Трима българи са сред 5те жертви при стрелба в Чикаго

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Трима българи са сред 5те жертви при стрелба в Чикаго
image

В събота около 5.30 часа следобед 66 годишен бивш шофьор на камион/строителен работник от полски произход стреля по 4ма свои съседи (апартамент 2D) с пистолет 0.40 калибър, докато те се готвят да вечерят в дома си. Нищо неподозиращите жертви са чакали още един член на семейството да се присъедини, който се е задържал на работата си. Полицията намира четиримата свлечени на пода без храната да е докосната. Името на убиеца бе разкрито от полицията в Чикаго, след като срещу него бяха повдигнати криминални обвинения за 5 убийства. Казва се Крищоф Марек (Krysztof Marek) и няма криминално минало. В понеделник той се яви в съда (Leighton Criminal Courthouse) за определяне на гаранция. (Bail hearing). Съдията John Fitzgerald нареди убиецът да остане в затвора без право на излизане под гаранция, като направи следния коментар "Това е жестокост на стероиди!". Към момента, полицията предполага, че главният мотив на престъпника е отмъщение към ръководството на кооперацията (където преди е бил директор), в която е живеел сам, понеже са искали да го изкарат от жилището му по съдебен път (още преди да го изкара оттам банката му, заради неплащане на ипотечния му заем), заради неплащане на сметки към жилищната кооперация. Детективите откриват в дома на извършителя бележки написани на полски език, измежду които са:

"Утре!! Без милост!"

"Стига!! Трябва да си платят!!"

Не ясно как е влязъл в апартамента на жертвите, но според полицията няма следи от разбиване на входната врата.Трагедията се разиграва в севeрозападната част на Чикаго (16ти полицейски район на град Чикаго) на улица „West Irving Park” (6733 West Irving Park) в квартал Dunning. На същата улица в източна посока се намира 1вият Български Културен Център (3756 W. Irving Park Rd), а West Irving Park там носи името на Алеко Константинов (Honorary Aleko Konstantinov Way). Убиецът, след жестоката екзекуция на почти цяло семейство, отива в друг апартамент на горния етаж (Апартамент 3C) и прострелва жена първо в корема, а после отзад в главата, когато се опитва да избяга. Тя почива на следващия ден (неделя) сутринта в болницата (Advocate Lutheran General Hospital) от раните си. Името й е Йоланта Тополска (с предполагаем полски произход), 53 години. Съсед живеещ в същия блок, пожелал анонимност, сподели, че неотдавна е имало сбиване между престъпника и член на семейството на Йоланта. Така жервите са общо 5: 65 годишна жена, 61 годишен мъж, жена на 43, мъж на 43 години и 53 годишна жена. Сред убитите са трима българи: Цветанка Костадинова, мъжът й Ивайло Попов и майката на Ивайло - Искра Пурел. Според наш източник Искра е работила преди като медицинска сестра в Педиатрията - гр. Габрово. Баща й е руснак. Затова фамилията й е Пурел. По мъж е Попова. Пристига със сина си в Америка в средата на 90те. Майката на Искра е все още жива на около 90 и живее в Габрово. Хората, които лично са познавали Искра и сина й, ги описват като свестни и работливи. С тях е бил и партньорът на Искра - Дейвид Ханик (David Hanik - американец от чикагското предградие Arlington Heights). Синът на Цветанка - Даниел, не е бил в апартамента по време на инцидента. Според наш източник, той работи в сервиз по смяна на автомобилни стъкла. Ивайло има дъщеря (на име Иси (Искра)) от предишен брак, която също живее в Чикаго.

Цветанка Костадинова

10/13/19 - Стела Калайкова, собственик на детска градина „Стелина“  съобщи за вестник „България СЕГА“, че Цветанка Костадинова  е учител при нея от 2018 година. Миналият петък са празнували рожденния ден на съпруга й, който има двойно гражданство и е довел Цветанка и сина й от България. "Последно се видях с нея предния ден (петък), когато заедно затворихме детската градина" - спомня си Стела Калайкова. 
Цветанка Костадинова е преподавала също и в съботно-неделното българско училище "Джон Атанасов".

10/14/19 - "Не можах да спя цяла нощ", споделя отец Димитър от БПЦ "Свети Иван Рилски" - Чикаго. Цвети и мъжът й бяха редовни посетители на църквата. Нейният дядо е бил също свещеник. Месеци преди да дойде в Чикаго, тя ни изпрати по пощата кандило, което заедно с Ивайло монтирахме. Сънувала е, че Свети Мина и нарежда да купи това кандило за нашата църква. Преди малко ми звънна сина на Цвети - Даниел. Все още е объркан и не знае какво да направи. Предложих му,  ако желае да дойде при нас (имаме свободна стая) в този труден за него момент. В края на 2017 или началото на 2018 (не помня точно), осветих техния апартамент. След няколко години колебания, най-накрая Цвети се реши да последва любовта си и да дойде със сина си в Чикаго. Така и не дочакахме вкусната погача, която тя планираше да приготви за храмовия ни празник. Цвети и Иво (както държеше да го наричам) бяха винаги усмихнати с ореол на доброта. Днес бе заупокойната служба на трагично загиналите наши енориаши: Цветанка, Иво, Искра и Дейвид. Бог да ги прости! Вечна и блажена памет!"

За събиране на пари за погребението на убитите българи е стартирана онлайна кампания с URL адрес:
https://www.gofundme.com/f/funerals-for-tzveti-ivo-iskra-and-david

Това е апелът към нашите сънародници в Чикаго:

"Cкъпи приятели, c огромнa cкръб cподеляме нaшaтa болкa зa голямaтa зaгубa на нaшите мaйкa, бaщa, бaбa и дядо. Те бяхa нacилcтвено отнети от нac зa един миг вечертa нa 12-ти Октомври 2019 в Чикaго.
Нищоподозирaщите Цвети, Иво, Иcкрa и Дейвид cе бяхa cъбрaли нa cемейнaтa трaпезa, без дa знaят, че товa ще им бъде поcледнaтa вечеря нa този cвят. Те бяхa убити зверcки, зacтреляни, без никaквa милоcт от един индивид c пcихични отклонения.
Отпрaвяме зов зa пaричнa помощ, тъй кaто тaзи четворнa трaгедия е финaнcово непоcилнa зa нaшето cемейcтво. Помогнете ни дa ги изпрaтим от този cвят, кaкто подобaвa.

Блaгодaрим зa вaшето cъпричacтие!

Некa почивaт в мир!

От децaтa им: Дaни и Иcи ❤️"

Първоначално определената сума от $50000 бе събрана само за един ден. Доколкото имам информация, това е рекорд за общността ни, което е свидетелство за сплотенността на нашите сънародници в момент на такава жестока трагедия.

Бяха дарени пари и от американци, разбрали за случилото се от местните медии, които също желаят да помогнат на осиротелите деца.

Кампанията за събиране на пари за децата на трагично загиналите ни сънародници продължава.

Престъпникът е използвал личния си пистолет. Няма информация дали оръжието е законно и как е придобито. Той е арестуван и се води разследване. Според чикагската полиция извършителят е имал проблем с контрол върху гнева си и неведнъж е влизал в пререкание със съседите си.

„Повечето му съседи са имали проблеми с него, но нищо не е било толкова сериозно“ коментира заместникът на шефа на полицията в Чикаго – Антъни Рикио. „Не знаем какво точно го е провокирало“ пояснява той. 

Убиецът е имал и финансови проблеми. Жилището му се продава от неговия кредитодател (DLJ Mortgage Capital, Inc.), а през 2017 година е обявил банкрут, като е показал че има $24000 неплатени данъци и дълг от $60000 към различни кредитори.

Крищоф Марек има три деца и 6 внучета според адвоката му (назначен служебно от съда).

Извършителят се е предал доброволно на полицията пред кооперацията с думите "Мисля, че търсите мен. Аз го направих", след което ги е отвел за да предаде оръжието си, намиращо се на масичката във всекидневната. Той е бил разпитан в неделя сутринта. 

Тази стрелба е с най-много жертви в Чикаго до този момент за 2019 година.

Ето как коментира случилото се кметът на Чикаго в туитър:

Mayor Lori Lightfoot

✔@chicagosmayor

"Today’s mass shooting at a condo building on W. Irving Park is devastating and almost unfathomable, except it is happening way too frequently—not only here, but across our country."

За никого вече не е тайна, че статистиката на престъпленията с използване на огнестрелни оръжия в Чикаго е меко казано тревожна. Чуваме по новините всяка седмица за стрелби и жертви. Вече го приемаме за нещо нормално и се надяваме, че това се случва някъде далеч от нас. Наистина, голяма част от убийствата стават на юг и на запад от центъра на град Чикаго, но също е истина, че никой, никъде вече не е защитен от подобни инциденти. Случаят с нашите сънародници е поредното доказателство за това. Ще завърша с малко статистика за Чикаго:

Октомври 2019:

Убити от огнестрелни оръжия - 16
Ранени от огнестрелни оръжия - 66
Общо починали: 17

2019 досега:

Убити от огнестрелни оръжия - 382
Ранени от огнестрелни оръжия - 1828
Общо починали: 416

По 266 случая на убийство няма все още повдигнати обвинения към евентуален извършител.

91.7 % от убийствата в Чикаго са извършени с използването на огнестрелни оръжия.

Средно на всеки 3 часа има стрелба.

Средно на всеки 16 часа има убийство.

Историята е в развитие. Проверете по-късно за повече информация.

Последна актуализация 11.40 am (10/16/19)

Надя Минкова

в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7