Изпитът по български език в Чикаго за Seal of Biliteracy – безплатен за ученици от 5, 8 и 12 клас

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Изпитът по български език в Чикаго за Seal of Biliteracy – безплатен за ученици от 5, 8 и 12 клас
image

В навечерието на Великден Офисът за езиково и културно обучение /OLCE/ към Чикагските държавни училища, Chicago Public Schools (CPS), в лицето на неговите ръководители Ернесто Матияс и Лиус Нарваес, oбяви, че изпитът по български език за получаване на печат за двуезичност по щатската програма Seal of Biliteracy, ще бъде безплатен за всички ученици на CPS в 5-ти, 8-ми и 12-ти клас. OLCE поема изцяло разходите за администриране на изпита.

Това е поредното признание и издигане статута на родния ни език сред езиковото многообразие в САЩ, след като през пролетта на 2017 г., с общите усилия на Асоциацията на българските училища /АБУЧ/, българско училище „Джон Атанасов“ в Чикаго и непрестанното съдействие и подкрепа на генералния консул на България в Чикаго, Иван Анчев, тестът по български език на родния ни Софийски университет/Депратамент по езиково обучение/ДЕО/ бе одобрен от щатското министерство на образованието в Илинойс.

Така българският език заема своето достойно място, наравно с останалите езици в щата Илинойс. Неговото владеене ще бъде оценявано за пръв път от най-престижния български университет.
Поздравяваме г-жа Даниела Сиракова от Посолството на България във Вашингтон и посланик Тихмир Стойчев, за оказаното съдействие за скорошното признаване на изпита по български език на ДЕО/ Софийски университет и в щата Мериленд.
Нека това е стимул за всички, ангажирани с делото българският език да получи подобно признание и в Европа. Да си пожелаем напредък до пълен успех на Петицията на АБУЧ в Европраламента.
 
Управителен съвет на АБУЧ


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7