Ирина Гочева бе избрана за „Българка на Годината“ от ДАБЧ

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Ирина Гочева бе избрана за „Българка на Годината“ от ДАБЧ
image

На официална церемония на 13-ти май в София бе връчена годишната награда на Държавната агенция на българите в чужбина „Българка на годината 2018“ на Ирина Гочева – основател и художествен ръководител на фолклорен ансамбъл „Хоро“ – Чикаго. Наградата е на името на Света Злата Мъгленска и мисията е „да се представи и популяризира значимата роля на българските жени в чужбина и приноса им в защита на българското достойнство, национална и културна идентичност и съзнание”. Макар и годишна, тази награда е по-скоро за цялостен принос.
Ирина Гочева е художествен ръководител и на детска формация „Хорце“ към БУ „Джон Атанасов“ – Чикаго и преподава народни танци в българското училище в Сарасота, Флорида. Тя участва активно в самоорганизирането на българската общност в Чикаго (най-голямата общност в САЩ). Днес вече имаме една малка България в „Града на ветровете“ с много български бизнеси и организации. Хора като Ирина Гочева са гарант, че нашата общност освен с материалните си активи, ще бъде богата духовно и ще помогне на следващите поколения от българи да съхранят своята идентичност, култура, фолкор и традиции. Ирина е от тези пазители на нашия фолклор, които са верни на автентичния класически формат, без примеси и модернизации. Тя и нейният съпруг са закърмени с любовта към българския фолкор. Това е тяхната най-голяма страст в живота, която те щедро предават на следващите поколения. Именно благодарение на такива хора се е съхранил нашият фолкор, който чужденци от цял свят определят като най-голямото съкровище на България.
Наградата „Българка на Годината“ е един жест на българската държава по повод дейността на Ирина Гочева, но още по-голяма награда е признанието на нашите сънародници в Чикаго за приноса й, както и развитието на нашата общност, съхраняването и популяризирането на българския фолклор.
BG7 TV (видео формата на в. „България СЕГА“) направи репортаж за концерта по случай 15-годишнината на фолклорен ансамбъл „Хоро“, който завинаги ще остане като едно от най-качествените събития в историята на българската общност.
Напомняме, че през 2012 г. тази награда спечели Боянка Иванова – директор на БУ „ Джон Атанасов“ – Чикаго, а през 2016 г. бе отличена Ваня Велкова - създател на Българското училище в Хамбург и дългогодишен кореспондент на в.“България СЕГА“.
Пожелаваме на Ирина Гочева много здраве и дълги години творческа кариера, за да продължи магията на българския фолклор!

Надя МИНКОВА
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7