Новата имиграционна реформа

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | Новата имиграционна реформа
image

Осем сенатора се споразумяха. Обама ги подкрепя.

        Тези седмици осем сенатора от Републиканската и Демократическата партии подписаха предложение за имиграционна реформа. Веднага след това Президентът Обама също направи изявление, с което подкрепи инициативата за промени на имиграционните закони, които ще афектират единадесетте милиона незаконни имигранти в страната.

        Планът на сенаторите акцентира върху 4 главни точки:

1. Легализиране на незаконните имигранти в страната, като едновременно се подсили сигурността на границите на САЩ.

2. Реформа на имиграционните закони с цел заздравяване икономиката на страната.

3. Създаване на система, която да помогне на работодателите да правят проверки дали служителите им имат разрешително за работа.

4. Създаване на система за приемане на чуждестранни работници, които да запълнят нуждите на страната, като в същото време предпазва местните работници.

        Планът на Президента Обама е подобен на този на осемте сенатори, като акцентира на следните точки:

1. Засилване сигурността на границите.

2. Наказания за работодателите, които назначават работници без право на работа, като в същото време се създаде система, която да улесни работодателите при проверка за това, имат ли работниците право на работа.

3. Легализиране на незаконните имигранти, живеещи в страната, след преминаване на криминална проверка, платят данъците, които не са платили, заедно със съответната глоба, научат английски и отидат на опашката след чакащите, които вече са подали документи за зелена карта.

4. Да се даде възможност на кандидати с добро образование и способности да започнат работа в САЩ.

        Приемането на нов имиграционен закон ще помогне на единадесетте милиона незаконнопребиваващи имигранти да се легализират. Президентът предвижда законът да бъде приет и да влезе в сила до края на лятото, въпреки, че предстоят спорни дебати между Републиканци и Демократи. Въпреки, че досега са правени много опити за приемане на нов имиграционен закон, двете партии не са постигали консенсус.

        Различното този път е, че Републиканската партия вече осъзнава нуждата от имиграционна реформа, особено след като в предишните президентски избори само 27% от латино-американските граждани в страната гласуваха за Мит Ромни.

        Много от по-консервативните републиканци обаче, все още са скептични към предложените промени. Те твърдят, че законите, които са в сила са адекватни, но просто не се прилагат.

        Инициаторът на реформата Рубио, казва, че преди да могат да получат документи, нелегалните имигранти ще трябва да минат през обстойна проверка и ако имат криминална история, ще бъдат депортирани. Те ще трябва да 

платят всички данъци, които дължат и според предложената реформа ще получат неимигрантска виза и пътят към „Зелена карта” и гражданство ще започне, чак след като се подсили сигурността по границите.

        Планът на Президента Обама набляга на това, чуждестранните студенти, които завършват елитни университети да останат в страната и да работят тук.

        Въпреки, че предстои един дълъг път до приемането на нов имиграционен закон, все пак има надежда за живеещите в САЩ незаконно имигранти да променят статута си.


Яна Трифонова
В.”България СЕГА” 

Въпроси към Яна Трифонава можете да изпращате на е-майл: iana@trifonovalaw.com

Disclaimer: Информацията в горната статия има общ характер и не може да бъде използвана за решаването на конкретен проблем. При конкретни казуси се свържете с адвокат!

 

Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7