Право на отговор, към едно обръщение с нагъл призив за съдействие

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Право на отговор, към едно обръщение с нагъл призив за съдействие
image

Крайно неприятно съм изненадан от откритата подкрепа на вестник „България СЕГА“, с чийто собственик до ден днешен имам добри приятелски отношения. В статията си редактора недвусмислено подчертава възмущението си от „ЗЛОСЛОВИЯТА И БЕЗПОЧВЕНИТЕ ОБВИНЕНИЯ“ (според него) поместени в друг чикагски вестник, а щедро предлага страниците си на ръководството на църквата „Св. Иван Рилски“ да изплаче мъката си.
И те се възползват и плачат с едри сълзи, надувайки цифрите на заемите, обвинявайки удобно предишният църковен борд, криейки хитро истините за неадекватното си управление, надявайки се на съжаление и щедро дарение, подчертавайки че, видите ли – „Църквите са съществували благодарение на даренията на патриотичните възрожденци“ –цитат от поместената статия, целещ се в сърцата на християнската общност в Чикаго. Да, в цял свят църквите се издържат от дарения, но дарителите припознават в свещеника на църквата своя духовен водач. Изповядват му тайните си, изплакват мъката си, искат съвет. Питам? Къде е духовният водач на „Св. Иван Рилски“? Знаеше ли той за състоянието на църквата когато беше поканен? Какво направи, за да се подобри то? Защо отстрани тридесет редовно отчетени членове от църквата и ги нарече секта? Защо се страхува от редовно отчетно събрание? Защо под покрива на Божия храм от устата на свещеника се леят обиди, разпространяват се клюки и се сочат с пръст неудобни него миряни? И всичко това пред светия Олтар на църквата. „Певицата не става за пеене, но става за друго“, казва той за поканена на тържество в църквата певица. И още много ЗАЩО си задават миряните и се питат...
Защо не се възползва от радушното посрещане, Димитре (не мога да го споменавам повече като свещеник )? Защо не усети радостта на миряните, които след така дълго продължилата сага с предишния свещеник видяха в негово лице спокойствието и спасителя? Те си казаха „Ето, от тук нататък в тази прекрасна българска църква ще настъпи мир“. И наистина, той настъпи, но за кратко. Хитрецът Димитре се поослуша и много скоро се сети за римското правило, РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ. Първо пристана на Валентин Ноцков, от когото имаше неистов страх, знаейки, че е далеч от уменията му и опита, който има. Той му даде самочувствие, но скоро разбра, че е
сбъркал. Димитре го загърби и се включи активно в агитката на Боян Петров, която много искаше да управлява църквата. Двамата заедно обвиниха предишното ръководство във всички земни грехове и така желаната „промяна“ в църквата дойде на редовното отчетно събрание. Старото ръководство с изключение на касиера се оттегли. Избра се ново, което само след броени дни от седем членове се сви на трима. Хитрецът Димитре много скоро намери начин да се освободи и от станалият му неудобен Боян Петров, зам. председател в новия борд... И ако при Валентин Ноцков се говореше, че българската общност в църквата е раздвоена, то при Димитре се раздели на три.
Помислил се вече за едноличен собственик на църквата, той без притеснение си попълва чека за заплата, събира парите от иконите, от свещите. Нещо, което канона на църквата не позволява, а и лично Владиката Александър му забрани. „Тук аз съм Владиката“, казва той без притеснение и отстранява и касиера Дечев. За да го държи далеч от църквата с президента Флеминг му изготви забрана да я посещава, като обижда него и цялото му семейство. Научавайки това Владиката му нареди да се извини на Красимир Дечев и семейството му пред самия олтар и чрез вестниците, в които го нарича крадец. Уплашен Димитре се извини в църквата. Омотан в интригите си той нямаше време да мисли за състоянието на църквата. Надява се на дарения и спасение.
Споделих всичко това, което е само една малка част от случващото, за да подчертая, че обвиненията не са „БЕЗПОЧВЕНИ И ЗЛОНАМЕРЕНИ“. И оттеглянето на миряните се дължи само и единствено на неадекватното отношение на Димитре към тях. „Пожелах панахида за баща си – оплака се недоумяваща сънародничка, – но вместо с утеха и облекчение излязох от църквата натоварена с проблемите на свещеника. Много неприятно ми стана, защото той се постара умишлено да очерни хора, които знае че познавам“ !?!? Как г-н Флеминг става едновременно член на църквата и президент, след като по канона се изисква най-малко една година след встъпване в членство, да може да бъдеш избиран за настоятел.
И ще допълня и дам яснота, за тези $40 000, които лъжат в статията управляващите, че изплащат.
Те са дадени от близък на Боян Чавдаров бизнесмен с условие църквата да започне да ги връща след две години, без никакви лихви. Благодарение на тях днес църквата „Св. Иван Рилски“ е отворена. Благодарение на тях се направи основен ремонт на църковния апартамент.
Благодарение на тях докарахме Димитре в Чикаго и благодарение на тях можехме да си плащаме разходите в продължение на няколко месеца. Днес, влезнал във владение на църквата, Димитре спря определените от Владиката $300 за ежемесечно погасяване на това благодеяние от един американец и си ги прибави към заплатата. Поел лично ангажимента към заема, предишният президент Боян Чавдаров изплаща сега от семейния си бюджет тези пари. С това той ще стане най-големия дарител … но на кого?!
Християнската общност в Чикаго се надява в най-скоро време неблагодарният Димитре да бъде освободен от Владиката Александър. Той ще бъде запомнен с това, че отрече в медия църквата да е българска; че ще донася на полицията за нередовни емигранти; с това, че не му трябва паметника на Апостола отпред; с грубата намеса в работата на училището към църквата; с прогонването на учители, със сълзите на директорката на училището и най-вече с боклуците задръстили църквата.

Добри Карабонев
за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7