Висока чест в Чикаго за български подвиг преди 70 години!

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | Висока чест в Чикаго за български подвиг преди 70 години!
image

Първата ми реакция беше да затворя очи... Какво е това!?

Сред малкото градче, приютило се под крилото на Чикаго и наречено Скоки, чийто жители едва ще запълнят един сериозен футболен стадион /70 000 души/, но с красиво изградени къщи, издаващи благосъстояние, се издигаше нещо, в което бяха загатнати зловещите контури, напомнящи газовите камери на Дахау и Освиенциум... Още далечният поглед откъм Wood Drive хвърля в тръпки душата на човека с огромния метален куб в бяло и черно, което чувство се удвоява при доближаването на  грубите инсталации и тъмни стени, остри ъгли и застрашителни ръбове, чието цел е била, знаем от историята  - да бъдат задушени, изгорени, унищожени телата на хора и техните души...
Беше 7 ноември 2013 година, четвъртък. Българи и американци /най вече с еврейски корен/ от Скоки и Чикаго се събрахме в тази забележителна и символична сграда - Illinois Holocaust Museum & Education Center, за да почетем тържественото  приобщаване на двама наши сънародници в обществото на „Праведниците” - Спасители на хиляди евреи по онова  зловещо време на Холокоста през Втората световна война.

Софийският Екзарх Стефан

Това са Пловдивският Митрополит Кирил, станал по-късно и Български Патриарх, и Софийският Екзарх Стефан, които през 1943 година, с беззаветна твърдост и готовност за саможертва, спомагат за спасяването от депортация на 50 000 български евреи!
 

Пловдивският Митрополит Кирил,
по-късно и Български патриарх

Светът знае за подвига на българското общество като цяло, което се противопоставя на нацистката машина,  унищожила  6 милиона евреи по света в 7 000 специални лагери и гета и в още хиляди други акции и затвори. Но българите не допускат това в своята страна! Сред тях, с  най-голяма решителност се вдигнала нашата  Православна Църква, а истински морални водачи на Спасението станали 11-те български митрополити, Кирил и Стефан на първо място сред тях.
В своето прочувствено слово, в най-тържествения миг при вписване имената на българските светци на монументалната стена за Благодарност и Прослава пред Мемориала, Ричард Хиршхаут нарече българските митрополити Кирил и Стефан  „ГЕРОИ”!  Директорът на този уникален „Дом на човешката памет” каза, че много негови сънародници, преживяли лично зловещото време, или знаещи за него от разказите на родители и близки, както и израелските хронисти и историци, са убедени, че именно Те заслужават да представят Българската нация като символ на световноисторическия акт - спасението от гибел на българските евреи. Затова и техните имена изгряха сред другите седемдесет и двамина Спасители -  „Справедливи чада” от човешкия род, в Чикагския мемориал на Холокоста.
 

Illinois Holocaust Museum & Education Center е сред най-уникалните мемориални паметници в света

В края на март 1943 година в Пловдив става ясно, че всеки момент няколко хиляди евреи ще бъдат натоварени на „конските вагони” и този „влак на смъртта” ще бъде последното им пътуване по земния свят. Тогава Митрополит Кирил се присъединява към обречените, става техен водач и пазител, и праща телеграма до Цар Борис Трети и Народното събрание, че ако не спрат депортацията - и той ще се качи във вагоните и ще отиде на смърт. Кирил приема демонстративно в дома си пловдивския равин и цялото му семейство и обявява, че ще ги пази от позор и смърт докрай! Никой друг не е правил нещо подобно по такъв начин!

Българските евреи през 1943-та: : белязани, затвор...но не и в депортация, спасени са от гибел!

На 24 май 1943 година Софийският Екзарх Стефан произнася огнена реч по време тържествата за празника на Българската писменост и култура и праща най-агресивното послание, после и лично писмо до монарха, с което го поставя на везните на историята:”Бой се Борисе, с каквато мера мериш - с такава ще ти отмерят!” Екзарх Стефан също дава подслон и убежище в собствения си дом на Цион - еврейския равин в България и цялото му семейство.
И още нещо: българските митрополити изпращат и писмено послание до всички свещеници да приютяват и спасяват евреите!
Всичко това, високо оценено от българския народ, от Националния Еврейски Мемориал „Яд Ва Шем” и цялата еврейска общественост, заедно с  инициативността  на Българската чикагска общност и Генералното консулство на Република България в Чикаго, както и на Българското посолство във Вашингтон, повтарям още веднаж - способства за признанието и приобщаване на тези двама български митрополити, сътворили подвига - спасение  преди 70 години, към особената категория уважавани хора, „Праведници на света”.
 

Двама български митрополити са сред имената на 72-та светци-спасители на Мемориала в Чикаго

Разбира се в нашия случай своята роля изиграва и „пръстът на съдбата”. В Чикаго съществуват заедно най-голямата Българска общност в света, а малкото Скоки пък е местенце, където на времето идват да живеят процентно спрямо останалото население най-много евреи, преживяли Холокоста. Стават почти половината град... През 1981 година те построяват малък „Музей на Холокоста”. През 2009-та обаче, под ръководството на популярния чикагски архитект Стенли Тайгерман, се издига настоящата сграда, чиято обща площ заема 65 хиляди квадратни фута. Това е  един от най-големите монументи с подобно предназначение в света, а цялото строителство струва 45 милиона долара. Мемориалът приема ежегодно от 200 до 250 хиляди посетители. За това спомага и неговото двойно предназначение - музей и образователен център. Идват много ученици, в Илинойс те са над 2.5 милиона!
В централната зала е поставена Паметната Книга - най-обемният списък на загиналите в Холокоста. Близко до нея са монтирани част от релсите и един от ужасяващите вагони, в които хората са били натъпквани като в консерва и са пътували по цели седмици към своята гибел. Върху вътрешната стена на купола са изписани имената на хиляди, загинали в огъня на Холокоста. И не е странно сякаш, че техният Мемориал е издигнат  именно в „Скоки”, което по старо индианско наречие означава „Огън”. Може да се каже и още нещо - „Холокост” идва от дума, спрягана в старогръцки, латински и в библейските ръкописи,  означаваща „жертвоприношение в огъня”...
В сградата има и специално място, където човек може да се отдаде на размисъл в уединение... Още и зала за деца до 11 години с компютри и екрани, където се провеждат уроци по история, поведение, толерантност... Има библиотека и сцена за театрални постановки и естрада с места за 250 зрители. Има магазини и кафе.
И най-вече, разбира се, изложбена площ с неизброими предмети, снимки, картини и пр. Уви, от една черна страница на човешката история. Но и този уникален музей, вече и с българско присъствие, е създаден именно за това - кошмарът да не се повтори вече никога! Сред различните инсталации, експонати и десетките мултимедийни презентации, посетителите виждат трагизма на един свят, който не трябва никога да се връща на Земята!
... На този тържествен Мемориал бяха дошли, и стояха рамо до рамо, българи, евреи, американци... Живеем днес заедно в Скоки, Чикаго, Илинойс и Америка... Но живеем все още и в един свят, където продължават да  припламват огньовете на войната. По тази причина такива припомняния за трагизма под ботуша на непресъхващите „рицари” на ксенофобията и оръжията не бяха напразно.
 

Българският посланик
Елена Поптодорова

Симеон Стоилов -
Генерален консул на
Република България в Чикаго

Присъстващите оцениха високо присъствието на Посланик Елена Поптодорова и на Генералния консул на Република България Симеон Стоилов и техните слова, разкриващи капиталното значение както на старите, така и на днешните превъзходни отношения между нашите страни и народи.

Климент Величков,

в. „България Сега”, Чикаго
Снимки: Борис Яновски


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7