Държавната кризисна помощ от $ 2 трилиона долара е вече одобрена! Какво означава това за Вас?

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Държавната кризисна помощ от $ 2 трилиона долара е вече одобрена! Какво означава това за Вас?
image

Безпредентната държавна помощ от $2 трилиона долара бе одобрена от Сената и Конгреса за рекордно кратко време и след подписа на президента Тръмп в петък - 27ми март, 2020 е вече факт. Названието на закона, който се състои от 883 страници е  “Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security Act” или накратко “CARES Act”. Тази драстична мярка на държавата има за цел да смегчи финансовия шок, който е страничен ефект на covid19 пандемията обхванала 200 държави. Засегнати са както обикновените граждани, така и бизнесите. Макар сумата на историческия помощен пакет да изглежда главозамайваща е твърде вероятно да не бъде достатъчна, поради неясността относно продължителността на кризата. 

 

Информация за очакваните държавни чекове

Какви суми може да получите:

- $1200 чек на човек за тези с доходи до $75 000.

- $2400 чек на семейство с доход до $150 000. Допълнителни $500 за всяко дете. (под 17 години)

- Сумата на чека намалява след $75 000 (с $5 на всеки $100 допълнителен доход) и е нула при доход от $99 000 на човек и $198 000 на семейство.

- Ако сте подали данъчна декларация като "глава на семейство" ("head of household") и имате доходи до $112500 ще получите $1200.


Допълнителна информация:

- Доходите Ви се определят на база Вашите последни данъчни декларации. За тези, които не са подали за 2019 г., ще се използват декларациите от 2018 г.:

- Доходът Ви се изчислява на база "adjusted gross income" (пункт "7" в данъчната Ви декларация за 2018 г. и пункт "8B" за 2019 г).

- Плащанията са автоматични и ако сте плащали данъци през 2018, 2019 г. не е нужно да правите нищо.

- Ако сте получавали обратно пари от IRS (refund) чрез директен депозит, така ще получите Вашите пари и сега. В противен случай ще бъде изпратен чек до адреса, който последно сте обявили пред IRS. Ако сте се местили е добре веднага да уведомите IRS.

- Ако не сте подавали данъчни декларации за 2018, 2019 г., IRS препоръчва да го направите, за да може държавата да има нужната информация за Вас.

- Ако не сте гражданин, ще получите чек, при положение, че имате социално осигурителен номер и сте подавали данъчни декларации за Вашите доходи.

- Ако имате неизплатени федерални или щатски данъци, също имате право на чек.

- Не дължите данъци за този чек.

- Студенти, които не са вписани в данъчните декларации на своите родители като зависими от тях "dependents" и са работили и подавали свои данъчни декларации, също могат да получат чек.

- Ако сте получили форма SSA-1099 за 2019 г. също може да получите чек, независимо дали сте подавали данъчни декларации за 2018 и 2019 г.

- Тези, които подават данъчни декларации с ITIN номер (това са почти изключително имигранти без документи) няма да получат чек.

- Няма да получите чек, ако имате задължения по повод издръжката на Вашето дете (деца).

- Очаква се чековете да бъдат изпратени през следващите три седмици.

Бенефити за безработни

Безработните ще получат допълнителни $600 на седмица, освен парите, които им се полагат от щата за период до 4 месеца. Периодът за получаване на помощи от щата се увеличава, също, от 26 на 39 седмици. Ще се увеличи броя на безработните, които ще се квалифицират за бенефити, поради разширяване на критериите. Някои видове Independent contractors и self-employed могат да бъдат добавени. Изискването за 7 дни изчакване, преди получаване на бенефитите (нещо, което обикновено се изисква на щатско ниво) ще бъде отменено, предвид кризисната ситуация.

Помощ за малки бизнеси

$350 милиарда от държавния помощен пакет са предвидени за малките бизнеси под формата на заеми. Заемът или поне част от него ще бъде опростен при условие, че работодателят продължава да плаща на служителите си, като опростената сума няма да се счита за доход на бизнеса, върху който е дължим данък. Ако имате малък бизнес, трябва да проверите кои банки са одобрени от Small Business Administration във Вашия район. За ускоряването на процеса се предвижда облекчаване на изискванията. Например, кредитополучателите е възможно да получат заем без лична гаранция и без обезпечение.

Ипотечни заеми и наеми

Тези, които имат ипотечни заеми по програми на Fannie Mae и Freddie Mac ще могат да се свържат с банката (или компанията, която обслужва заема) и да поискат замразяване на плащанията за период до 6 месеца. През това време лихвата по заема си остава, но не се допуска добавяне на такси, наказателни суми или допълнителни лихви. Заемополучателят трябва да покаже, че изпитва финансови затруднения във връзка с covid-19 кризата. 

Наемателите, също, получават известна протекция от закона относно тяхното изгонване през този период, когато блокът или къщата, където живеят са финансирани по програми на Fannie Mae и Freddie Mac. В тези случаи хазяите не могат да изгонват наемателите, да добавят такси за закъснели плащания или други наказателни суми. 

Тъй като законът включва още много неща, ще се провежда непрекъсната разяснителна кампания, за да може информацията да достигне до максимален брой хора и да има яснота по всички видове помощ.

 

Заб: Горната информация има общ характер и няма за цел да реши Вашия конкретен казус. С конкретни въпроси се обърнете към Вашия счетоводител (CPA), IRS, Small Business Administration или към нужния квалифициран специалист.

 

Светлозар Момчилов
в. „България СЕГА“

 

Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7