"България СЕГА"- вестникът на българите в САЩ и Канада + - МЕДИКЕЙД (Medicaid) – Медикеър (Medicare)

МЕДИКЕЙД (Medicaid) – Медикеър (Medicare)

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | МЕДИКЕЙД (Medicaid) – Медикеър (Medicare)
image

Кое кога се прилага?

МЕДИКЕЙД не е моя специалност, а на местните и федерални чиновници, но нека споделя малко информация за настъпващи промени в нея.
Първо, и много важно нещо, е да се научим да разграничаваме програмите и застраховките свързани със здравеопазването ни:
1.    Медикейд – програма за бедни и деца (CHIP, KidCare) и на родители със сравнително ниски доходи.
2.    Здравни Застраховки чрез Маркеплейс – намалени размери на здравно-осигурителните премии съобразно индивидуалните или семейни доходи.
3.    Здравни Застраховки директно от застрахователя – за хора със сравнително високи и високи доходи - до 4 пъти прага на бедността, плюс други фактори.
4.    Здравни Застраховки чрез работодател – работодателят плаща поне 20% от сумата на избраният план и може да предложи, или не, да включи оферта за членовете на семейството на работника. Може да предложи различно участие с помощта си за различните работници. (Има и други детайли валидни за малки и по-големи работодатели)
5.    Медикеър – застраховки за хора на възраст над 65 години или хора със специфични заболявания и инвалиди. Медикеър може да бъде в комбинация с Медикейд когато доходите са много ниски.
Това са основните продукти за обслужване на различните групи от населението в страната. Има и някои други които не коментираме, заради малкият им процент (жп работници например).
Периодът за включване в здравното осигуряване за 2018-та изтече на 15-ти декември (за хората търсещи здравно осигуряване с продуктите от групи 2 и 3). За щастие той беше кратък и заинтересованите се възползваха навреме. Сравнено с миналата година, закупилите са само с 4% по-малко, въпреки антикапанията на официалната централна влст.
МЕДИКЕЙД настъпващи промени най-общо: Тази програма е достъпна 12 месеца в годината. При хората над 65, които ползват програмата ще се налагат избягване на заплащането на медицински транспорт, когато нуждите не са спешни, споделено плащане при ползването на спешна помощ (има се предвид в болнците), спиране на програмата поради неплащане и изключване от нея, изискване за нова квалификация за програмата, намаляне на обхвата на програмата като прага на бедността стане новата граница за включване, преквалификация за ползването на услугите от пенсионери, може да се приложат и нови критерии за включване и др.
Целта е Медикейд  да се ползва наистина от безработни, много бедни и болни (също инвалиди с ниски доходи). Законът позволява по административен път да се свият тези разходи, и това ще е наложително, след като федералното правителство не желае да участва в тях. Под Обама Кеър имаше експанзия на Медикейд програмите в много щати. Сега, тъй като тези промени от близкото минало са обратими по административен път, то те ще се върнат  назад, доколкото е възможно. 
Нашият щат не е републикански по мнозинство в областта на Чикаго, но е достатъчно финансово затруднен, за да предположим със сигурност, че тези мерки поне частично ще бъдат приложени. 
За тези, които имат Медикеър Парт Б със Медикейд (поради ниски доходи), е важно да ползват своя здравен координатор за одобряване на някои услуги свързани с болнично лечение и други по-скъпи услуги. Това не е много по-различно от ползването на регулярна застраховка във и извън определената от плана ви мрежа. Медикейд от своя страна се предоставя на контрактори за изпълнение. Такива контрактори обичайно са опитни и популярни застрахователни компании като Етна, Хюмена, Блу Крос, Молина, ИлиниКеър и други. Ако не сте доволни от тяхните услуги, имате 90 дни започващи от 1-ви януари, да промените посредника си. Който и да е той, той има контракт с Каунти Кеър. Контракторите администрират покритието ви под строг контрол на закона за Медикеър и те не могат да ви предложат по-малко услуги от тези определени от закона.
Програмите в комбинация Медикеър-Медикейд са повече от по-горе казаното. За коя се квалифицирате - зависи от доходите, здравното ви състояние и местоживеенето.
Ако вашият Медикеър е 100%, парт Б и парт А са оригинални, тогава вие можете да закупите Медикеър Адвантидж, който може да ви предложи повече покритие, обичайно срещу заплащане, но има и базисни планове, които са безплатни. Както при горната комбинация  Медикеър-Медикейд, и тук застрахователят не може да ви предложи по-малко услуги от тези определени от закона. Нещо повече, на този пазар се конкурират само опитни застрахователи, които елиминират по-голямата част от вашите 20% отговорност, предлагат покритие на Парт Д (лекарства) включено в пакета плюс още бенефити в зависимост дали желаете да заплащате месечна премия, както и колко да бъде тя. Ако мрежата на обслужване ви устройва, имате добър шанс да си спестите много средства.
За генерални отговори по темата МЕДИКЕЙД мога да ви дам насока, но запомнете, вашите проблеми се решават от този, който ви предоставя покритието. Бъдете вежливи и внимателни, когато те ви упътват.
Аз предлагам МЕДИКЕЪР Адвантидж от Юнайтед Хелскеър и Блу Крос. Това е надстроечен застрахователен продукт, който включва Парт А и Парт Б, Парт Д плюс. Още. Ако имате нужда от суплемент продукт, също мога да ви помогна. Суплементите са с допълнително заплащане във всичките си варианти. Парт Д не е суплемент, а частта за покритие на лекарствата в Медикеър. Тя също се заплаща, освен ако не сте закупили Медикеър Адвантидж, където обичайно е включена.
(следва)

Анна Русева,
Хелпико Инс, www.helpicoinsurance.com 773 742 6626

в. „България СЕГА“Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7