Томосът е важен за запазването на украинската държава

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Томосът е важен за запазването на украинската държава
image

Негово Светейшество Патриарх Киевски на цяла Рус-Украйна Филарет, придружаван от патриархалния управител, митрополит Епифаний, ръководителят на Информационното бюро на Киевската патриаршия, представителят на Киевската патриаршия пред европейските институции архиепископ Евстрати и първият заместник ректор на КПБА прот. Олександър Трофимлюк посетиха Чикаго. Оксана Момчилова – мениджър на в. „Украинське Слово“, в. „България СЕГА“,  UA9 TV и BG7 TV получи покана за екслузивно интерввю с патриарх Филарет.

— Добре дошли, Ваше светейшество, на американска земя, по-специално в Чикаго. Каква е целта на вашето посещение?
— Като управляващ епископ на викариата на УПЦ УП в САЩ и Канада, всяка година посещавам енориите отвъд океана. И този път ще посетя няколко енории, ще свикам конференция на началниците и председателите на енорийския съвет на УПЦ на киевската патриаршия в Съединените щати и Канада.
— През април епископи на Киевската патриаршия, автокефалната църква и някои от епископите на Московската патриаршия се обърнаха към Вселенския патриарх с молба за Томос за автокефалия. Как протича този процес?
— Първо, темата за Томос за автокефалията на УПЦ не е нова. Това се обсъжда повече от 25 години. И за пръв път въпросът бе повдигнат през 1992 година, когато се срещнах с патриарх Вартоломей. Тази среща бе след като (според решението на местния съвет на украинската църква) се обърнахме към Московската патриаршия с подобна молба. Московският патриарх обеща да разгледа този въпрос в Катедралата. Имаше обаче няколко съвета, а въпросът за автокефалията на украинската църква не се разглеждаше там. Затова се обърнахме към Вселенския патриарх - за първи път през 1992 г. Защо се обърнахме към него? Понеже Вселенският патриарх многократно е заявявал, че Киевската митрополия е негова канонична територия. И на тази основа, през 1924 г. той предоставя Томос за автокефалия на полската православна църква, която по това време е част от Киевската митрополия. Тогава към него се обърнаха митрополита на Варшава и полския президент. Въз основа на исканията на църквата и президента, тогавашният Вселенски патриарх даде на полската църква Томос.
По примера на Полша, написахме писмо до патриарх Вартоломей, въпреки че това искане не бе първото - същото бе отправено към него от президентите Кучма, Юшченко и сега - Петро Порошенко.
Много хора от Московската патриаршия обвиняват президента, че се намесва в църковните дела. Не, не се намесва. Той прави само това, което трябва да прави.
Вселенският патриарх Вартоломей категорично заяви, че има правото да предостави на Томос за автокефалия. Киевската митрополия е канонична територия на Константинопол и  присъединяването на киевската митрополия към Москва през 1686 г. е било неканонично, незаконно.
— Като част от подготовката за осигуряване на автокефалия на православната църква в Украйна на 7 септември бе обявено решението на Вселенската патриаршия да изпрати двама екзархи в Украйна. Радвам се, че сред тях е епископът на Чикаго, архиепископ Данийл и епископ Иларион от Канада. Срещнахте ли се с тях?
— Те работят плодоносно в Украйна. Предполагам, че отначало ще е събор на три църкви - сред епископите на Киевската патриаршия, УАПЦ и тези от московската епархия, които са се обърнали към патриарх Вартоломей. Всъщност това ще бъде, на практика, обединението на украинското Православие. На този събор ще бъде избран кой ще получи Томос-а. Новата украинска църква ще започва общуване с всички православни църкви в света, които признават Томос-а. Успоредно с това тук, в Украйна към УПЦ ще се присъединят епископи, духовници и енории...
— С осигуряването на Томос какво ще стане с църковната собственост, която се е използвала от Московската патриаршия - трите знаменити Лаври, храмовете, манастирите? Каква ще бъде съдбата на духовенството и епископата на УПЦ (МП)?
— Имотът, принадлежащ на църквата, има различни собственици. Има църковен имот, който е собственост на общността. Например, ако общността е построила храм, ясно е, че той принадлежи на нея. Има и храмове, принадлежащи на държавата, като катедралата Владимирски. Това е собственост на държавата, която се предава на общността. Това означава, че държавата прехвърля своето имущество на украинската църква за ползване. Например, Киевско-Печерската Лавра, днес се използва от Московската патриаршия, но когато се формира една единна украинска православна църква, възниква въпросът: На кого трябва да принадлежат украинските светини - украинската църква или руската? Според здравият разум, украинските светини трябва да принадлежат към украинската църква. Ето защо двете Лаври със сигурност ще принадлежат към украинската църква. Няма друго решение. При прехода на християни от Московската патриаршия към украинската църква ще се самоопредели самото християнска общност. Ако по-голямата част от общността, искат да принадлежат към украинската църква, тогава те заедно с техния храм ще преминат към нея.
— Ваше светейшество, какво ще пожелаете на нашите читатели и зрители в САЩ и Канада?
— Да се молим. Предоставянето на Томос (независимост) има важно значение за всички украинци. Томос-ът е необходим, за да се запази украинската държава. Войната продължава и ние всички носим отговорност за държавата си – пред народа и пред Бога.
Така че, за да се запази украинската държава, е нужна не само могъща армия (която сега е създадена и се вижда от целия свят), но е нужна и единна църква, т.е. духовна основа. За да стане тази фондация силна, е необходимо да се обедини Православието в страната ни, а за тази цел е нужен Томос.
— Благодаря ви за разговора. Очакваме с нетърпение да ви видим през февруари следващата година на традиционна молитвена закуска във Вашингтон в ново амплоа - Главана обединената украинска независима църква. Желая Ви крепко здраве и дълги години служба на Господа!
- Благодаря ви.


Оксана МОМЧИЛОВА,
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7