САЩ потърси сдобряване между Канада и Саудитска Арабия, без да защити човешките права

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | САЩ потърси сдобряване между Канада и Саудитска Арабия, без да защити човешките права
image

Съединените американски щати са на мнение, че Канада и Саудитска Арабия трябва заедно да намерят изход от дипломатическата криза между двете страни, заяви говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт.
"Призоваваме властите на двете страни заедно да преодолеят разногласията", каза Науърт, според БГНЕС.
От Държавния департамент на Съединените щати отказаха да дадат оценка на действията на Рияд, но призоваха саудитските власти да публикуват информация за съдебния процес срещу активистите за права на жените. Науърт подчерта, че САЩ са поискали допълнителни сведения за задържаните.
"Зная, че бихте искали да дам оценка на ситуацията. Ние обаче предпочитаме да обсъждаме някои въпроси директно - с нашите приятели, партньори и съюзници, добави Науърт.
Междувременно Египет зае страната на Саудитска Арабия, а по-рано на страната на Рияд застанаха Лигата на арабските нации и редица държави от региона.
"Египет наблюдава с безпокойствие развитието на дипломатическата криза между Саудитска Арабия и Канада и изразява своята солидарност със Саудитска Арабия пред лицето на всяка една намеса във вътрешните работи", заяви официален представител на МВнР на Египет.
История на кризата
На 3 август министърът на външните работи на Канада Кристия Фрийланд заяви, че е "крайно обезпокоена" от информацията за задържането в Саудитска Арабия на правозащитничката Самар Бадави, сестра на популярния блогър Раиф Бадави и призова за тяхното освобождаване. Малко по-късно посланикът на Канада в Рияд по същество повтори думите на Фрийланд и поиска от властите "незабавно да освободят" правозащитниците
Саудитските власти реагираха остро на заявленията на канадските дипломати. МВнР на Саудитска Арабия отзова посланика в Отава и обяви за персона нон грата канадския представител в Рияд, на когото беше даден срок от 24 часа, за да напусне страната. В допълнение Саудитска Арабия замрази всички търговски и инвестиционни контакти; преустанови действието на съвместните образователни програми и обменът на студенти.
Въпреки това обаче министърът на външните работи на Канада вчера подчерта, че независимо от изгонването на посланика, страната ще продължи подкрепя спазването на човешките права.
Раиф Бадави, известен най-вече като създател на интернет сайта "Либерална мрежа на Саудитска Арабия", беше арестуван през 2012 година за критики срещу духовници и религиозната полиция на кралството. Той беше обвинен и в обида на исляма и в интернет престъпления. Бадави излежава десет годишна ефективна присъда. Неговата съпруга и трите им деца се намират в Канада, със статут на политически бежанци.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7