Лекотата на смелия

image

Соня Йончева дебютира в Метрополитън опера

Джилда е ролята, с която Соня Йончева излиза за първи път на сцената на Метрополитън опера, една година преди планирания й дебют в “Бохеми”. Добрите орисници са дали на певицата както глас, осанка, артистизъм, така и предусещанетo в какво да концентрира енергията си, за да е готова за поредното сценично предизвикателство. Пяла Джилда през лятото на “Арена ди Верона”, Соня Йончева е готова с лекота да замести сопраното Александра Куржак в “Риголето”.

Думата лекота е най-точна за сценичното й присъствие. Нейната Джилда е чиста, невинна, доверила докрай сърцето си на избранника, тя е любяща дъщеря, която страда заедно с баща си, а на финала -достатъчно силна, за да прости и на двамата. Умира щастлива, защото, според интерпретация на Соня Йончева щастие е, когато обичаш, а идеалната любов е своего рода смърт. 

Гласът на Соня Йончева градира чувства, страсти и операта става съвременна отвътре, а не отвън, както се е опитал малко формално да я осъвремени режисьорът - Майкъл Mайер, като я е “придърпал” от средновековните дворци към казината на Лас Вегас през 60-те години на миналия век. Това донякъде механично осъвременяване прави сцената богата и бляскава - всяко действие е в различна сценографска среда, но този фалшив, в прекия и преносен смисъл блясък, превръща сцената на Метрополитън в класическа Бродуейска сцена. Път към осъвременяването е по-активната работа на режисьора с актьора, за да може той да разкрива персонажа си и чрез сценична игра, а не само чрез гласа. където емоциите са външни или разкрити с една-единствена черта. При Соня Йончева работи природната й сценична дарба, с която  тя  непринудено разкрива разнообразните чувства на обич, които изпитва към любимия - тенорът Матю Полензани в ролята на Херцога и към баща си - баритонът Дмитри Хворостовски в ролята на Риголето. Диригентът-съучастник бе Пабло Херас-Касадо, избран от музикалното списание Musical America за “Диригент на 2014 година”.

 Соня Йончева в ролята на Джилда и Матю Полензани в ролята на Херцога

Кариерата на Соня Йончева изглежда “естествена и справедливо възнаграждаваща я”, но тя е следствие и на осъзната отговорност към природната дарба. Соня започва да пее оше шестгодишна в хора „Детска китка“ с диригент Златина Делирадева, после идват годините в Пловдивското музикално училище и Женевската консерватория. Светът отдавна е отворен за нея и тя пее, както пред принцове и принцеси, така и пред неизкушена публика, която за първи път слуша опера на живо. Соня има куража да приема както нови предизвикателства, и на експериментатори-режисьори, и на опери, които предлагат участие в продукции с десетилетна традиция. Новото предизвикателство за нея е включването й в звукозаписния бизнес - Sony Classical подписа дългосрочен договор със Соня Йончева. 

Репертоарът на Соня Йончева включва бароков и белкантов материал, а 2013 година е годината на Верди в нейната кариера. Тя споделя, че пътува навсякъде с поне три партитури, които изучава или усъвършенства. След като печели “Опералия” под патронажа на Доминго, тя “ влиза в неговото семейство”. В чест на 70-годишнина на Доминго Соня Йончева за първи път пее на сцена в Линкълн център, но на концертния подиум, изпитанието в Метрополитън е друго и тя го преодолява с лекотата на силния. 

Успехът й добавя ярко българско сопрано към плеядата от велики български певици в Метрополитън опера - Люба Велич, Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова, Стефка Минева, Гена Димитрова, Александрина Милчева, Стефка Евстатиева, Галина Савова, Цветелина Василева, Дарина Такова и Красимира Стоянова.

Майя Праматарова
в. "България СЕГА"
Ню Йорк
Снимка:
Кен Хауърд 


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (1 направен):

Petre D Petrov на 13 Декември, 2013 10:02:24
avatar
Чувствам се горд че имаме такъва уникална актриса и певица. Да и се множат успехите и да прославя България, че то само лоши новини оттам.
Съгласен Несъгласен
2
общо: 1 | показване: 1 - 1

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7