Втора група български младежи в Чикаго получи дипломите си по български за Seal of Biliteracy

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Втора група български младежи в Чикаго получи дипломите си по български за Seal of Biliteracy
image

На 31 януари 2018 г. в Генералното консулство на Р. България в Чикаго връчихме дипломите на втората група български ученици, успешно издържали изпита по български език в рамките на програмата “Печат за двуезичност”.

Изпитът беше проведен съвместно с българското училище “Джон Атанасов” в Чикаго и Департамента по чуждоезиково обучение при СУ “Св. Климент Охридски”.

Радостни сме, че тази инициатива набира все по-голяма популярност сред българската общност в щата Илинойс! Следващият изпит ще бъде на 28 април 2018 г., когато ще се яви нова група български деца от Чикаго.

На събитието присъстваха и официални представители от американските училищни власти – д-р Ернесто Матиас, директор на Офиса за културни и езикови програми, и Луис Нарваес, директор на дирекция “Стратегически проекти” към Чикагските обществени училища (Chicago Public Schools).

Наскоро бе проведен вторият изпит за зрелостници в района на Чикаго по български език за получаване на Печат за двуезичност, съгласно щатската образователна програма на Илинойс. Както вече е известно, в края на м. март миналата година за първи път българският език получи статут в програма Seal of Biliteracy на щата, благодарение на общите усилия на Асоциацията на българските учители в чужбина (АБУЧ), българско училище „Джон Атанасов” в Чикаго и Генералното консулство на Р. България в Чикаго, в лицето на г-н Иван Анчев.

Благодарение на това учениците, успешно положили изпита, получават печат за двуезичност с български език, който им носи значителни предимства в бъдещата образователна и професионална реализация. Първият изпит по български език по тази програма бе проведен през м. май 2017 г.

Освен признаването на родния ни език в щата Илинойс, уникалността на това постижение е и в това, че за пръв път български университет – ДЕО (Департаментът за езиково обучение) към Софийския университет – получава право да валидира знания в образователната  ситема на САЩ.
По примера на  членове на АБУЧ  в Америка, Управителният съвет на Асоциацията в Европа предприе подобна инициатива за издигане статута на българския език на територията на стария континент. По този повод в Европейския парламент бе внесена петиция от името на АБУЧ за признаването на езика ни като матуритетен в образователните ситеми на страните членки.

Освен българския, петицията защитава и равноправното място на малцинствените европейски езици в това отношение. Петицията вече има силни  подръжници от страна на водещите ни политически лидери, евродепутати и държавни институции, като ДАБЧ и МОН.

Eurochicago.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7