Ирина Гочева: „Този концерт трябва да се види от всяко българско семейство в Чикаго, защото такъв концерт скоро няма да има.“

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Централна Част + | Ирина Гочева: „Този концерт трябва да се види от всяко българско семейство в Чикаго, защото такъв концерт скоро няма да има.“
image

 

„Хоро“ е вече една утвърдена марка, не само на популярния фолклорен ансамбъл, но и на българската общност в Чикаго. Поздравления за юбилея на ансамбъл „Хоро“! Какво постигнахте за 15 години?

Ирина Гочева: Това е хубав въпрос, но на мен ми се иска да започна малко по-отдалече, с историята на ансамбъла. Както казахте, създаден е преди 15 години и започнахме съвсем случайно, с пет момичета и едно момче, което беше Тодор Гочев.

Вашият съпруг?

И.Г.: Да, точно така. Това бяха пет жени ентусиасти, с които започнахме да шием костюми, да танцуваме и правим седянки… постепенно нещата се разраснаха и на втората година вече направихме самостоятелен концерт в „Irish Center”. Последваха концерти за петгодишнината, десетгодишнината и сега предстои за петнадесетгодишнината ни. За този период състава се разрасна, наброявайки 60 души от различни възрастови групи. От малки деца, през младежи, до основния концертен състав, с който репетираме всяка неделя по четири часа.

„Хоро“ ли е най-старият български ансамбъл в Северна Америка?

И.Г.: По принцип винаги скромнича по този въпрос, но ако трябва да бъдем откровени, това действително е един от първите ансамбли на територията на Америка. В последствие се създадоха много групи по различните места. Специфичното за ансамбъл „Хоро“, като професионалист казвам, че той прави сценично разработени танци.

Да разбирам, че има разлика между фолклорна група и ансамбъл?

И.Г.: Да, за мен има огромна разлика. Не може всяка група да се нарича ансамбъл.

Каква е разликата между двете?

И.Г.: В групата могат да се правят хора, дивертисменти, отделни фрагменти от танци без значение на бройката жени и мъже, докато в сценично разработения танц трябва да разполагаш с точното съответствие на мъже и жени, защото хореографията е стриктно определена и всеки има своето място, което трябва да знае. Това изисква повече работа, както от танцьорите, така и от хореографите, за да може спектакълът да се сглоби и качи на сцена.

Може да се каже, че разликата е в нивото на професионализъм. Това, че сте един от най-старите ансамбли в Северна Америка, означава ли че сте и най-професионалния?

И.Г.: Можем да говорим за професионализъм, когато хореографията е защитена от изпълнителите на ниво. Ансамбловото движение, глава, ръка, крак, е изравнено точно. Това е ансамбъл, другото е по-самодейно.


Какво е мнението на Христина по въпроса, като участник в ансамбъл „Хоро“?

Христина Барганска: Това е разликата, която и аз намирам, между ансамбъл и групи, просто преподаващи хора. В тях не се обръща внимание на сценичното поведение, уеднаквяване на движения, постановката на тялото, главата, ръцете и т.н. Професионализмът се постига с изпипаните детайли и усърдна работа с танцьорите по синхрона, за да може публиката да види на сцената ансамбъл движещ се като едно.

От колко години сте в ансамбъла?

Х.Б.: От 10 години. Постъпих малко преди юбилейния концерт по повод петгодишнината на „Хоро“. Спомням си, че трябваше много бързо да се включа в доста танци.

Но вие имате опит и от България.

Х.Б.: Да. Общо 27 години се занимавам с народни танци. В България още като дете започнах в Детско юношеския ансамбъл „Орфей“ в Смолян, след това направих няколко постановки с държавен ансамбъл „Родопа“, а в последствие се преместих да уча в Благоевград, където успях да работя с Данчо Янакиев, който водеше тамошния ансамбъл.

Какво ви кара да продължавате да ходите на репетиции?

Х.Б.: Това че изпитвам огромна любов към българския танц и фолклор. Обичам да работя професионално, да танцувам, а и тръпката на сцената ме влече (смее се).

Трудно ли е да станеш танцьор в „Хоро“?

Х.Б.: По принцип да станеш танцьор е трудно. Това че човек постъпва в ансамбъл „Хоро“ означава, че ще се научи да работи по професионален начин, по който са свикнали да работят ансамблите в България. Новодошлите започват с по-прости танци, но с усърдна работа и подготовка се включват в пълния репертоар на „Хоро“.

Имате редица сценични изяви. Какво ви дават те?

Х.Б.: Тези изяви са тръпка, но и удовлетворение, защото това е моментът в който цялата работа в репетиционната зала може да се види от публиката, която може да се наслади на български фолклор в неговата най-чиста форма. При нас обикновено няма примеси със съвременни неща, които се виждат при много други ансамбли, опитващи се да направят нещо различно.

Да осъвременят фолклора. При вас има по-консервативен подход, доколкото разбирам.

Х.Б.: Да, но това е така, защото се опитваме да запазим традиционния български фолклор. Мисля, че това е много съществено, да съхраниш онова, което си наследил от дедите си.

Във вашата дейност хореографията има голямо значение. С кои български хореографи сте работили за тези 15 години?

И.Г.: За това време поканихме Ивайло Иванов, главен хореограф на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. Той ни постави един изключително красив танц„Мълчаното“, вече видян от чикагската публика. За мен това е един неповторим бисер в българската хореография. За другите постановки не сме канили хореографи, но с Тошко Гочев подбираме репертоара така, че да включва танци от различните етнографски области, които да не се повтарят и да бъдат интересни. Огромно богатство за ансамбъла са и костюмите от всяка една етнографска област, с които разполагаме.

Кой шие самите костюми?

И.Г.: До сега сме работили с две български фирми – едната е „Балканфолк“ от София и ателие „Мари“ от Пловдив. Много сме доволни и дори често ме питат къде шием костюмите. Не веднъж обаче, аз самата също правя различни комбинации в костюмите.

Говорейки за ансамблите в България, няма как да не ви попитам, според вас, кои от тях са най-добрите?

И.Г.: През 80-те години, през моята активна дейност, българския фолклор беше достигнал един завиден връх. Правеха се грандиозни концерти наброяващи редица ансамбли. Още от тогава съм уважавала ансамбъл „Филип Кутев“, ансамбъл „Тракия“ и ансамбъл „Пирин“. За мен, това са трите водещи ансамбли, които са били и си остават. Ансамбли, които и до днес поддържат традиционното. Аз също държа много на автентичните традиции в ансамбъл „Хоро“, още повече, че сме в Чикаго и трябва да пазим това богатство, предавайки го на децата си, които да го разберат, оценят и ако е възможно да го предадат на своите деца.

Тези три ансамбли, които изброихте, днес нямат финансирането, което са имали преди и сега са в по-трудна ситуация. Как успяват да оцелеят?

И.Г.: Много им е трудно. Те се самоиздържат и се опитват да правят съвместни концерти, като съвсем на скоро имаше общ концерт на трите ансамбли, което определям като голяма крачка.

Имаше ли добро посещение?

И.Г.: Имаше голям интерес и залите бяха препълнени. От мненията на колеги разбрах, че това е огромно постижение. Може би това е пътят.

Неволята ги кара да бъдат единни?

И.Г.: Да. И си мисля, че подобно обединение би им помогнало да се съхранят.

Има един друг жанр, който в България е по-добре финансово, става въпрос за поп-фолка. Защо българина продължава да избира поп-фолка пред фолка? Или поне дава повече средства за него.

И.Г.: За мен това е, може би, най-голямата грешка.

Грешка на кого?

И.Г.: На държавата, общините и самите хора. Мисля, че ако дадена община не го приеме и дори отхвърли, няма да стане достояние на хората и децата.

Не е ли проблем също на духовността и вкусовете на хората?

И.Г.: Абсолютно!

Х.Б.: Като че ли, действително се финансира и популяризира повече  поп-фолка.

Тоест, има добре работещ бизнес модел, като никой не се занимава с бизнеса на фолклора?

Х.Б.: Да. Частните лица, организации и телевизии обръщат много по-голямо внимание на поп-фолка и неговите изпълнители.

Искате да кажете, че медиите популяризират повече този жанр?

Х.Б.: Определено! То има цяла телевизия, в която се популяризира точно този стил. Докато фолклорът няма подобна подкрепа и никоя телевизия не би се заела с подобен цялостен проект. Това е възпитание на медиите към обществото и съответно младежта, които гледат това което им се предлага.

И.Г.: И това им харесва. Но аз бих обвинила за това семействата и родителите, които имат голям дял за това. Когато един родител харесва тази музика, то обезателно и детето ще я слуша, равностойно на това, ако родителят обича фолклор и закърмя детето си с него, то ще продължи в тази насока.

Според вас, обикновеният българин разбира ли уникалността и богатството на българския фолклор?

И.Г.: За мен е относително.

Знаем, че много чужденци по цял свят се възхищават на нашия фолклор, но защо е трудно на българинът да види онова, което намират в него хората от други държави?

И.Г.: Като че ли цялата политика е такава. Мисля, че ако се дава повече гласност и информация по медии и телевизии, акцентирайки върху богатството на фолклора, повече хора и деца ще се заинтересуват.

Х.Б.: Според мен хората дори не правят някакво усилие, за да получат подобна информация. Те не се интересуват от нашата етнография и фолклор, много от тях дори не знаят бройката на фолклорните области, които са седем, включващи в себе си различни костюми, танци и ритмика.

Кои са тези области?

Х.Б.: Шопска, Тракийска, Северняшка, Родопска, Странджанска, Пиринска и Добруджанска. Много хора не знаят, че ние имаме най-богатата ритмика в цял свят. Те не знаят и не са чували много от размерите. Имах възможността да преподавам в балет „Чикаго“ и децата там не знаеха друг размер, различен от две четвърти. Опитвах се да им преподавам ръченица и копаница, а те нямаха представа от тези размери. Това са размери характерни за България и дори нашите съседки, имащи подобен на нашия фолклор, нямат толкова размери, колкото имаме ние.

Това показва, че ние сме уникални. Както знаем само на нашите територии вирее бактерията лактобацилус булгарикус за киселото мляко, по същия начин и фолклора.
Колко години се занимавате общо с фолклор?

Х.Б.: Аз общо 27.

И.Г.: Много са… Само 48 (смее се). 1969 г. постъпих в хореографското училище и тогава започват съзнателните ми фолклорни години. Преди това съм танцувала в самодеен състав във втори клас и от тогава съм с това изкуство.

Ако приемем, че българския фолклор е богатство, за 48 години вие е трябвало да станете много богата.

И.Г.: Богата съм по душа и сърце. Правехме генерална репетиция с децата и събрахме всичките 70 души, които ще участват на концерта на 10-ти декември, и когато влязоха всички групи си помислих: Това е богатство!

Ако върнем лентата назад, кое ви запали по българския фолклор?

И.Г.: От малка обичам да танцувам. В началото отидох с любопитство, но осъзнах, че ми харесва.

Кой ви предаде тази страст към фолклора?

И.Г.: Аз съм от Стара Загора и първия ми преподавател беше Атанас Атанасов. После в Сливен бе Кръстьо Гочев, бащата на Тошко, той е създател на професионалния ансамбъл в града и един от основателите на Националния ансамбъл „Филип Кутев“. Отделно, моето поколение имаше удоволствието да има контакт с най-добрите хореографи някога – проф. Кирил Дженев, Кирил Харалампиев, Димитър Димитров, Иван Тодоров, Тодор Бекирски. Всички са велики имена, оставили отпечатък в историята на българското танцово изкуство.

Трудно ли се предава тази страст към фолклора на младите?

Х.Б.: В Америка е особено трудно. Тукашните деца растат в друга обстановка, с изградена различна култура.

Тоест, те са първо американци и след това българи, така ли?

Х.Б.: Да.

Но американците ценят нашия фолклор.

Х.Б.: Американецът го цени, но не го разбира, докато българинът може да го почувства. Когато имаш контакт с фолклора, ти започваш да го чувстваш близък и да изживяваш нещата през него.

Получава ли се това с българчетата родени тук в САЩ?

Х.Б.: До известна степен – да. Понеже се занимавам с детски групи, имам две в училище „Слънчогледи“ и сега с Ирина в „Магура“,  забелязвам че в началото те са скептични, но в последствие започва да им харесва.

За всичките години имате 25 постановки. Коя от тях Ви е любимата?

Х.Б.: За мен най-разнообразна е „На мегдана“. Дори има смесване на няколко епохи, когато се преминава към градския тип танци.

Предстои ви юбилеен концерт на 10-ти декември. Кой ви помага в организацията?

И.Г.: Наши приятели, като например, Паула Игнатова и Иван Михов, които са ни приятели от създаването на ансамбъла.

Х.Б.: Танцьорите в ансамбъл „Хоро“ също вземат участие. Всичко е свързано и едно цяло, защото подобен концерт е труден за организиране, понеже се изисква сцена, осветление, спонсори, продажба на билети, реклама… Един човек не може сам да ги направи, въпреки че Ирина е движещата сила.

И.Г.: Ансамбъл „Хоро“ е едно голямо семейство, което винаги се е разбирало и в името на нашата идея – винаги сме успявали.

Да кажем нещо повече за участниците в концерта.

И.Г.: Поканили сме Влада Томова от Ню Йорк – музикалния посланик на България, която ще пее народни песни в нетрадиционен вариант, което ще допълни нашата традиционност. Както и Свет Радославов, който мисля, че няма човек в Чикаго който да не го познава. Той е гениален музикант на електронна цигулка, с който направихме специална изненада за концерта, с негово изпълнение и това на момичетата от „Хоро“.

Защо, според вас, българите в Чикаго трябва да дойдат на вашия юбилеен концерт?

И.Г.: Този концерт трябва да се види от всяко българско семейство в Чикаго, защото такъв концерт скоро няма да има. Не се изхвърлям, просто за тези 15 години ансамбълът е постигнал много и си заслужава да се види, защото е на професионално ниво и са съхранени българския дух, традиции и фолклор. Иска ми се децата да дойдат и нещо да им остане.

Х.Б.: Мога да кажа, че това ще бъде едно уникално, българско, фолклорно преживяване. Заслужава си всички да го видят, усетят и почувстват в сърцата си и да се пренесат поне за малко отново в България, като това им остане една светлина в тъмните дни.

Светлозар Момчилов
в. „България СЕГА“

Празничен Концерт
по повод 15 години фолклорен ансамбъл „Хоро“
8001 W. Belmont Ave., River Grove, IL 60171
10
-ти декември, 2017. Неделя
05.00
pm – 07.00 pm
Билети $30 – деца до 12 години безплатно
Tel. 224.800.1538
www.magurabcs.comОценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7