Българите в Чикаго и силата на обединението

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Българите в Чикаго и силата на обединението
image

Преди две седмици публикувахме анкета под заглавие: «Какво му липсва на българско Чикаго?
Доста хора го видяха – някои го лайкнаха, други писаха и коментари. Но сме най-благодарни на тези, които ни се обадиха, и така получихме много добра обратна връзка.
Като продължение, Ви предлагам личното си мнение по повдигнатия въпрос. И отново ще очакваме да се получи обсъждане.
Опитвам се да напиша този текст максимално сбито – за някои той може да остане неразбираем – готов да отговоря на всякакви въпроси. На други може да стори дълъг и излишно подробен, но тази тема няма как да бъде предадена с няколко изречения. За да избегна риска да отегча някой читател, ще разделя текста на няколко части, които ще бъдат публикувани няколко дни поред.
В първата част най-важното, което искам да подчертая, е: за да съществува една общност като субект, тя трябва да е организирана. Това се отнася и за нашата общност в Чикаго.
Отдавна ни е известно, че съединението прави силата. Не сме забравили и предсмъртния завет на кан Кубрат.a

Ето защо хората по света се обединяват. Като започнем от семейството, рода и най-малката организация (няколкочленна организирана група), и достигнем до държавата, като организация на гражданите.
Политическият живот доказва също силата на обединенията. През 1917 г. в Русия болшевиките с 1,5% от населението са направили революцията. Сто години по-късно в България, за най-голямата партия ГЕРБ са гласували по-малко от 1/5 от гласоподавателите, а има влезли в парламента партии и с 5 пъти по-малко гласове (т.е. 1/25). И някои от тях в момента диктуват условията на цялото правителство и държава.
Има големи маси от хора, които обаче не успяват в обединението си. Кюрдският народ е около 40 милиона, но не е организиран в държава и те нямат тежестта на Малта например, която е със 100 пъти по-малко население. Защото Малта е член на ООН. Тя има запазено место в Съвета на Европа и в най-различни международни организации. А кюрдите посещават спорадично тези организации и то само, ако някой ги покани.
Другата основна причина, за да пиша тези редове е, че често ми казват, че ние, българите в Чикаго, сме пренесли всичко най-лошо от България тук. Вероятно сме пренесли и лошото, но смятам, че ние сме тези, които трябва да дадем пример за това, че можем да живеем добре и организирани.
Това не означава всички да харесваме едно и също, и да викаме за един отбор; означава по най-важните въпроси да намираме консенсус. Натрупахме достатъчно години и опит в този град, за да разберем, че има бизнес за всеки и няма какво толкова да делим. Може да има различия и това е съвсем нормално, но по най-важните въпроси трябва да постигнем съгласие и общо мнение.
Може ли и как да се случи това? Много хора ми казват, че е невъзможно да се обединим, но вече имаме примера на българската общност в САЩ от началото на миналия век. А основен пример за мен са и Бесарабските българи, които за два века са запазили език, обичаи и култура.
И така, следващият текст (продължение на този) ще е на тема “КАКВИ задачи може да реши една обща организация?”. Задачи, които не са по силите на сега съществуващите и често конкуриращи се български организации в Чикаго.
Очаквам Вашите мнения!
Eurochicago.com


Коментар на Светлозар Момчилов, главен редактор на в. „България СЕГА“:

Имаме нужда от представителна организация, в която да членуват всички организации, бизнеси и обществено активни личности. Подобни организации има в литовската, полската, украинската общност, като те покриват САЩ и КАНАДА (както и целия свят. Пример: Има 20 000 000 украинци извън Украйна и те имат Световен конгрес, част от който е UCCA (Ukrainian Congress Committee of America), който има филиали във всички големи украински общности в САЩ и Канада). Организацията може да се казва примерно „Конгрес на българите в САЩ“ (BCA – Bulgarian Congress in the USA) и да има филиали във всички български общности по места. Членовете на BCA могат да обсъждат проблеми касаещи българската общност, да организират годишен български фестивал, да представляват общността пред български и американски политици, да работят за интересите на общността с представителите на местната и федералната власт в САЩ и т.н.


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7