Чикагско дърво-мартеница представя красивия български празник Баба Марта

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Чикагско дърво-мартеница представя красивия български празник Баба Марта
image

На 1-ви март, 2019-та година в центъра на един от градовете с най-многобройна българска емигрантска общност, Чикаго, на булевард “Мичиган” - в самия център на града, недалеч от прочутия Бъкингамски фонтан,  се появи дърво, символизиращо един от най-красивите и разпознаваеми символи на България – мартеницата.

В началото беше мечтата
Привличащото погледите на минувачите “дърво-мартеница” е резултат от дългогодишните усилия на Българо-американската асоциация в Чикаго да превърне в реалност една своя мечта. Още през 2011-та година, когато научава за инициативата на сънародниците ни в Бризбейн, Австралия,  дърво-мартеница на града, който гостоприемно е отворил вратите си за тях, Петранка Стаматова си поставя за цел да „подари“ такова дърво на Чикаго.
Какъв по-прекрасен начин да се представи една така красива българска традиция на широката американска публика, като същевременно се даде възможност на многобройните българи във Ветровития град да празнуват любимия си пролетен празник?! Междувременно дървета-мартеници започват “да никнат” всяка пролет в различни кътчета на света – Макао, Китай; Оукланд, Нова Зеландия, различни градове в Испания и Гърция. Идеята на българския художник от Стара Загора, Мариян Миланов да украсява в бяло и червено дървета, превръщайки ги в големи мартеници, става любим начин на българските емигранти да празнуват идването на пролетта и на Баба Марта в новите си домове.

Когато има желание, се намира и начин
(when there’s a will, there’s a way)
Оказва се обаче, че да се получи разрешение в многомилионен град като Чикаго с безброй емигрантски общности, всяка със своите нужди и желания, никак не е лесно. Българо-американската асоциация се натъква на редица бюрократични пречки, които заплашват да въпрепятстват реализирането на идеята. Генералният консул на България в Чикаго, г-н Иван Анчев, обаче прегръща каузата на своите сънародници и след двугодишни опити, неговите усилия и упоритата работа на президента на асоциацията, адвокат Цветелина Бойновска, дават резултат: заветното разрешение за украсяването на дървото в крайна сметка е получено…

...на 27-ми февруари -
точно когато вече е загубена почти всякаква надежда, че идеята ще може да се сбъдне и тази година. Щастливите представители на  Българо-американската асоциация не се изплашват от факта, че разполагат с буквално малко повече от 24 часа за изработване на допълнителни по-големи мартеници, подходящи за размера на дървото, както и за реализирането на самата инсталация. Благодарим за помощта на художничката Евгения Петров, която не само изработи мартеници, но направи дънера като цветна българска шевица.
Петранка Стаматова заедно със Златина Костова, отговаряща за връзки с медиите на асоциацията, както и на неколцина предани приятели като Ирена Кирилова, успяват да сътворят чудото и на 1 март дървото-мартеница грейва на булевард “Мичиган” - централната улица на Чикаго и на пресечката с улица Harrison, близо до входа на Грант парк.

Надяваме се, че в седмицата, в която дървото ще бъде там американските ни съграждани с интерес ще научат повече за българските традиции и култура. Искрено вярваме, че ще зарадваме безбройните наши сънародници във Ветровития град, които ще могат да усетят как Чикаго наистина приветства и цени различните култури, всяка от които допринася за разнообразието и цветността на града. И следващата ни голяма мечта е в идните години проектът да продължава да расте и да ни радва, а в него да се включат българските училища и обществени организации, превръщайки го в символ на обединените усилия на една задружна общност.

Златина Костов
Борд на Директорите на БАА
за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7