Най-добрата новина в областта на имиграцията от 1986 г. насам? (Видео и Аудио)

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | Най-добрата новина в областта на имиграцията от 1986 г. насам? (Видео и Аудио)
image

4 демократи и 4 републиканци в Сената се договориха по имиграционната реформа

Януари 28, 2013 (Вашингтон) -  Група сенатори от демократическата и републиканската партия (4 демократи и 4 републиканци) се договориха по основни принципи за провеждането на имиграционна реформа, която ще даде път към американско гражданство на 11 милиона души, които пребивават в САЩ незаконно.

Разбира се, прокарването на закона през контролирания от демократите Сенат не е гарантирано, а още по-големи са предизвикателствата в Конгреса, който е доминиран от републиканците.

Освен предоставянето на гражданство, предложеният от сенаторите закон ще увеличи сигурността на границите, ще позволи на повече временни работници да останат в страната и ще търси отговорност от  работодатели, които наемат нелегални имигранти.Предстоят месеци на трудни политически преговори, но законодателите са оптимисти, че тази година шансовете за успешна имиграционна реформа са много по-големи.

Видео: Сенаторите съобщават за постигнатото споразумение по имиграционната реформа:Сенаторът Чарлз Шумър от Ню Йорк, потвърди че “Според анкетите никога не е имало по-голяма подкрепа за имиграционна реформа ”

"Републиканската партия губи подкрепата на испаноговорящите граждани. Обама имаше 71% от латино гласовете, в сравнение с 27% за републиканеца Мит Ромни.” Така аргументира подкрепата си за имиграционната реформа сенаторът Джон Маккейн от Аризона.


сн.gettyimages

Очаква се президентът да подкрепи инициативата на сенаторите по време на събитие в Лас Вегас във вторник, според  служители в администрацията. Той ще очертае подробно своята визия за реформиране на законите за имиграцията в страната, въз основа на имиграцинния му  "план", публикуван за първи път през 2011 г..

Този план се фокусира върху четири ключови области: път към гражданство за 11-те милиона нелегални имигранти в САЩ, подобряване на граничната сигурност, преразглеждане на законите за имиграцията и по-лесна система за проверка на правния статут на работниците.

Подобно на  проекта на президента, Сенатът призовава за път към гражданство за нелегалните имигранти, които вече са тук, но сенаторите искат създаването на тази пътека да зависи от осигуряването на границите и по-доброто проследяване на хора, пребиваващи в САЩ с визи.

Ако иницативата на сенаторите се окаже неуспешна, Барак Обама има готовност да изпрати свой проект за имиграционна реформа за разглеждане и одобрение от Конгреса и Сената.

В знак на предстоящите предизвикателства, предложението на сенаторите за имиграционна реформа бе посрещнато хладно от лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл от Кентъки.

"Тези усилия са твърде важни, за да се прави споразумение в една задна стая и да се изпраща на пода с ултиматума “приемете го или го забравете”, каза Макконъл. "Това трябва да се обсъди на двупартийна основа, като се включат идеи от двете страни на пътеката."

На пода на Сената сенаторът Джеф Сешънс от Алабама, каза: "Никой не трябва да очаква членовете на Сената просто да подпечатат каквото Групата се събра и реши."

5-те страници на споразумението между 8-те американски сенатори по
имиграционната реформа можете да видите ТУК

Лидера на мнозинството в Сената Хари Рийд - демократ от Невада, аплодира споразумението и каза: "Ще направя всичко по силите ми, за да бъде успешна тази инициатива за имиграционна реформа."

Външни групи, включително латино организации одобриха споразумението на сенаторите, но някои бяха по-предпазливи в оценките си.

Ричард Трамка, президент на AFL-CIO, заяви следното “Изискването към нелегалните имигранти да предоставят доказателство, че работят, може да изключи милиони работници, които не могат да го докажат, тъй като работят като независими контрактори."

Update: January 28th, 2013 - 9.15 pm CST

Очаквайте интервюта с нашите правни експерти по темата. Въпроси към тях можете да изпращате на емайл: editor@bulgariasega.com.

Update: January 29th, 2013 - 1.22 pm CST

Речта на Барак Обама в Лас Вегас можете да гледате на живо днес January 29th, 2013 - 2.55 pm ЕST

като кликнете ТУК

Update: January 29th, 2013 - 2.30 pm CST

Чуйте аудио интервюто на BG7 Radio с имиграционния адвокат от Калифорния - Николет Глейзър:

Disclaimer: Информацията в горното аудио интервю има общ характер и не може да бъде използвана за решаването на конкретен проблем. При конкретни казуси се свържете с адвокат!

На този етап има повече политическо маневриране и желание за спечелване на политически дивиденди, отколкото конкретни детайли около имиграционната реформа

Не очаквам проектозакона да бъде вкаран в Конгреса преди юни месец. Ако има споразумение между републиканци и демократи, законът може да бъде приет за около 2 месеца, а ако няма може да отнеме  1.5 - 2 години.

Сенаторите, постигнали споразумение по имиграционната реформа си я представят като приоритизиране на имигрантите по групи. Ако този тон се запази, това ще засегне негативно много имигранти, които не влизат в техните три приоритетни групи: деца до 16 години, селскостопански работници, хора с големи способности.

Ако се постави изискване за представяне на декларации за платен данък общ доход, това ще постави много хора в трудна ситуация, понеже нямат социално осигурителен номер или EIN номер. Ако накарат имигрантите да платят данъците със задна дата, това ще бъде тежко финансово бреме за тях.

Моята прогноза е че имигрантите ще трябва да имат бюджет между $5000 и $10000, за да минат успешно по пътя към американското гражданство на базата на този евентуален закон.

Основните проблеми на Имиграционната Система в САЩ, според мен са: бавна, тромава и скъпа.

Update: January 29th, 2013 - 3.30 pm CST

Речта на Барак Обама в Лас Вегас:

 


U
pdate: January 29th, 2013 - 10.25 pm CST
 

Чуйте аудио интервюто на BG7 Radio с имиграционния адвокат от Чикаго, Илинойс - Цветелина Бойновска:Disclaimer: Информацията в горното аудио интервю има общ характер и не може да бъде използвана за решаването на конкретен проблем. При конкретни казуси се свържете с адвокат!

* След новината за споразумението между 8-те сенатора по имиграционната реформа, президентът на асоциацията на американските имиграционни адвокати казва “Дяволът е в детайлите”.

* Това, че четири републикански сенатори подкрепят основните принципи за имиграционна реформа е стъпка напред.

* Не само републиканци ще бъдат в опозиция на тази реформа. Когато започнат дискусиите очаквам и демократи и републиканци да изразят своите резерви към този законопроект.

*Пътят към американско гражданство ще бъде дълъг и сложен и съветвам хората да се консултират с имиграционен адвокат и да внимават да не бъдат излъгати от индивиди, които предлагат услугите си без да са адвокати и да имат необходимата квалификация.

*Барак Обама повтори в речта си в Лас Вегас по повод имиграционната реформа Лас Вегас много пъти “Now is the time” (Сега е момента). Мисля, че моментът беше отдавна.

* Все още нямаме проектозакон и е рано да говорим за конкретни неща, но обещавам да следя развитието на нещата и да информирам читателите на в. “България СЕГА”.

 
Update: January 29th, 2013 - 10.35 pm CST

Предстои аудио и видео интервю с имиграционния адвокат Яна Трифонова от Чикаго, Илинойс, която практикува в Илинойс и Калифорния.

 

Атанас Ненов
в. “България СЕГА”


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7