Мария Колева, Тур "САЩ 2011"

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | Мария Колева, Тур "САЩ 2011"

Eдно специално интервю за българския чикагски вестник "България Сега"

Мария Колева, Тур "USA 2011"
Мария Колева направи вече едно турне в САЩ, предстоят й още две до края на годината. Едно с "Булгарика" - от средата на септември до средата на ноември и второто, самостоятелно, от средата на ноември
до 1 януари 2012-та година.

Родена да пее!
Мария Колева е възпитаничка на прочутото българско музикално училище в Широка лъка. Израстнала в музикално семейство още от малка тя обиква народната песен и музика. Усеща гласа си, пропява на 6-годишна възраст, и даже започва да партнира на майка си - народната певица Донка Колева и на баща си - гъдуларят Николай Колев.
На 11 години участва в телевизионното шоу на Иван Балсамаджиев - "Фолк Шанс". На 13 години постъпва в СМУ - село Широка лъка. Това е една прекрасна музикална среда, в която младата певица доразвива своя талант. Участва в редица фестивали и конкурси където печели впечатляващи награди!
Първите си записи прави през 1998 г. с Фолклорна формация "Балкански гласове". Година по късно записва и втори албум със същата формация. През същата година пристига в САЩ, където продължава своята творческа кариера и до днес. Тук родителите й основават фамилната формация "Балкански гласове". Много скоро Мария осъществява с тях и първото си турне в САЩ и Канада което трае цели два месеца! 
През 2005 г. гласът на Мария е записан в саунд трака на филма "Everything is Illuminated". Две години по-късно, отново с "Балкански гласове", Мария осъществява и второто си турне в Северна Америка.
2011-та година се очертава като една от най-активните в нейната кариера. Първото й турне с"Булгарика" се осъществи през февруари. През септември, октомври и ноември ”Булгарика” ( Николай Колев /гъдулка/, Иван Милев /акордеон/, Донка Колева /солистка/, Мария Колева /солистка/, ще направят една дълга концертна верига.
Веднага след финала на турнето с "Булгарика" Мария ще осъществи и първото си самостоятелно турне в САЩ. 
Своя албум "От извора" тя записа през 2005 г. с участието на Оркестър "Родопи" и Ансамбъл "Тракия". В него са включени и няколко нейни, авторски, песни. Заедно с предишните й два албума с "Балкански гласове" вече се представя  като една просперираща певица.
От 2005 г. работи и с "Иван Милев Бенд", с който  участва на различни концерти, фестивали и други фолклорни събития. С тази формация записва две песни в диска "Крали Марко".
Макар и да изпълнява песни от всички фолклорни области на България, Мария е позната най-вече с песните на Тракия и по точно в Карловския регион , където е родена. През 2009 г. осъществява първите си записи в Българско Национално Радио с радио оркестъра и неговия  ръководител  и диригент Георги Андреев. През същата година концертира в щата Мейн. В момента работи върху нови музикални проекти с продуцента Ради Георгиев.

В едно специално интервю за българския чикагски вестник
"България Сега" Мария Колева сподели следното:


- Как се чуствахте при първия си концерт пред американнска публика?

- Бях шокирана от явния интерес на американците към нашите изпълнения!  И не само това - направи ми впечатление, че мнозина имаха много точна информация и познания за нашия фолклор, култура и традиции. Имаше и такива, които говореха и добре разбираха български език. Практикуваха го с голямо удоволствие в нашите разговори. Почти веднага  почувствах, че тук е мястото, където мога да изпълнявам българска народна музика и тук тя ще бъде високо оценена - както от нашите сънародници, живеещи в САЩ, така и от самите американци.

- Може би не е лесно да направите три продължителни турнета в една година?

- Определено си е трудно. Изисква много усилия, сериозна подготовка, търпение и добра организация. Но аз го правя с огромно желание и не ми тежи. Дори се вдъхновявам от факта, че ще пътувам на толкова много места и ще срещна толкова много хора, колеги и приятели! Какво по-хубаво от това? И през цялото време ще правя това, което ме прави щастлива - ще пея!

Кои градове ще посетите? На кои дати? Сигурно е, че много от читателите на "България Сега" ще дойдат да ви видят и чуят "на живо"...

Мария беше любезна да ни предостави ден по ден и час по час своята маратонска програма с "Булгарика", която изглежда така:

Sat & Sun 9/17&18, Chicago
Weds 9/21, Philadelphia PA
Fri & Sat 9/23&24 (afternoon), Bloomington IN
Sat 9/24 (evening), Columbus OH
Sun 9/25, Detroit
Mon 9/26, Evanston IL
Tues 9/27, Milwaukee WI
Weds 9/28, Madison WI
Fri 9/30, Chicago
Sat & Sun 10/1&2, St. Louis
Weds 10/5, New Orleans
Fri 10/7, Houston
Weds 10/12, Albuquerque NM
Fri 10/14, Phoenix
Sat 10/15, San Diego
Sun 10/16, Laguna Beach
Mon & Tues 10/17&18, UCLA
Weds 10/19, Santa Barbara
Thurs 10/20, Merced CA
Fri 10/21, Stanford
Sat 10/22, Sacramento & French Garden
Sun 10/23, Berkeley
Mon & Tues 10/24 & 25, Mountain View
Wed & Thu 10/26 & 27, Arcata
Fri 10/28, Seattle
Sat 10/29, Port Townsend WA
Fri & Sat 11/4 & 5, Boulder CO
Fri 11/11, New York NY
Sat 11/12, Boston

- Какви са Вашите впечатления от американците, които изучават българския фолклор и традиции?

- Те са много мили хора! Слушат с видимо удоволствие, стараят се да възприемат всичко което им се предоставя. Най-вече се впечатляват от автентичната ни музика и нашия бит. Колкото по-натурално и истинско - толкова е по-интересно за тях. Неколцина ученици на нашето музикално семейство ни гостуваха в България, още по-точно - в бащиното ми село Каравелово. Бяха удивени от стила на селския живот, интересно им беше да наблюдават как нашите баби изпращаха рано сутрин стадата на паша и си пееха песни в същото време. Счупиха камерите си да снимат!

- Имате ли свой идол в българската народна музика? Коя е певицата, която обичате и от която сте се учили?

- Това е много труден въпрос. България е богата с уникални гласове и от всеки може да се научи нещо. Много са... но на първо място ще спомена моята майка Донка Колева. Тя ми е първата и най-добра учителка. На нея дължа най-много от всичко хубаво което мога и съм постигнала досега в моята кариера. Всеки знае и коя е Недялка Керанова, "Гласът на Тракия", млади и стари се учат до ден днешен от нея. Но ако трябва да изброя всички имена които са дали много на българския фолклор ще трябва да изпишем цяла страница.

- Разкажете някоя интересна случка в живота Ви?

- Никога няма да забравя първия път, когато бях на Golden Festival в Ню Йорк! Бях чула, че на него се събират много американци, които от години се занимават с нашия фолклор, и това, което видях ме зарадва и възхити много. Група мъже и жени,  около 24 човека, облечени в народни носии от всички краища на България, излязоха на сцената и запяха! В залата имаше около 400 зрители - американци и българи. Хорото поведоха американците, а ние българите гледахме със възхищение. Едно българско момиче ми каза: "Боже! Аз не умея да играя право хоро! Не мога да си го простя! Може ли да ме научиш? Тогава аз се хванах на хорото, заедно с нея, и тя се стараеше като на матура! След това научи още две хора. Щастлива съм, че много българи, които са били резервирани към народните ни танци и песни, тук, в Америка, осъзнават, че те са непреходна ценност, с която можем да се гордеем!

- Кои са най-хубавите години от живота ви?

- Спомням си с носталгия за тях, това са моите години в Музикалното училище в Широка лъка! Там проходих в голямото българско народно изкуство. Срещнах едни от най-добрите си приятели за цял живот, с които имам незабравими спомени, затова и се връщам всяка година в България - да си припомня доброто старо време и да си попеем както преди!

- Какво бихте пожелали на читателите на вестник "България Сега"?

- Да са здрави, щастливи и горди, че са Българи! Да не забравяме откъде сме дошли! Да обичаме и пазим нашата народна музика и песен!

Светлозар МОМЧИЛОВ
в."България СЕГА"
www.bulgariasega.com 


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7