Българската общност в Орландо, Флорида изпрати 2012 г.

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | Българската общност в Орландо, Флорида изпрати 2012 г.

Орландо, урбанизиран град , разположен в сърцето на полуострова Флорида, изпъстрен  с  увеселителни паркове, сини езера, омайваща зеленина, туристи от всяко кътче на планетата е приютил една малка част от българската емиграция в Америка. Тази неголяма българска общност има едно огромно, туптящо сърце, милеещо за родното, българското. Ентусиазмът на тези хора е нестихващ, духът им вечно търси връзката с Родината. 

Ще се опитам да ви представя накратко събитията, с които Орландовските българи изпратиха 2012г.

След  завръщането от ваканцията, прекарана при любимите баби, роднини и приятели в България, за учениците от Българско неделно училище „Аз сън българче“ към  БПЦ „Св. Георги“ зазвъня първият звънец. Диана Чолакова, Петя Сантос и Румяна Панкова събраха родители, ученици и гости в първият ден за  2012/2013 учебна година. Български Литературен Клуб, в лицето на Тони Христова, приветствува учениците с ДОБРЕ ДОШЛИ, а баба Феня ги почерпи за ЗДРАВЕ И УСПЕХ. Всяко от децата премина през ЦВЕТНАТА ШЕСТИЦА за сполука в усвояване на знанието и получи комплект от учебници и помагала. Последните току бяха прелетели океана, за да зарадват любознателните очички на българчетата зад граница.

 

БПЦ “Св. Георги Победоносец“  организира и проведе успешно традиционният си есенен фестивал за набиране на средства под мотото „ДА СПАСИМ ВЯРАТА“. Ръководството  призова българите да откликнат според възможностите си , за да успее да представи оферта за закупуване на имот за бъдещо седалище на църквата.Ентузиазмът в този ден бе голям и много от нас откликнаха с парични средства, други приготвиха национални гозби и десерти. Резултатът беше изумяващ. Преподавателите  проведаха открит урок на тема „ЕСЕН“ пред родителите и гостите на фестивала. Много български стихове се изрецитираха от учениците и песни бяха изпяти на роден език. Всяко дете беше творило за есента я картинка, я колаж и от тези творби беше предствена изложба. Накрая се изви нашенско хоро и се  тропна ръченица от Школата ни за народни танци „Лудо младо“ , с ръководител Мариана Цанкова.

 

Български Културен Клуб „Поезия. Любов и вино“ , бе  патрон на Коледното тържество на българската общност  тук. Беше изпълнена богата поетично музикална програма от децата, от която пролича колко са напреднали в усвояване на българският език и българските Коледни традиции. Детската група към школата за народни танци просълзи публиката. Овациите към децата нестихваха дълго. Разбира се Дядо Коледа се постара да ги зарадва с чудесни подаръци.Програмата продължи с „Специални новини на БНТ“, с откъс от пиесата „Сако от велур“ на Светослав Стратиев, с веселите ритми на  „Лудо Младо“. Имаше богата трапеза и много танци до късни доби  с DJ Philip.

Окрилени от тези красиви и незабравими мигове със сънародниците си, всеки от нас забъдна семейно и освети огнището си тук, в Новия Свят. На Коледната Служба запалихме свещи и се помолихме всички заедно “.ДА СМЕ ЖИВИ, ДА СМЕ ЗДРАВИ, ДА СМЕ БЛАГОСЛОВЕНИ“, макар и далеч от Родината ни. 

Феня Соколова
в. „България Сега“


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7