Български ученици смаяха НАСА

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | Български ученици смаяха НАСА
image
Иван, Наско и Неделчо работят по проекта си във Варненската обсерватория. Снимка: В-к „Черно море“.

Голямата награда Гранд-приз в Международния конкурс на Националното управление

Детската изобретателност е ненадмината, това е всеки му известно. Креативността на децата и младежите е толкова голяма, че те, без да изпитват затруднения, са способни да измислят смайващи идеи и да намират изход от ситуации, в които ние, често не можем да се измъкнем толкова лесно. Затова неведнъж казваме, че се учим от децата, защото някъде по пътя на израстването ни, губим онази спонтанност и въображение, които са присъщи за ранните години. Ставаме реалисти, дори малко или много песимисти, които са се отказали да се борят, за да докажат, че онези невъзможни хрумвания на съзнанието ни могат да се превърнат в реалност. Така че, победени от разумът на порасналия човек, постоянно оставаме възхитени от способностите на подрастващите и се дивим на потенциала им, молейки се да не го загубят с течение на времето.
И сега е един от този моменти, в които изпитваме истинска гордост към българските деца, които не само за разгърнали въображението си, но и са високо признати за постиженията си. Български ученици постигнаха невероятен успех на конкурса на НАСА за космически колонии. При това за първи път български ученици печелят най-голямата награда на Националното управление, съобщиха за Moreto.net самите ръководители на наградените ученици.
Не един, а цели три екипа от наши ученици, печелят призови места за представени проекти в доказано един от най-трудните и престижни конкурси организиран съвместно от НАСА и Американското астронавтско общество. Става въпрос за двадесет и едно деца записани в Математическата гимназия на град Варна „ Д-р Петър Берон“, които посещават курсовете по астрономия във в Астрономическата обсерватория на морския град.
Най-голямата награда на Международния конкурс на НАСА е Гранд-приза, с който за първи път беше отличен български екип, който включва трима ученици: Неделчо Ласков, Атанас Ковачев и Иван Попов. Трите момчета са представили разработения от тях проект, наречен „Грийн спейс“, който както подсказва името му, разглежда проблемите на космическата екология, като съответно учениците предлагат своето решение на затрудненията, разбира се както регламента гласи, под формата на космическа колония.
В категорията голям екип 12-клас, който по изискване трябва да се състои от над пет човека, първото място печели проекта „Космическа колония „Дафне“. Идеята на проекта е разработването на колония състояща се от три града, върху и във самата вътрешност на астероида Дафне, с който ще се отправят извън слънчевата система Глиезе 667, където ще се заселят на някоя от планетите. Екипът се състои от учениците:  Калоян Кирилов, Росен Крумов, Александър Иванов, Ивелин Георгиев, Стефан Граматиков, Никола Димов, Петър Даскалов, Иван Ангелов, Христин Николов, Глория Митева, Косара Янкова.
Третият екип печели почетно отличие, за проекта назован  „Аква де Вита”. Учениците са разработили проект, с който благодарение на космическа колония ще се снабдяват с вода от кометите, по този начин ще снабдяват бъдещи бази върху планетите и мрежата от космически колонии, която ще се създадена в следващите столетия. В този екип са учениците: Наньо Пенков, Денис Хадживеличков, Станислав Щерев, Илко Щирков, Неда Иванова, Александра Койчева, Яна Дамянова.
Ръководителите, под чийто зорък поглед и насоки са работили печелившите са Д-р Веселка Радева, астроном от Астрономическата обсерватория – Варна и Силвия Захариева, учител по физика и астрономия от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон”, Варна.
Трите екипа от български ученици, спечелили почетните награди са поканени да вземат участие в  Международната конференция за космическо развитие на НАСА и ААС в САЩ от 14 до 18 май 2014 година, където отново ще изложат своите проекти. НА специално подготвена церемония, която ще се състои в страната отвъд океана, ще бъде връчена Голямата награда на Международния конкурс на НАСА, както на спечелилия ученически екип, така и на техните ръководители.
Щастливи сме за българските ни ученици и се гордеем с техните постижения, но най-вече се радваме, че децата ни показаха отново, че няма невъзможни неща – просто сме се забравили упорството си в необичайните идеи, като живот сред звездите.

Стелиян Стоименов
в."България СЕГА"


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7