Във Facebook и WhatsApp се разпространява опасно предизвикателство за деца

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Във Facebook и WhatsApp се разпространява опасно предизвикателство за деца
image

Вестник „България СЕГА“ ще започне серия от публикации за различни онлайн опасности за деца и юноши. В САЩ живеят стотици хиляди българи, а Чикаго е столицата на Американска България. Трудно се отглеждат деца, когато повечето наши сънародници тук работят дълги часове през седмицата и просто не им остава достатъчно време, за да разберат в детайли какво вълнува техните деца, как е минал денят им, какви са проблемите им… 
Не е лесно, също, да се намери балансът между родителските грижи и така необходимата на детето независимост и лично пространство.
Темата на днешния материал е предизвикателство, което се разпространява чрез социалната мрежа – Facebook и мобилното приложение – WhatsApp. Става въпрос за „Momo Challenge” (Предизвикателството на Момо). Това е онлайн игра за кибертормоз, в която децата са заплашени с насилие, ако не извършат потенциално опасни неща. Децата, които участват в играта получават снимка на жена с изпъкнали очи, удължено лице и голяма изкривена усмивка. Заедно със снимката те получават и поръчение да извършат определени неща и да покажат снимка като доказателсвто, че са изпълнили задачата или рискуват да бъдат сурово наказани.
„Момо те пронизва с нож когато спиш, ако не изпълниш инструкциите“, споделят деца участващи в играта.
Има недоказана информация за самоубийства на деца в други страни свързани с тази игра.
Детски психолози съветват родителите да предприемат превантивни действия и да говорят с децата си за това предизвикателство. Въпросът към детето може да звучи като: „Има страшни неща, които се разпространяват онлайн? Ако получиш нещо подобно ми кажи.“
Особено при по-големите деца е трудно да се предприемат крайни мерки като отнемане на телефон, но родителите е нужно да имат открит диалог с детето и да го предупредят, че тази игра е кибертормоз с потенциални опасности за него и че те имат доверие на детето да им каже какво се случва.
Тийнейджърите са чувствителни на тема независимост, но те трябва да я заслужат като покажат, че са достатъчно отговорни за действията си.
Разбира се, най-професионална помощ родителите могат да получат от детски психолог, който може да анализира и да даде съвети при конкретен случай.

Надя Минкова
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7