Бостън стана пример за всички българи по света

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | Бостън стана пример за всички българи по света
image

Безпрецедентно обединяване на българи зад граница

Има един град в Щатите, където българите не се делят на „млади” и „стари”, „леви-десни”, учени и прости, „успели българи” и съответно неуспели… 

Там гостите на естрадната им сцена са малко по-различни от другаде и българските студенти са заедно дори и с нямащите късмета да са в Харвард, а здраво бачкат по разнообразни  трудови площадки.

Имало там и една такава студентка – Мария, която впрегнала в българополезна работа своите професори-финансисти от споменатия „Харвард”, та заедно съставили бизнес-плана на Българския център, който се очаква да вдигне снага малко след Световното първенство по футбол и малко преди Олимпийските игри , и двете събития в Рио… Т.е. – след около 3 години.От януари, 2013-та година, заедно със съществуващия досега Българо-Американски Център „Мадара”, бе създадена новата обществена формация „Български Център в Ню Ингланд”, която обединява нашите сънародници в тази обширна тамошна територия, кръстена така по старо време, когато англичаните са се разпореждали по тези места. 

На 3 март направи първата си обществена проява. Организира концерт с двойна мисия. Както подобава на Америка. Патриотична – да припомни подвига на българските и руски войни и опълченци, извоювали със щиковете и с живота си свободата на България и финансова – да съберат първите планирани 10 000 долара за бъдещия Български център в Ню Ингланд. Това място е посято с неизброими културни и научни институции, университети и лаборатории за бъдещето на света, така че и Българският център не може да е… какъвто и да е. 

НА КОНЦЕРТА СЪБИРАТ $15 823!


Заедно с българските деца и фолклорни състави на сцената се появява и Хорът на американска православна църква в Бостън, който изпълнява българска църковна музика. Също така и възпитаници  от американското училище към църквата, където се учат 400 деца - пет дни в седмицата. Поздрав към общноста отправя 96 годишният Рой Фреед, който със завидна за възрастта си енергия лобира сред еврейската общност в Бостън, за съпричастие към високите културни и духовни начинания на българите в града.В Ню Ингланд има и потомци на евреите в България, спасени по време на Втората световна война от гибел, благодарение закрилата от българския народ. От тяхната среда е и адвокатът, чиято съпруга е българка, направил регистрацията, и който ще участва в реализациата на бъдещите планове.

А плановете за Културен дом на Българите в Бостън предвиждат  той да стане дом на Българската православна църква “Св. Петка”, Българското училище “Св. св. Кирил и Методий”, Българския културен център “Mадара” и други български организации и бизнес проекти, които ще пожелаят да станат част от проекта. Центърът трябва да събере офиси и репетиционни зали на обществените организации и състави, да има зала за обществени срещи, концерти кинопрожекции, художествена галерия, библиотека, кафе и ресторант…

По време на моя разговор с Виолета Желязкова - член на Борда на директорите, стана ясно, че набирането на средства върви доста оптимистично. Пристигат пари и от българи, също така и от бивши студенти от Харвард, които сега са на добри позиции в различни корпорации и институти, даряват и хора, които са живели в Бостън и са обикнали града, въпреки че сега са по щатовете от Хаваите до Тексас…

За реализацията на събитието са работили над 30 доброволци, 10 организации и частни лица даряват храна, а 3 музикални и танцови формации и множество изпълнители демонстрират талант, артистизъм и много труд . Едно събитие, което ще се помни дълго. Имало е над 350 посетители. 


В концертната програма са участвали:

Танцов ансамбъл „Лудо-Младо”, с участието на Борислава Борисова /вокал, пиана и китара/, Никола Петров /вокал/, Александър Стоянов /пиано/.

Българска фолклорна група „Омая” и Ансамбъл „Зорница” с ръководител Татяна Сърбинска.

Димитър Семерджиев /гайда/

Мъжки църковен хор от  “HOLY  RESURRECTION  CHURCH”.

Театрална група  към  Българското училище 

Естрадната певица Косара Марчинкова

Снежина Пенчева /вокал и пиано/

Климент Величков
в. „България Сега”, Чикаго
Снимки: Калоян Танев,
Николай Петков, Aiden Barnes

 

Оценете тази статия
3.75

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (6 направен):

До Калитко на 15 Април, 2013 08:46:02
avatar
1."АвтоРЪТ има пред вид..."(а не В пред вид)
2."Това място" е подлогът в изречението. Отнася се към "Бостън" в предишното изречение, с което има логическа връзка.
3."извоювали С щиковете си" (а не СЪС щиковете си)
4. "къде е подлоГЪТ в изречението?"
5. "Не знам кой е автоРЪТ на това, (кое?), но ме шокира с неграмотността си."
6. Абсолютно неразбиране за елементарната структура на българското изречение, което има доста по-свободен словоред от английското (Подлог - Сказуемо), а често няма и подлог! :)))
Така де, щом ще издребняваме, нека да сме точни! Как успяхте в толкова кратък коментар да направите толкова много езикови грешки, оплаквайки се от неграмотността на другиго?
Съгласен Несъгласен
1
V.Vladimirov на 12 Март, 2013 01:46:44
avatar
Kalitko ne e glupak,toi ne otricha subitieto,a nabljaga nabulgarskata rech,Bulgarian,dumata kosur e turska duma,az nablubavam foruma i mnogo hora upotrebjavat turski dumi,koeto pokazva ,che v Bg ubochenieto v uchilistata e na nisko nivo,potrudete se da nauchite bulgarski ezik.
Съгласен Несъгласен
-2
Bulgarin на 09 Март, 2013 10:06:01
avatar
Glupak si Kalitkoo...horata se potrudeli a takiva kato teb kusuri namirat.Kak moje takava prostotia Kalitkovska...gramotnik ha ha.Ot takiva kato teb strada darjavata ni.
Съгласен Несъгласен
3
Иван Бухов на 09 Март, 2013 01:24:35
avatar
Прочетох публикацията! Изпитах удоволствие, защото си представих групата българи в чужбина. Впечатлих се от познатите имена като Сърбинска, която вероятно е от Благоевград и роднина на моя учител по пеене - Сърбински и класен ръководител в гимназията и Марчинкова, която също е потомка на мой учител от Строителния техникум "Христо Ботев" в София. Спомних си и за близкия колега инж. Евгени Атанасов, който от 7-8 години си присили да живее в Бостан. Ако имате връзка може да го поздравите и то специално от мене, включително всичките членове на семейството му и заобикалящите го други хора! Много здраве на всички Българи в Америка и най-много на земляка Георги Богат!!! Бог да е с Вас!
Съгласен Несъгласен
4
Βεψ010αεδенелина Маринова на 08 Март, 2013 02:28:52
avatar
Казвам се Венелина Маринова пенсионер - учител от Русе. Малкият ми син е в Чикаго.Развълнувах се от прочетеното. Възхищавам се на направената организация! Знам колко труд и постоянство, патриотизъм се изисква, за да се постигне всичко това. защото и аз бях емигрантка с 20 години пребиваване в Гърция. И като такава разбрах най- важното и за това си позволявам да ви пиша. Да бъдем българи, където и да сме по света, но да помогнем на нашата мила и изстрадала Българийка. Моят призив е: Работете, замогнете се, но спечеленото в България вложете!Върнете се в България - дори с пенсиите си ще й помогнете!
Съгласен Несъгласен
5
Kalitko на 06 Март, 2013 09:11:58
avatar
"На 3 март направи първата си обществена проява" (Кой?). "Организира концерт с двойна мисия"(Кой?)." Както подобава на Америка"(кое подобава на Америка?). "Патриотична – да припомни подвига на българските и руски войни (автора има в пред вид воини или войни?) и опълченци, извоювали със щиковете и с живота си свободата на България(коя е патриотична?) и финансова (???)– да съберат първите планирани 10 000 долара за бъдещия Български център в Ню Ингланд. Това място (кое място- къде е подлога в изречението?)е посято с неизброими културни и научни институции, университети и лаборатории за бъдещето на света, така че и Българският център не може да е… какъвто и да е. "

Не знам кой е автора на това, но ме шокира с неграмотността си. Абсолютно неразбиране за елементарната структура на бългаското изречение: Подлог-Сказуемо. Трябва да пазм стандартите си за грамотно писане, пък даже и в чужбина.
Съгласен Несъгласен
-12
общо: 6 | показване: 1 - 6

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7