Български момчета обраха медалите на Windy City Open

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Български момчета обраха медалите на Windy City Open
image

Стефан Василев (15г.) и Анастасия Билоножко (12г./Украйна) участваха в престижния Windy City Open във възрастова група“юноши старша възраст (Junior 2)“(„оpen bronze level“) с треньор Валерия Бозукова- шампион на България по Спортни танци. Стефан започва да се състезава когато е 3-4клас. След пристигането си в Чикаго (в началото на 2016г.) отнема малко време, за да се върне към танцуването. През април 2017 започва да тренира заедно с Анастасия, с която се състезават и в двата стила: стандартни и латиноамерикански танци. На Windy City Open те завоюваха 10 първи места в своята категория, където всеки танц бе оценяван по отделно. В шампионата за „юноши старша възраст“ се класираха 2-ри на латиномериакнски танци и 2-ри на стандартни танци, а в Scholarship-a за юноши се класираха 4-ти на стандартни танци и 6-ти на латиномерикански танци.
Другият българин-шампион е Сава Данчев (12 години). Започва да танцува още когато е на 8. В Америка е от половин година и вече направи тук своя успешен дебют в танците. На Windy City Open се състезава в „юноши младша възраст“, като имаше две дами, по една за всеки стил. В категория “close gold latin” той си партнираше с Мария Лишански (13г,US), a в „close silver standard” с Емма Райните (11г,US) към клуб „Center for Ballroom and Dance“. В стандартните танци спечели 5 първи места в категорията си за всеки танц. На латиномериканските танци зае отново 1-во място на всички танци в категорията си, както 3 и 4-то място в шампионата и 4-то място в Scholarship-a за юноши.
Тези успехи са поредното доказателство, че имаме страшно талантливи български деца в САЩ, независимо дали става въпрос за спортни танци, футбол, художествена гимнастика, рисуване, поезия. Можем само да се гордеем и да помагаме на младото поколение да се развива.
Спортните танциса особено красив, труден и скъп спорт. Работи се върху най-малките детайли – от палеца на стъпалото, бедрата, позиция на цялото тялото, върха на пръстите, поглед до грим и последното правилно оформено кичурче коса. Изисква се динамика, сила, грация, издръжливост, пластика, движения до съвършенство, лишения и часове наред тренировки пред огледалото. Би било добре, ако българският бизнестук в Америка подпомага българските деца в тяхното развитие в какъвто и да е спорт или изкуство. Уроците по спортни танци, например,са скъпи –средно $80 за урок, а една танцова рокля започва от $1000 и може да достигне до $8000 при стандартните танци, заради ръчната изработка, десетките метри фееричен плат и хилядите сваровски камъни, които се подреждат един по един на всеки костюм.

Надя Минкова
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7