Закон в щата Ню Йорк ограничи огнестрелното оръжие

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | Закон в щата Ню Йорк ограничи огнестрелното оръжие
image
Закон в щата Ню Йорк ограничава огнестрелното оръжие. Снимка: архив, Reuters

Обама излиза с предложения за намаляване на престъпленията с такова оръжие

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо подписа приетия от щатското законодателно събрание закон за ограничаване на огнестрелното оръжие, предаде Ройтерс.
Новият закон, който е един от най-строгите в САЩ, разширява обхвата на забраната за притежаване на автоматично и полуавтоматично огнестрелно оръжие, ограничава максималния брой на патроните в пълнителите за огнестрелно оръжие - максимум 7
вместо досегашните 10 патрона. Законът въвежда и допълнителни мерки с цел да не се допусне огнестрелно оръжие да попадне в ръцете на психически нестабилни лица, посочва Ройтерс.
Всички притежатели на огнестрелно оръжие в щата са задължени да пререгистрират както автоматичните и полуавтоматичните карабини, смятани за нападателни оръжия, така и всички пистолети и остарели видове автоматично и полуавтоматично оръжие.
Засилва се и контролът върху всички покупки на големи партиди оръжие, посочва Ройтерс.
Новите ограничителни мерки не засягат ловното и спортното огнестрелно оръжие.
Законът въвежда доживотна присъда без право на помилване за всеки, който причини смъртта на първия отзовал се служител на органите на реда при повикване на местопрестъпление или произшествие. Тази промяна в наказателния кодекс бе допълнена към законопроекта за ограничаване на огнестрелното оръжие, след като две седмици след трагедията в Нютаун, Кънектикът, въоръжен мъж застреля двама пожарникари, отзовали се на сигнал за пожар.
"Според мен това е най-строгият закон в цялата страна", заяви Куомо пред журналисти, след като подписа закона, с което той влиза в сила.
Очаква се примерът на щата Ню Йорк да бъде последван от щатите Мериленд и Делауер.
Междувременно предстои днес президентът на САЩ Барак Обама да представи в Белия дом предложенията си за намаляване на престъпленията с използването огнестрелни оръжия, предадоха Франс прес и ДПА.
"Президентът Обама и вицепрезидентът Джо Байдън ще представят в Белия дом пакет от конкретни предложения за намаляване на насилието, свързано с огнестрелни оръжия и предотвратяване в бъдеще на трагедии като тази в Нютаун, щата Кънектикът", заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.
Обама ще говори в присъствието на деца, които писаха на Белия дом след масовото убийство в Нютаун, където тежковъоръжен нападател застреля на 14 декември в начално училище 20 деца и шест учителки.
След тази драма Обама възложи на Байдън да събере екип, който да изготви предложения за борба срещу свързаното с оръжия насилие. Президентът на САЩ определи 14 декември като най-тежкия ден в управлението си.
DNES.BG


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7