Нов провал за Тръмп в опита му да се изкара жертва на изборни измами

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Нов провал за Тръмп в опита му да се изкара жертва на изборни измами
image

Секретарят на щата Мейн Матю Дънлоп, един от 11-те членове на формирана от американския президент Доналд Тръмп комисия за разследване на възможна изборна измама в негова вреда на президентските избори през 2016 година, предизвика истински скандал, след като обяви, че Белия дом и зам.-председателят на комисията Крис Кобач лъжат и опитват някак да "удостоверят" безпочвените обвинения на Тръмп за между 3 и 5 милиона нелегално гласували и за измами срещу него, инспирирани от демократите.
Дънлоп, който е демократ и един от четиримата членове на Демократическата партия в панела, е представил своята гледна точка в доклад, който е изпратил до председателите на комисията – вицепрезидента Майк Пенс и Крис Кобач, пише The Washington Post. Панелът беше закрит през януари тази година, след като предизвика гнева на много от щатите и не успя да докаже по никакъв начин твърденията на Тръмп, а на всичкото отгоре против комисията започнаха няколко федерални съдебни дела. Комисията се събра само два пъти, а много от щатите отказаха да ѝ предадат доброволно официални данни за изборите и се стигна до съд. По-активен от двамата председатели беше републиканецът Кобач, който е секретар на Канзас и всячески търсеше начин да докаже изборни измами срещу Тръмп в щата, за който отговаря като изпълнителна власт.
Всъщност Дънлоп дори заведе дело срещу комисията, след като твърдеше, че нарочно е държан на тъмно от републиканското мнозинство в панела и даже спечели частично в съда. Освен от Дънлоп, срещу непрозрачната работа на комисията бяха заведени още 8 дела. Това доведе до разформироване на комисията, но не и преди Белия дом и Кобач да обявяват, че всичко това се случва, въпреки "значителното количество доказателства за измама".
Според Дънлоп обаче, общо 8000 страници документи, до които той е нямал достъп и е прегледал чак след като спечели съдебното дело срещу комисията, показват безпочвеността на твърденията на поддръжниците на Тръмп. Секретарят на Мейн дава и пример – с избирателни секции, за които се е чакала информация и е нямало официални данни, но въпреки това в официални документи от работата на комисията тези секции били сочени като източник на "непозволени изборни практики" и "измама". "След като се запознах с това, вече го виждам като опит думите на президента Тръмп, че от 3 до 5 млн. американци са гласували незаконно, да бъдат оправдани от комисията", категоричен е демократът.
Той дава и друг пример – как икономистът Джон Лот Джуниър, считан за лобист в полза на Националната оръжейна асоциация в САЩ (НОА), е свидетелствал пред комисията, че имало проверки на гласоподаватели на принципа на федералните мигновени проверки на хора, искащи да се сдобият с огнестрелно оръжие. "Беше сюрреалистично – за какво изобщо е говорил този човек”, пита учуденият Дънлоп.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7