническата си бутафорика: ленти в бяло-зелено-червено и трика на балетистите в същия цвят, тракийска статуя на богиня в българска народна носия. Хoреографията на тези спектакли е на Позен и Младенов, сред танцьорите са още трима млади българи, работещи в САЩ: Виолета Ангелова, Бойко Досев и Филип Велинов.

Стефка Евстатиева, Емил Табаков и американската хореографка Кетрин ПозенГостуването на Емил Табаков и съпругата му, оперната певица Боряна в Ню Йорк завърши с изключителен по емоционалния си градус концерт в генералното консулство, организиран от юбилейния комитет на Български Концертни вечери в Ню Йорк. Проф. Павлина Доковска, един от доайените на българската музикална общност и истинска българска музикална „майка Тереза“ в Ню Йорк, декан на пиано факултета в Музикалния колеж Манес (Mannes College of Music), откри с няколко ласкави думи за град Русе и вековните му музикални традиции, за радост на маестро Табаков и Стефка Евстатиева. Изпълнени бяха седем произведения на композитора: от „Сонатина за пиано“ (1974) до „Пет български танца за струнен квартет“ – американска премиера.
младите изпълнители на концерта в консулствотоВъодушевлението нарастваше с всяко произведение и избухна в гръмки аплодисменти след динамичните „Пет български танца“, дето към пулсациите на струнните се добавиха потропване с крака, почукване с лъкове и подвикване в типичен български размер. Младите изпълнители Кристина Благоева (флейта), Виктория Цветкова (контрабас), Лора Чекоратова (пиано), Георги Вълчев (цигулка), Дора Димитрова (цигулка), Ирена Момчилова (виола), Тод Палмър (кларинет) и Рубин Ходели (виолончело) бяха не по-малко въодушевени. Композиторът очевидно бе развълнуван от посрещането и прегърна възторжено всеки от младите музиканти.
Българската публика в Ню Йорк се наслаждава на родна класическа музика, умее да я поддържа материално и да култивира чувство за национална принадлежност в хаоса на манхатънската мултикултурна среда. „Български концертни вечери“ имат подкрепата на Американската фондация за България (частна, да не се бърка с американската държавна фондация „Америка за България“), afbulgaria.org, и работи в близко сътрудничество с други български културни организации в Ню Йорк като Български детски хор и училище „Гергана“, www.gergananyc.com. В 2010 г. детски хор „Гергана“ участва в концерта на „Български концертни вечери“ в Карнеги Хол, посветен на годишнината на българския композитор Петко Стайнов.
На 22 октомври, преди да си тръгнат от Ню Йорк за София, маестро Емил Табаков и  Боряна направиха неочакван и щедър жест към „Български концертни вечери“, с което се наредиха сред най-големите им спонсори – признание от „центъра“ за голямата концентрация на млади талантливи български изпълнители в Ню Йорк.

Нели Хаджийска
glasove.com
Материалът е предоставен на в.”България СЕГА”


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7