Феня Соколова: “Нека не се делим!”

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | Феня Соколова: “Нека не се делим!”

„Поезия, любов и вино“ скоро ще стане на 1 година

Интервю на в. “България СЕГА” (www.bulgariasega.com) с една от основателките на Български Литературен Клуб „Поезия, любов и вино“ в Орландо, Флорида – Феня Соколова.

СМ: Как се роди идеята за вашия клуб и кога бе създаден?
ФС: Ние- Тони, Диана и аз – се срещнахме в края на февруари в “Panera Bread“ на кафе. Всяка от нас носеше стихосбирка и споделяхме любими стихове. Спонтанно решихме да създадем литературен клуб, който да обединява всички, които обичат българската култура. Така възникна идеята и решихме да започнем да работим по нея от този момент. На 3 април 2011 т.е. 40 дни по-късно открихме нашият Български Литературен Клуб „Поезия, любов и вино“.
 
СМ: Кой измисли названието на клуба?
ФС: Диана, тя е „зарядът, идейният носител“ на нашата група, ако мога така да се изразя.СМ: Какво мечтаете да постигнете с дейността на Вашия клуб?
ФС: Нашата мечта е да се обединим, ние българите в Орландо, а защо не и в цяла Флорида, около това да съхраним българската поезия, проза, филми, танци, музика, традиции и ги предадем на поколението, което расте далеч от България, за да запазим българските корени.

СМ: Какво се случи през изминалата година при Вас?
ФС: Първата сбирка бе на 3 април 2011г. на тема: „Българската поезия- история, развитие, автори“. Втората сбирка- на 16 октомври 2011г. на тема: „Българският хумор от векове за векове“. Третата сбирка-18 декември 2011г., проведохме съвместно с клуб „Аз съм българче“ и Школа за народни танци „Лудо младо“. Нашият клуб участвува с първата си пиеса „Весела Коледа“. А втората пиеса „Милионерът“ представихме на 5 февруари 2012г. на нашата четвърта сбирка по случай българския празник Трифон Зарезан. За една година, един нов клуб, какъвто е нашият и то без спонсори, постигна организацията и провеждането на четири културни събития в Орландо.


СМ: Знаете ли , че съществува Съюз на българските писатели в САЩ и по света?
ФС: Да разбира се, благодарение на вашият вестник, който чета с удоволствие и специално раздела Култура. Писателят г-н Витанов Богат е председателят на този съюз.

СМ: Комфортно ли се чувстват българите в Орландо?
ФС: Като всички българи по света – щастливи от разкритите нови възможности, носталгични по Родината, но не загубили вярата, че България ще я има.

СМ: В кои градове на Флорида има най-много българи?
ФС: Трудно ми е да кажа, не съм се занимавала със статистика, но мисля, че това са Маями и Тампа.

СМ: Какво е нужно според Вас на българите във Флорида, за да се чувстват още по-добре в рамките на българската общност?
ФС: Нужна е толерантност в отношенията, загърбване на лични подбуди и обединение в името на съхранението на българското, родното, в името на бъдещето на българските деца, живеещи в чужбина.

СМ: Какво искате да кажете на Вашите сънародници в САЩ и Канада?
ФС: Желая им здраве, успехи и реализиране на мечтите им, съхранение на българския дух и много обич и усмивки в живота им !
Искам да ги призова: „ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ЗАЕДНО, КЪДЕТО И ДА СМЕ ПО СВЕТА, НЕКА НЕ СЕ ДЕЛИМ!“
Светлозар Момчилов
в. “България СЕГА”
www.bulgariasega.com


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7