Реакция на българи от САЩ и Канада по повод протеста пред Народното Събрание на 16-ти септември, 2018 г.

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Реакция на българи от САЩ и Канада по повод протеста пред Народното Събрание на 16-ти септември, 2018 г.
image

Вестник „България СЕГА“ е една от малкото медии, които публикуват информация по повод предстоящия безсрочен протест пред Народното Събрание на 16-ти септември 2018 г.
Лидер на този протест е издателят на в. „Будилникъ“ (Лондон) – Емил Русанов. Причината това събитие да попадне в нашия фокус, е че то се рекламира като инициатива най-вече на българите в чужбина, по модел на неотдавнашния протест в Румъния. Освен това Емил Русанов неведнъж се е оплаквал, че българските медии не помагат, но някои от тях правят всичко възможно да саботират и компрометират протеста. Това бе формалния повод да предложа лично на Емил Русанов да използва трибуната на в. „България СЕГА“, но за съжаление на изпратените му лично от мен въпроси получих този кратък отговор: „Аххх, не знам кога и как ще стане. Направо съм скапан“.
Засега ще публикуваме само официалното уведомление за протеста до Народното Събрание, за което Емил Русанов ни благодари, а ако някога получим отговори на нашите въпроси от него, ще публикуваме и тях. В опит да покажем различни нюанси от цялата картина около предстоящия протест, представяме на Вашето внимание серия от интервюта по темата, както и конкретни мнения на наши читателите получени чрез нашите профили в социалните мрежи.

Светлозар Момчилов
в. „България СЕГА“

 

 

 

______________________________________________________________

 

 

 

Петър Стаматов (издател на eurochicago.com): “Подкрепям всеки протест, който би накарал властите у нас да си вършат по-добре и по-бързо работата.“


СМ: Какво знаете за протеста на 16-ти септември 2018 пред Народното Събрание на България?
ПС: Знам не много за него, основно от няколкото ми посещения във фейсбук групата, която го организира – «Против геноцида на Борисов и всички досегашни управляващи мафии». Чух се за кратко и с някои от организаторите. Дано обаче не затихне така спонтанно, както спонтанно (както ме увериха) е възникнал. 
СМ: Подкрепяте ли този протест и това, което се планира след него?
ПС:  Ако погледнем в статистиката – България показва напредък в много области. Но реално тя изостава от развития свят. Това е лесно доказуемо за хората, които разбират от елементарна математика. Когато заплатата ти е 400 евро, дори и да ти я увеличават с 10%  на година, ти не се доближаваш до държавите, в които средната заплата е 2500 евро и се увеличава с 2% годишно.  При тези проценти, твоята заплата ще се повиши с 480 евро за годината, а на тези, които искаш да стигнеш ще нарасне с 600. Същото е и с производителността на труда и с брутния годишен продукт. Ето защо аз съм за това, правителството и народните избранници да не ни се хвалят със стабилността ни, защото това е стабилност на опашката на Европа. И който желае по-бърз напредък и е готов да протестира и да действа за Родината си, то той истински я обича. Ето защо подкрепям този протест и всеки един, който би накарал властите у нас да си вършат по-добре и по-бързо работата. Колкото до това, което се планира след него, считам че трябва да се обсъди по-добре, тъй като има много добри предложения, но откривам и слабости. Опитах се да ги подскажа, но май на организараторите, поради заетост, не им остава време да ги чуят.
СМ: Познавате лично лидера на протеста – Емил Русанов. Няколко думи за него.
ПС: Познавам се с него от повече от 10 години, но и не се бях чувал от 10 години с него. Обадих му се преди седмица, за да получа повече информация. Той самият предпочита да не бъде наричан лидер на протеста, което ми прави добро впечатление. Но от друга страна, според мен, трябва да има един изявен говорител, за по-добра комуникация с медиите.
СМ: Вие сте инициатор на нова система на гласуване в България. Бихте ли пояснили за какво става дума?
ПС: В питането си “нова система за гласуване” допускаш две грешки – правилно е да се каже, че съм поддръжник на древна (и изпитана) система. И не за гласуване, а за избори. Ако се вземе на въоръжение в практиката, то такива избори ще бъдат много по-честни от настоящите и изключително икономични от финансова гледна точка. Става дума за изборите чрез жребий, които са използвани в древна Гърция още преди 25 века. Днес чрез такива избори се определят съдебните заседатели в Америка. Всеки може да бъде избран и извикан за съдебно жури на случаен принцип - от безработния до президента. А в България, несависимо, че съм разказвал идеята на политици, партии и движения, досега се възприема само от една партия - Български съюз за директна демокрация (БСДД).
Бях започнал да се очайвам, но най-неочаквано, чрез съпредседателя на тази партия Таня Тодорова, идеята достигна до управляващите в Италия от движението «Пет звезди». И основателят й - Джузепе Грило неотдавна съобщи пред медиите, че я е харесал и вече работи, за да я въведе при изборите за парламент. Още информация можете да намерите на следния адрес: www.eurochicago.com/2018/08/grilo/
С идеята вече се занимават и в Грузия, а в Швейцария се събират подписи за референдум за въвеждане на Избори чрез жребий. Английски математици доказват научно, че има голям смисъл в нея. Ето защо търся хора, които да се включат в разпространяването й.
Търся също математици и програмисти и за друг иновативен проект - за създаване на изкуствен политически интелект - може пък и да се окаже, че един компютър успешно ще замени 98% от политиците ни? Ако някой се интересува от тези теми, нека заповяда!
СМ: Смятате ли, че българските емигранти и българските медии в чужбина допринасят достатъчно, за да се подобри ситуацията в Родината ни?
ПС: Българските медии зад граница са далеч по-свободни от тези в България, но за съжаление не са достатъчно ангажирани в процесите случващи се в Родината. Това важи и за българската емиграция. Причините са много, но главните са две: от една страна държавата не развива никакви политики към българските граждани в чужбина, а от друга страна диаспората не е обединена. Над този въпрос - как да се обединим зад няколко основни каузи, вече работим във фейсбук групата «Първи форум на българската диаспора». Всеки е добре дошъл.
Нека заповядат и Вашите читатели!

Тони Диков: „Създаването на благоприятни условия за работа и развитие  на българите в България, ще доведе до бурно развитие във всички сфери.“


Тони Диков живее в Канада и е съорганизатор е на ПП НРБ. Ето как накратко се описва самият той: Осъзнал се българин, професионалист, баща на 3 деца, християнин и фермер. Образование – фина механика и оптика. Занаятчия от 33 г. и майстор мебелист.
Дни преди планирания протест пред Народното Събрание в България, Тони сподели следното за в. „България СЕГА:

Мнението Ви за планирания протест на 16 септември, 2018 г.?
Отношението ми към относно планираните протести на 16 септември е крайно скептично поради следните причини:
-    Излиза се със същата постановка, чрез която преди 28 години се направи цветната революция в България. Тогава мотото беше „Да свалим Живков и да дойде който ще“, което сега се превърна в „Да свалим Борисов и да дойде който ще“. Това мото е равно на поредното самоубийство.
-    При многократните ми дискусии с Емил Русланов на тема какво следва при евентуално сваляне на Борисов утре, отговорът винаги е „започва народовластие - народът избира, народът решава, народът управлява“. В цялата нова световна история, в която има както много позитивни, така и противоречиви фигури, всички процеси на оздравяване протичат чрез законово стъпване на съществуващи политически модели и чрез подмяна на изпълнителния състав с хора на патриотични позиции – това се случи в Русия, Турция, Унгария, Румъния, Чехия. Крайно време е в България да излязат хора, които застават зад името си и носят отговорност за действията си.
Разкажете за организираната от Вас партия. Какви са целите Ви?
Целите на новоучреждаваща се ПП НРБ са:
-    Спиране на повсеместното обезлюдяване и справяне с демографската криза.
-    Разделяне на трите вида власт в държавата и привеждането им в работен режим. Възстановяване на държавността и законността, отстояване на българския суверенитет.
-    Защита на българските национални интереси.
-    Спиране на порочната система за източване на държавния ресурс, чрез обществени поръчки.
-    Преразглеждане на социалния модел с цел фокусирано подпомагане на нуждаещите се групи.
-    Създаване на комисия съвместно със Светия Синод, която да разпише и подготви създаване на неделни училища, както и да се подготвят обучаващи кадри за това дело.
-    Фокусиране на националните медии върху конкретните проблеми на обществото и гарантиране на независимото им отразяване
Как виждате ролята на българите в чужбина?
Основната част на средната класа на България в момента се намира в чужбина, казвам го без никакво намерение за разделение на емигранти и на останали в родината. Българите в чужбина могат да бъдат изключително полезни с натрупания жизнен опит, качества и мислене. Хора, доказали се по цял свят със сигурност могат и трябва да принесат полезни практики и начин на работа в България. Бих искал да обобщя с думите на нашия голям патриот Васил Априлов, който казва: „И когато се осъзнаем, че сме българи, тогава започваме да работим за България докато сме живи.“

Какъв ще е Вашият личен принос за развитието на родината ни?
Разбирам личният принос като заявяване, отстояване и чрез дела.
Защото само чрез делата реално се доказва позиция и се печели реално доверието на хората. Писано е „И по делата ще ги познаете“.
За мен политическа партия означава организация, готова във всеки един момент да поеме моралната и историческа отговорност да работи и да изпълни поетите ангажименти и да служи на народа, а не да управлява народа. Тоест от особено значение е обособяването на група от мотивирани за работа за родината експерти и специалисти във всяка една област, които да заемат и изпълнят поставените задачи.
Ние работим точно за тази поставена цел с експерти, академици и професионалисти по нашите набелязани цели. На фейсбук страницата ни ПП НРБ можете да намерите нашата проекто-програма, която е на разположение за обществено обсъждане.

Бих искал да обърна особено внимание на една статия качена на фейсбук ПП НРБ, която е изключително важна за всички българи в чужбина и касае недвижимото имущество на всички нас.
https://www.facebook.com/672217032916117/posts/1176048422532973/
Това е интервю с Малина Крумова, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството.
Тя разяснява една стратегия, която е програмен продукт на Световната Банка за развитие, чрез която се цели по легален път изземането на нашите имоти и която е в процес на въвеждане в България днес.

Оптимист ли сте за България?
Категорично да.
Нашата родина разполага с невероятни дадености – земя, климат, геополитическо разположение.
Ние, България, сме дарени още със собствена азбука и православна вяра.
Винаги, когато сме вървели в правия път на вярата, сме достигали до златен век в развитието си.
Създаването на благоприятни условия за работа и развитие на българите в България ще доведе до бурно развитие във всички сфери. Достатъчно е да погледнем успехите, които постигат всички българи в чужбина – плод на упорит труд и лични качества присъщи на народа ни, но оползотворени и развити в подходяща среда. Трябва да изградим именно такава благоприятна среда в България.

Мишо Шамара: „Ако ББ иска да живее до дълбоки старини, дори в затвора, трябва да се оттегли.“


На 16-ти този месец пред Парламента започва безсрочен протест. Знаеш за него, нали?
Да, наясно съм.
Протестът е свързан с твой „стар любимец“ – Бойко Борисов.
Да, той ми е много любим (смее се) и много стар… Надявам се скоро Господ да си прибере вересиите, защото откакто е дошъл на власт, той е един от хората, поради които България не само не дърпа напред, но върви назад. Всичко, което ЕС изля в държавата ни беше откраднато от ГЕРБ, вместо да стигне до народа или да се вложи в инфраструктурата на държавата. Напротив, средствата се похарчиха за кокаин, проститутки, по Карибските острови и Бали, за къщи в Монако и т.н. Всичките пари, които трябваше да влязат в българската икономика са изжулени от хората на Борисов.
Мислиш ли, че е справедливо да се персонализира вината към един човек, при положение, че и други политици (дори и преди него, по времето на преходния период) са се облажили?
Всички, които са крали преди него са били направо аматьори. Досега ЕС не е наливал такива огромни суми у нас, а както виждаме разлика няма… Следователно тези пари са отишли само в един джоб, след като ги няма другаде.
Явно всеки е добър в нещо, например, той е добър в краденето на пари.
То и Джефри Дамър е бил много добър сериен убиец, затова е отишъл на електрическия стол. Следователно, Бойко трябва да отиде в затвора и да остане там до края на живота си. Това заслужава, след като ограбва българския народ.
Много хора се запалиха по време на протестите през 2013 г., но все пак успяхме да го свалим тогава. После обаче, той наля доста пари на „умните и красивите“, които го върнаха на власт. Тогава ми се смееха, че излязох на контрапротест с бабичките, но им казах, че падне ли Орешарски ще дойде Бойко… И то какво стана? (смее се)
Запознат ли си с конкретните искания на този протест и какво искат да направят, ако успеят да свалят правителството?
Нямам никаква представа, защото отдавна съм вдигнал ръце.
Да разбирам, че не си оптимист, че нещо може да стане?
Проблемът е там, че дори когато се случиха тези протести и контрапротести, част от хората протестиращи в полза на ГЕРБ бяха дъщери и синове на онези, протестиращи срещу тях. Иронично, нали?
Вече няма никаква идеология, в която и да е политическа партия в България и покварата е толкова дълбока, че всеки иска да достигне властта, само и само за да е способен да краде.
От друга страна, никой не е толкова способен с присвояването, колкото Борисов. Така че, който и да дойде няма да е такова страшилище и мутра, която да плаши всички, за да може само той да прибира средства… Той е като шеф на джебчиите!
Искаш да кажеш, че дори и протестът да пожъне успех, няма да се намерят хора, които да не крадат?
Това е абсолютно невъзможно, защото целият български народ е покварен, особено последните 10 год., в които ГЕРБ наложиха корупционния начин на работа. Или с други думи законът важи за едни, но не и за тези на власт. А хората против управа се оказват в затвора, като богаташите преди седмица, понеже сигурно са били срещу Борисов.
Ти като реалист виждаш ли сега шанс за промяна в България?
Не, няма никакъв шанс. Тази държава трябва да се закрие, да се унищожи и да се изгради наново. Ценностната система на народа липсва, тези хора не знаят какво е истинска демокрация и свобода.
Ако питаш протестиращите, те ще ти кажат, че искат да свалят Бойко и на власт да дойде някакъв „Путин“, който е същото л***о… същата глупост.
Познаваш лично лидера на това движение Емил Русанов…
О, да! Емо е голям пич. С него сме в близки отношения и аз дори влязох в неговата фейсбук група и също започнах да пускам видеа… макар че половината от членовете й ме хейтнаха заради чувството ми за хумор.
Лошото е, че всеки иска да бъде лидер, без идея как да се оправят нещата.
Мислиш ли, че Емил Русанов има реална представа какво трябва да се направи?
Има някакъв поглед, но силно се надявам да успее да събере хора около себе си, които да имат виждане. Единственият вариант е българите живели и работили в чужбина, изкарали пари, да се намесят, за да се получи нещо.
Той казва, че трябва да се осъдят всички политици, не само Борисов, но и тези от преходния период, иска народен съд за тях. Вярваш ли, че може да се случи?
Не, това няма как да стане. Да ги накажеш всички е все едно да омаловажиш вината на Борисов.
Мислиш ли, че тези, които „държат кокала“, ще го дадат доброволно и мирно?
Не. Борисов сам каза, че извън властта не се вижда как ще живее. Той е по-склонен да избие хората, отколкото да си тръгне. На него му носи удоволствие да определя съдбите ни, да преценява колко стотинки да ни даде от тези милиарди на Европа и т.н. Изживява се като пълен цар и господар! А българският народ е най-страхливата п***а, за да го търпи през тези 10 год.
Всеки човек има и добра, и лоша страна. Нека сега проговори твоята добра страна и кажи какъв приятелски съвет би дал на Бойко Борисов.
Бих му казал, че всеки един диктатор, мислещ се за началото и края на даден народ е умирал по насилствен начин. Ако иска да живее до дълбоки старини, дори в затвора, трябва да се оттегли. Защото очевидно не разбира от управление, след като държавата ни е най-бедната в ЕС.
А и за какво краде толкова? Та той никога няма да може да ги похарчи тези пари… Така че, по-добре да се махне, да избяга или да се скрие преди да се е превърнал в най-голямото зло, което България е виждала.
Какво би искал да апелираш към българите в България, Чикаго и по целият свят, особено към тези, които не са доволни от управлението на Борисов и искат промяна?
Стига сте се страхували от този мухльо и престанете да бъдете балъци! Не ми се сърдете, че ви наричам така, при положение, че го доказвате, търпейки кражбите на Борисов, който ограбва бъдещето на децата ви. Вдигнете бунт! Толкова ли е трудно?
Мислиш ли, че е възможно, ако Б. Борисов напусне властта, да се окаже, че няма нищо, подобно на Тодор Живков (неговия учител)?
Доста е вероятно, след като си е прехвърлил парите към офшорки и собствености на други хора, което означава, че те ще забогатеят рязко при напускането му.

 

Никола Масларски (президент на Мотоклуб „Хайдути“, патриот): „Има достойни българи в България и чужбина, които биха работили за Родината“

СМ: Ще участвате ли в протеста на 16ти септември 2018?
Да, ще участвам в него.
СМ: Вие сте лидер на рокерски клуб, който има филиали в Чикаго и България. Ще има ли други присъстващи на протеста от страна на Мото Клуб „Хайдути“?
Не мисля... твърде много предатели...
СМ: Мислите ли, че ще има много хора на този протест от САЩ и Канада?
Надявам се, но не съм много сигурен... Просто хората са обезверени и трябва да се случи нещо драстично за да излязат, а и е нужен харизматичен и истински лидер...
СМ: Какви са исканията на протестиращите и каква е тяхната визия за управлението на държавата?
Исканията, доколкото знам, са за оставка на Борисов и ГЕРБ, а за визията за управление на държавата не съм сигурен дали ще искат безпартийно управление както "Будните за България"...
СМ: Коя държава е модел на истинска демокрация, където има баланс на интересите?
За подобен модел – Швейцария.
СМ: Ако до момента българските политици са работили за своето лично обогатявяне и защитаване на интересите на олигарсите, то сега откъде ще се намерят политици с ново съзнание, които ще работят за интересите на държавата и народа?
Има достойни българи в България и чужбина, които биха работили за Родината, стига да се МАХНЕ мафията и чуждите НПО-та работещи срещу нас българите у нас...
СМ: Знам, че един от Вашите идоли е Васил Левски. Припознавате ли в лицето на лидера на този протест Емил Русанов „съвременния Левски“?
Не мисля, че Емил Русанов е "съвременният Левски", но искрено се надявам да поведе народа и да не излезе поредният предател... (Платен от опозицията, например.)
СМ: Българите в чужбина са изпратили милиярди долари в България през годините на прехода, което е реална финансова помощ. С какво друго те могат да бъдат полезни за България?
Мисля, че освен да пращат пари, българите в чужбина могат да бъдат полезни и ако се постараят да запазят децата си като истински българи и патриоти, които да са готови един ден да се върнат в България!
СМ: С какво лично Вие бихте могли да помогнете на Родината си?
Аз лично се боря да запазим ИСТИНСКАТА ни история и да уча по възможност повече деца на нея, за да има от кого да взимат пример децата ни и да поддържат пламъка жив... Направих няколко викторини за Ботев и истинската история на България и изпратих на честванията за Ботев на вр. Околчица победителите и т.н.
СМ: Оптимист ли сте за бъдещето на България? Колко време е нужно още, за да може българите да се почувстват комфортно в собствената си страна?
Оптимист съм и се надявам и вярвам, че България ще превъзмогне всичко и ще се оправи и ние емигрантите ще можем да се върнем един ден... Колко време е нужно да стане не знам, но всичко зависи от нас!!!

 


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7