Проф. Дамян Попхристов – истината за нашите предци и изконните ни духовни ценности

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Проф. Дамян Попхристов – истината за нашите предци и изконните ни духовни ценности
image

Българската общност в Чикаго имаше възможността да се срещне с проф. Дамян Попхристов, който е на посещение в Северна Америка. Той пристига от Канада и след Чикаго, заминава за Ню Йорк. На 28 май 2019 г. залата на българския център „Магура“ стана тясна за всички желаещи, които искаха да присъстват на тази среща, организирана от Салон за българска култура и духовност в Чикаго и със съдействието на Венцислава Дончева. Интересът беше изключително голям и определено имаше защо. Повечето от присъстващите познават проф. Попхристов от неговите лекции, свързани с мястото и ролята на българската духовност в световната история и култура, но живият контакт с него беше усещане, което не може да бъде сравнено с нищо. В продължение на повече от два часа той зареди пространството с толкова положителна енергия, че присъстващите наистина усетихме магията на словото и силата на духа.
Само преди броени дни отбелязахме един от най-светлите и истински български празници 24 май – деня на Буквите. И Дамян Попхристов започна именно с това –  с огромното значение за световната история от създаването на българската азбука, като обърна внимание, че в акростиха на глаголицата е кодирано специално послание към българите. Каза, че създаването на нашата азбука е едно колосално събитие в историята, прецедент, защото се разобличава досегашния триезичен модел /използването на мъртвите еврейски, старогръцки и латински езици/ и се установява богослужение на жив, говорим език. Този поврат в средновековната културна история дава нов световен духовен импулс, благодарение на който до днес Библията е преведена на толкова много езици.
Проф. Попхристов е един от основателите на Български център „Просветление“, който има за цел популяризиране на истините за нашите предци и изконните български духовни ценности. Пред българите в Чикаго той разказа за пътуващите семинари на този център и темите на едни от последните форуми - българския дух през вековете и българската азбука – кирилица и глаголица. С нескрито вълнение сподели за едно от последните си пътувания до Албания и че там вече има официално призната българска общност, както и че по предложение на Банатските българи румънското правителство е приело 24 май да се отбелязва като ден на българския език. От него научихме, че от генетичната карта на Европа е видно, че българите сме европейски народ и че в нашите жили тече кръвта на предците ни – траките. За Орфей и музиката му и най-вече защо тя е толкова магична. Уникалното е, че именно Орфей открива тайната на освобождаването  на духа от тялото чрез музика - музиката в такт 7/8. И продължи, че това също е и ритъмът на българския танц ръченица, на сърдечния биологичен ритъм, както и на седемте небесни сфери. Появява се и хорото, като древен ритуален тракийски танц, който се играе в кръг, за да се запазва енергията. Проф. Попхристов говори и за ранното християнство, като специално обърна внимание, че повечето от раннохристиянските църкви са построени върху тракийски светилища. От незапомнени времена един дълбок стремеж съпътства българския народ, отправяйки неговия дух отвъд природното ограничение и материята. Така се появява българския феномен Богомилството. Богомилското движение се заражда в средновековна България и за негов основател се смята Боян /Баян/ Мага, зад който се крие един от синовете на цар Симеон Велики – Венеамин. Изключително образован и духовен, завършил известната Магнаурска школа във Византия, той става първия християнски реформатор в света, много преди Мартин Лутер и Жан Калвин. Богомилите водят аскетичен живот, нямат лична собственост, дават превес на духовното пред материалните блага и физическото тяло и са изключителни лечители с екстрасензорни възможности. Изгарянето на кладата на богомилския първоучител Василий Врач /1111 г./ е първата саможертва в Европа, която той  прави в защита на своето учение и идеи – 500 години преди италианеца Джордано Бруно да бъде осъден и изгорен.               
Проф. Попхристов говори още и за създаването на българската държава, за апокрифното Евангелие на Йоан /Тайната Книга/, за земната мисия на Учителя  Беинса Дуно /Петър Дънов/  да разясни християнските послания на разбираем език, за променените честоти, с които вече вибрира планетата Земя и още много, за което времето никога не достига.                                
Накрая на срещата той направи едно интересно предложение как всички ние, които сме далеч от България, бихме могли да помогнем на страната си, като част от духовната мисия на българина. Където и да се намираме по света - да четем молитвата за България на Боян Мага. Проф.Попхристов изпрати оригиналния текст на тази молитва, която се прилага по-долу.    
Тази среща ни върна не само назад към корените, но и ни напомни, че сме приемници на едно познание, което трябва да бъде продължено напред във времето.

Снежана Галчева – Председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго
в. „България СЕГА“
                                                                                                                                                        
           


МОЛИТВА ЗА БЪЛГАРИЯ НА БОЯН МАГА


„БЪЛГАРИЯ – ТИ, МОЕ СЪРЦЕ, МОЯ ЛЮБОВ И МОЯ МЪДРОСТ!    ИЗПРАВИ СНАГА, ИЗТЪРСИ ПЕПЕЛТА, ПОГЛЕДНИ НЕБЕТО И ЗВЕЗДИТЕ. ТЕ СОЧАТ ТВОЯ ПЪТ, ТЕ ОТВАРЯТ БЪДЕЩЕТО, ТЕ СЪГРАЖДАТ ТВОЯ ДУХ. ВИЖ СЛЪНЦЕТО КАК СЕ ОГЛЕЖДА В ТЕБ, ПОЧУВСТВАЙ БУРЯТА, КОЯТО НОСИ ПРЕОТКРИВАНЕ, ВОДАТА, КОЯТО СЕ РАДВА ЗА ТЕБ, И ХОРАТА, КОИТО ТЕ ОБИЧАТ. ПОДАЙ РЪКА НА ПАДНАЛИЯ, ВЪРНИ ДУХА НА СЛАБИЯ, ПОКАЖИ ПЪТЯ НА ОТЧАЯНИЯ И ДАЙ ЛЮБОВТА СИ НА ВСИЧКИ. ТИ СИ ПРЕКРАСНА И ЩАСТЛИВА, ЗАЩОТО НИЕ ТУК РАБОТИМ ЗА ТОВА. АИМИН ...”                                       
     
           
Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7