Открита е улицата с името на Джанюариъс Макгахан в Ню Лексингтън, Охайо

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Открита е улицата с името на Джанюариъс Макгахан в Ню Лексингтън, Охайо
image
Представители на ордена „Рицари на Колумб“ (Knights of Columbus) на почетна стража пред гроба на Макгахан в градското гробище

На 8 юни 2019 г. в Ню Лексингтън, Охайо, за 41-и пореден път се проведе възпоменателно честване на живота и делото на американския журналист и военен кореспондент Джанюариъс Макгахан. Както ви е известно честванията се провеждат вече повече от четири десетилетия благодарение на усилията на местната фондация „Макгахан“ и значимата роля на две американки – Карма Джийн Рауш и Барбара Мууни. През последните няколко години в организирането на фестивала активно се включиха българското генерално консулство в Чикаго и българската общност в Синсинати.
И тази година събитието започна с религиозна служба на гроба на Макгахан, отслужена от отец Иван Малинов от най-старата българска православна църква  - „Св. Троица“ в Медисън, Илинойс. Събралото се множество поднесе цветя на гроба на американския журналист, както и на починалата през м. април 2019 г. дългогодишна организаторка на честванията – Карма Джийн Рауш. От името на генералното консулство в Чикаго, както и от името на всички българи, беше поднесен венец пред статуята на Макгахан в центъра на града. Статуята е изработена в края на 70-те г. на ХХ в. от известния български скулптор проф. Любомир Далчев. Основно събитие по време на тазгодишните чествания беше именуването на бившата Town Hall Ave. в Januarius A. MacGahan Ave. На тържествената церемония присъстваха кмета на Момент от официалното откриване на Januarius A. MacGahan Ave.града Трент Томпсън, председателят на градския съвет на Ню Лексингтън Дан Бетел, членове на градския съвет, общественици, множество българи. Сред гостите бяха проф. Джордж Вредевелд – новоназначен почетен консул на България в Охайо, Лоръл Томбази – президент на Конгреса на източноевропейците в Охайо, Симеон Гаспаров – председател на Съюза на българските писатели в САЩ и по света, Станислав Станимиров – председател на Българо-американският център за културно наследство, Фредерик Макгахан – правнук на Джанюариъс Макгахан. Церемонията започна с химните на Република България и Съединените щати, след което генералният консул Иван Анчев прочете поздравителен адрес от името на заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева. Поздравителни адреси (петиции) изпратиха и председателят на Камарата на представителите на Конгреса на щата Охайо Лари Хаусхолдър и сенаторът от Сената на Охайо Джей Хотингер.
За своята отдаденост в популяризирането на живота и делото на Макгахан и ежегодните Макгаханови чествания генералният консул Новооткритата улица Januarius A. MacGahan Ave.Иван Анчев беше удостоен от кмета Томпсън с почетен символ – Ключ на град Ню Лексингтън.
Традиционно, в рамките на програмата се провежда и научно-практическа конференция, по време на която се правят презентации за живота и делото на Джанюариъс Макгахан. Тази година преподавателят по история в колежа ДеПейдж и Ново Българско училище в Нейпървил Камелия Попова представи презентация под надслов: „Един забравен герой: приносът на Джанюариъс Макгахан към българското освобождение (1876–1878 г.)“. Изследването на г-жа Попова беше представено и като брошура (на български и английски език), които бяха издадени с финансовото съдействие на ГК-Чикаго по линия на Комуникационната стратегия на Министерство на външните работи на Република България. Таня Макдермот от Българската асоциация в Синсинати представи животът на Карма Джийн Рауш. В края на събитието, за доброто настроение се погрижи фолклорен състав „Хайде“ от Кълъмбъс, Охайо, които изпълняват традиционен български фолклор.

Генерално консулство на Р. България в Чикаго
 


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7