Хроника на два исторически акта на Българската общност в Чикаго,

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | Хроника на два исторически акта на Българската общност в Чикаго,
image
От ляво на дясно на снимката: Ген.-консул на Р.България в Чикаго Симеон Стоилов, директора на Илинойския музей на Холокоста и Образователен център Рик Хиршхаут, посланик Елена Поптодорова и американския конгресмен Брад Шнайдер

свързани със 70-годишнината от спасяването на българските евреи от нацистките лагери на смъртта

През тази есен на 2013-та година българите в Чикаго участваха в две събития, на които заедно с изтъкнати представители на еврейската общност и видни американски политици и представители на административни институции, както и много други посетители, беше отдадено заслужено признание и чест на един велик  исторически акт, сътворен от българския народ преди 70 години. Става дума за спасяването на българските евреи през 1943-та година от депортация в нацистките лагери на смъртта.  Това е уникален исторически подвиг.

На 21 септември 2013 г., в местния Природонаучен музей (Field Museum), в съвместна инициатива на ГК Чикаго и Американския изследователски център в София (American Research Center in Sofia), бе изнесена лекция за историята на евреите в България от д-р Цви Керен от Института на Тел Авив. Д-р Керен е роден в София, а семейството му емигрира в Израел през 1945 г. Правил е множество проучвания по еврейски въпроси и  повечето от тях са свързани с България.
ГК на Израел за Средния запад популяризира събитието сред еврейската общност Лекцията на г-н Керен бе открита от генералния консул на Република  България в Чикаго Симеон Стоилов и от зам. генералният консул на Израел за Средния запад г-н Александър Голдман-Шаймън. На нея присъстваха представители на всички еврейски организации в Чикаго и представители на българската общност.

На 7 ноември 2013 г., във връзка със 70-тата годишнина от спасяването на българските евреи, бе открита паметна плоча на „Фонтана на праведните” към „Илинойския музей на Холокоста и Образователен център,” с която да се почете приноса на България за спасяването на евреите. На плочата са изписани имената на Митрополит Стефан и Митрополит Кирил, а под тях „България”. Изборът на двамата православни български митрополити е заради тяхната неимоверно смела и силна защита на българските евреи в опасното време, която е намерила силен отклик както в израелският Йад Вашеем, така и в признателния, за стореното от тях и от всички българи, еврейски народ. С поставянето на техните имена в този световно известен еврейски център на Холокоста в Чикаго се представя достойно и значимостта на подвига на целия български народ и България.

За основен лектор бе поканен извънредният и пълномощен посланик на Република България в САЩ г-жа Елена Поптодорова. На самото събитие дойдоха  и мнозина от лидерите на ключови еврейски организации, като Американски еврейски комитет (American Jewish Committee - AJC), Обединен еврейски фонд (United Jewish Fund – JUF), Анти-клеветническата лига (Anti-defamation league – ADL), един от най-старите равини в Чикаго, действащи американски посланици и генерални консули от няколко страни. На празничната вечер присъстваха и много наши сънародници, начело с представители на обществени организации и български културни организации в Чикаго.  Отец Грую Цонков от Българската Православна Църква „Света София” в Чикаго представляваше Българската църква на Тържеството. Специален гост на българското събитие бе американският конгресмен Брад Шнайдер, което само по себе си показва  високото ниво на популярност и значение на събитието, признанието и уважението към България.

Датата на откриването на Паметната плоча, посветена на страната и народа ни, не е случайна. Тя беше подбрана, да предхожда с два дни паметното отбелязване на 75 години от „Кристалната нощ”, при церемониите за което допълнително бяха почетени и всяка една от паметните плочи на фонтана.

След откриването на плочата в двора на музея, тържествената част продължи с приветствени думи от директора на музея г-н Рик Хиршхаут, следван от специално обръщение на конгресмен Брад Шнайдер. След него думата взе генералният консул на Република България в Чикаго Симеон Стоилов, който след своето слово представи извънредния и пълномощен посланик на Република  България в САЩ Елена Поптодорова. Посланик Поптодорова направи кратко изложение за добрите взаимоотношения между България и  САЩ,  както и на България и еврейските общности, и се спря по-подробно на световното значение на този акт на героизъм на нашите бащи и деди.

И към двете срещи беше проявен подчертан медиен интерес, особено от еврейските и американски медии в Чикаго, които изпратиха свои кореспонденти и на двете събития.

Климент Величков,
В. „България Сега”, Чикаго


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7