Само 2 дни до най-голямото събитие за сезона

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Само 2 дни до най-голямото събитие за сезона
image

ГОЛЕМАНОВ (комедия) в Чикаго – 5-ти май, 2019, неделя - 07.00 pm

"Светът е оцелял, защото се е смял” бе казал Радой Ралин и българите в Чикаго ще имат възможност да се посмеят в неделя, в престижния "Copernicus" Center.
Ето къде можете да закупите билети:
Serdika Deli:
2364 S Elmhurst Rd, Mt. Prospect, IL 60056
4750 25th Ave., Schiller Park, IL 60176
Online https://copernicuscenter.org/golemanov/
или на касите на "Copernicus" Center преди представлението
“Големанов” идва в Чикаго благодарение на Romanova Entertainment (Петя Романова).
Постановката е на Георги Стоилов и участват: Любомир Нейков, Стефан Рядков, Красимир Ранков, Елена Петрова, Силвия Лулчева и Мария Статулова. Времетраене: 1:45 мин.
АНОТАЦИЯ: (Театър „СЪЛЗА И СМЯХ“)
В творчеството на най-големия български комедиограф Ст.Л Костов, пиесата Големанов заема първо място. По своите художествени качества, тази забележителна творба стои дори над всички останали сатирични произведения.
Не случайно след Бай Ганьо, Големанов е най-популярния български литературен герой, който предизвиква не само смях, но и възмущение. Той е олицетворение на вманиаченият кандидат за министерско кресло. Той е карикатура на необузданите амбиции за власт, пари и слава. Той е въплъщение на всички пороци, присъщи на съвременните държавни мъже. В пиесата Ст.Костов ни показва няколко дни от живота на един добър човечец, който става хитър и лукав, когато разбира че има вероятност да го изберат за министър. Губи чувството си за мярка и разкрива своята глупост, лицемерие, скъперничество и грандомания.В пиесата автора постига интересен парадокс, като го превръща от един стълб на държавната машина - в неин изобличител. Когато героят се чувства огорчен и неоценен от своята партия, Големанов започва да критикува дори парламентаризма и демокрацията, срамните пазарлъци, морала и честта на управляващите. Майсторската разработка на всички образи държат действието в рамките на едно завидно единство между жизнена и художествена правда.
Над всичко разбира се в тази забележителна комедия стои самият Големанов. С него и с цялото си произведение, Ст.Костов осмива така саркастично нашето политическо общество, както малцина български писатели са успели да го направят през годините. С критичния си патос и ярки, колоритни образи, със стегнатата си композиция и лаконичен диалог, пиесата Големанов остава най-ценното завоевание на нашата сатирична литература за всички времена.
Приятно гледане!

Надя Минкова
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7